hirdetés
hirdetés

A Malév-leállás kapcsán írt levelet Matolcsynak a MUISZ

A Malév leállása nyomán kialakult helyzet miatt levélben hívja fel a MUISZ, Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége a nemzetgazdasági miniszter figyelmét az utazási irodák gondjaira.

hirdetés

Matolcsy György Miniszter Úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

Engedje meg, hogy a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége és minden magyar utazási vállalkozás nevében felhívjam szíves figyelmét arra, hogy a Malév járatok beszüntetése igen súlyos, csődközeli helyzetbe sodorhatja a repülőjegy értékesítéssel foglalkozó irodákat és azokat az utazásszervezőket, akik utazási csomagjaik összeállítása során Malév járatokat kívántak igénybe venni.

Jelenleg Magyarországon 90 IATA jogosultsággal rendelkező repülőjegy értékesítő iroda van. Ezen irodák napi 15 órát dolgozva, áldozatos munkával igyekeznek az utasok átfoglalási, visszatérítési, kártérítési igényeit fogadni és lehetőség szerint segíteni.

A IATA szabályai szerint ki kell fizetniük azon Malev jegyeket is, melyekről már biztosan tudható, hogy nem lehet majd utazni velük. Ezeket a megrendelők természetesen nem fogják az utazási irodáknak kifizetni, így ez a tétel önmagában több száz milliós hiányt generál az irodáknál. Pénzügyi és cash flow helyzetük megrendül, várhatóan több tucatnyi iroda megy csődbe, több száz alkamazott kerül az utcára.

A Malév jegyek értékesítése hazánkban 80 %-ban az utazási irodákon keresztül történt. Az irodák a Malévtól még nem kapták meg a tavalyi forgalom után nekik szerződéses alapon járó visszatérítést (jutalékot) sem, ami még tovább növeli veszteségüket.

Sok utazásszervező a csoportos csomagtúrák összeállításánál Malév járatokat tervezett igénybe venni, erre szerződést kötött a légitársasággal, és a helyek biztosítása céljából nagy összegű depositot fizetett ki előre. Ez többszörös problémát vet fel, mert bár az előállt helyzet jogilag vis maior-nak tekinthető, az iroda az utasok érdekében mégis mindent el fog követni, hogy a tervezett utazások más légitársasággal, megközelítőleg azonos időpontban és lehetőség szerint változatlan áron megvalósuljanak. Ez pedig nyilvánvalóan az iroda vesztesége lesz, hiszen a Malév-nak fizetett depositok nagy valószínűséggel soha nem kerülnek visszatérítésre, ugyanakkor pedig más légitársaságnál meg kell venni a repülőjegyet teljes áron.

A fenti okok alapján sajnos az utazási irodákat nagyon súlyosan érinti a Malév leállása és várható, hogy több tucatnyi vállalkozás kénytelen lesz csődöt jelenteni, ami újabb munkanélküliséget eredményez. Ez nyilvánvalóan nem lehet a kormányzat célja, ezért tisztelettel kérem, hogy a Malév felszámolása, csődeljárása során az utazási irodák is kerüljenek be a kedvezményezettek körébe, azaz nyújthassanak be visszatérítési, kártérítési igényt .

Fentiekkel kapcsolatban minden további információval szíves rendelkezésükre állunk és bízunk kérésünk pozitív elbírálásában.

Tisztelettel,

Molnár Gabriella elnök

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Jószándékú a MUISZ levele, csak a jelenlegi csődtörvény alapján nem lehet senkit a hitelezők közül előnyben részesíteni! Mit szólnának azok a 750 ezer körüli
jegyet vásárló utasok, akik azt látnák, hogy ők egy vasat se kapnak míg az utazási irodáknak kifizetik a befizetett depositokat. Ennyire nem lehetnek jogilag
tájékozatlanok?
Egyik korábbi MUISZ közleményben még derülátóan arról volt szó, hogy annak a 8-11 irodának aki érintett az ügyben nem okoz problémát és nem fognak csődbe menni
emiatt! Most akkor mi van?
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai