A tajga gyógyító egzotikuma

Szarvasagancsfürdő, csakraellenőrzés, bögrébe fejt kecsketej – nem minden- napi tapasztalatokkal gazdagodott szerzőnk egy ökoturisztikai tanulmány- úton Szibéria érintetlen tájain.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Történetem rövid összefoglalója így hangzik: hosszan utaztam, majd Szibériába érkezve gyalogoltam, egy rövid pihenőt követően pedig dolgoztam. Ismerőseim szerint ez erősen emlékeztet a malenykij robot történetére. De nem erről van szó, és nem is Sztrogoff Mihály kalandjainak folytatását kívánom megírni. Évek óta kapok meghívást a szibériai gyógyhely, Belokuricha őszi egészségturisztikai konferenciájára. Eközben kialakult egy jó kis szakértői csapat, akik egy részével idén úgy döntöttünk, hogy a konferencia előtt néhány napot rászánunk arra, hogy felfedezzük az Altajt, Szibéria egyik legszebb régióját. A négy embert egy dolog köti össze, az egészségturizmus iránti őszinte rajongás. Így kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy látogassunk meg olyan létesítményeket, amelyek az Altaj természetes gyógytényezőire építenek. Ez utóbbi fogalom alatt nemcsak a nálunk megszokott gyógyvizet, gyógyiszapot, gyógygázt és klímát értik, hanem a gyógyhatású füveket, a mézet, a hidegen sajtolt bioolajokat, a természetes alapú gyógyhatású készítményeket és a nálunk ismeretlen gyógykészítményeket, amelyeket a szibériai szarvas agancsából állítanak elő.

A mi fogalmaink szerinti gyógykúrákat a szanatóriumok kínálják, míg az egyéb természetes gyógytényezőket az úgynevezett ökoszálláshelyek. Ez utóbbiakból választottunk kettőt. Ha összegezni szeretném a választásunk tanulságát, akkor megerősítést kaptam azzal kapcsolatosan, amit az utóbbi időben az egyik legfontosabb dolognak tartok az egészségturizmusban: az egységes – lehetőleg nemzetközi – standardok fontosságát. Mindkét szálláshelyet az internetről választottuk, mindkettő – ha más-más módon is – vonzónak tűnt. Ám míg az első szálláshely kínálata messze elmaradt a weboldalon ígértektől, addig a másik messze túlteljesítette. Mivel Oroszországban nincs kötelező besorolásuk a szálláshelyeknek, objektív kiindulópont sincs az előzetes megítélésre. Viszont mindkettő igen tanulságos volt.

ÖKOTÚRA, SÁRDAGASZTÁS

Moszkvából elrepültünk Barnaulba, majd onnan autóval folytattuk utunkat délre, a mongol határ közelében fekvő ökoturisztikai központ felé. Alig hétórás autózás után megérkeztünk egy pontra, ahonnan utunkat már csak gyalog folytathattuk. Átkeltünk egy folyón, majd csomagjainkkal megrakodva megindultunk a tajgában. A szálláshelyünkig hét-nyolc kiÖkoturizmus lométert kellett gyalogolnunk, ami nem tűnik ijesztőnek, de itt nincs kitaposott ösvény, csak a vad, burjánzó természet és az őszi esők által feláztatott talaj. Viszont cserébe útközben korlátlan a svédasztal: gombák, bogyók, gyógyfüvek, ehhez pedig egy olyan házigazda, aki ismert minden bokrot és ehető növényt.

Huszonnégy órányi utazás és nem alvás után a fásultság miatt nem ért sokként, hogy a weboldalon közölt vonzó fotók messze nem fedik a valóságot. A jurta helyett kaptunk egy sátrat, mosdás a folyóban, vacsora a család aprócska, földbe vájt kunyhójában. Cserébe viszont harapni való levegő fogadott, csend és olyan csillagos ég, amelyről mi, fényszennyezésben élő városiak nem is álmodhatunk. Reggel örömmel ölelgettem a kézzel őrölt kávéból készült reggeli italomat, bár bátorkodtam megjegyezni, hogy én tejjel iszom a kávémat. A háziaknak ez sem jelentett kihívást, odavezették a kecskét, és a tejet belefejték a poharamba. Innentől nem volt több kívánságom.

Megvitatva a tapasztaltakat útitársaimmal abban megegyezett a véleményünk, hogy az ökoturizmus nem keverendő össze a civilizációból való kivonulással, illetve amennyiben valaki mégis erre vágyik, a saját igényeit ne keverje össze egy turista igényeivel. Szibéria – és különösen az Altaj – valóban ideális helyszíne lehet az ökoturizmusnak, hiszen gyéren lakott, a természet gyakorlatilag érintetlen, a tájkép változatos, a helyiek valóban harmóniában élnek a természettel. Az Altaj a különleges élményekre vágyó turisták paradicsoma lehetne, ráadásul a rubel gyengülésével árban is versenyképessé vált. Azonban éppen a desztináció ismeretlen volta miatt a jól kidolgozott és folyamatosan ellenőrzött minőségi standardok és az erre épülő marketingtevékenység elengedhetetlen.

AGANCSFÜRDŐ A SÁMÁNOKNÁL

Reggeli után folytattunk utunkat, immáron északra, az Altaj-hegyvidékre. Ha az Altajban a tajga elbűvölő, akkor a hegyvidéki rész egyszerűen lenyűgöző. A legenda szerint réges- régen egy távoli galaxisból földönkívüliek érkeztek a Földre. A legszebb helynek az Altaj hegyvidékét találták, le is telepedtek itt. Az ő utódaik élnek a mai napig ezen a területen. Részemről megértem a földönkívüliek ízlését. Itt a természet nemcsak ámulatba ejt, de gyógyít is. Számtalan gyógynövény terem itt, a folyók és patakok vize iható, a levegő kristálytiszta, a hely egészen különleges energetikával rendelkezik. A pravoszláv templomok és kolostorok mellett a mai napig létezik itt a sámánizmus. A sámánok legkülönlegesebb – és csak itt létező – gyógymódja az úgynevezett pantolechenije. A gyógymódban a gímszarvas növekedési szakaszban lévő, még meg nem csontosodott agancsát használják, amely biológiailag aktív anyagokban nagyon gazdag. Ebből készítenek különböző gyógyhatású készítményeket, de a legelterjedtebb a fürdőkúrában történő alkalmazása. Különleges eljárással dolgozzák fel az agancsot, amelyet utána kádfürdőben oldanak fel. Állítólag jó hatással van az immunrendszerre, az általános fizikai állapotra, a bőrre, méregteleníti a szervezetet, csökkenti a stressz káros hatásait, antidepresszánsként is kiváló. Többnyire komplex terápia részeként alkalmazzák.

CSAKRAKONTROLL AZ ÖKOSPAHOTELBEN

Következő úti célunk a Csemál melletti Marin-osztrov volt. Csemál egy kis falu a völgyben, amelyet kristálytiszta folyó szel át. Ennek a partján épült fel a szinte csak természetes anyagot felhasználó üdülő, amely öko-spa hotelként pozicionálja magát.

A szálláshely a világ bármely pontján megkapná a szolgáltatásai és a beépített anyagok minősége alapján a négycsillagos szállodai besorolást. Éttermének konyhája helyi termékeket dolgoz fel. A választék nem túl széles, de igazi házias konyhája van, amely minden szempontból megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek. Dietetikus állítja össze a menüt a fogyókúrázóknak, táplálékallergiában szenvedőknek és böjtölőknek. A gyógyászati központja teljes harmóniában ötvözi a keleti és a nyugati orvoslást a helyi természetes gyógytényezőkkel. Ide tartozik a klíma, az ivókúrára alkalmas ásványvíz, a helyi gyógyiszap, a gyógyteák és a méz is. Külön fitobár van, ahol megkóstolható és megvásárolható az Altaj-hegyvidéken termő gyógynövényekből készült számtalan teakeverék. Természetesen mindegyik esetében pontosan meghatározva a javallat és az ellenjavallat a fogyasztásra.

A legfontosabb gyógyhatású készítmény, amelyet alkalmaznak, a gímszarvas szarvából készített kivonat. A diagnosztikai és gyógyászati központban orvosok, masszőrök, kozmetikusok és dietetikusok dolgoznak. Többféle kúracsomagot kínálnak, van stresszkezelés, női és férfi meddőségi kezelés, családtervezés, tisztítókúra, valamint az 50+ korosztály egészségi állapotának felmérése és javítása. A komplex kúrák része a környéken történő túrázás, kerékpározás, a nordic walking. Az udvaron meditációs ösvényt alakítottak ki. Egészen különleges eljárás, hogy orvos ellenőrzi egy speciális berendezés segítségével a vendégek csakráinak állapotát. Ez a kezelés alatt folyamatosan zajlik, annak megfelelően alakítják a vendég életmódprogramját.

Az én csakráimat is ellenőrizték. A diagnózis alapján bennem tökéletes rend és béke uralkodik, ezen csak rontani lehet. Szerintem ez az Altaj hatása. Csak tudnak valamit ezek a földönkívüliek…


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.