hirdetés
hirdetés

Ady és Léda nyomában a nagyváradi adventi forgatagban

Második alkalommal tartják meg Nagyváradon az adventi vásárt, ahonnan nem hiányzott a forralt bor, az ízléses vásárfia mellett pedig ínyencségeket is kínáltak a messziről is érkező vendégeknek.

hirdetés

Semmi giccs, csak ízléses népművészeti alkotások mutatják magukat, hívogatják a vendégeket a Szent László téren megrendezett vásárban. Fényfüzérek díszítik a fenyőfát és a téren lévő bokrokat is. A téren kialakított színpadon gyermekprogramok várják a kicsiket, bőven kínálnak vásárfiát, az ételes standok pedig frissen sült kolbásszal és hurkával csábítják a vendégeket.

A december 31-éig nyitva tartó adventi vásárt a nagyváradi polgármesteri hivatal a Nagyváradi Turisztikai Hivatallal közösen szervezte meg. Az egyesület ügyvezető igazgatója, Mihai Jurca lapunknak elmondta, azért nem találunk giccset a vásárban, mert az árusok termékeit külön bizottság vizsgálta meg, nyilvános árverésen licitálhattak arra, ki bérelheti ki a faházakat, 35 helyre ötvenen jelentkeztek, és az öt ételárusító helyre is akadt bérlő.

Nagyvárad
Nagyvárad


Mihai Jurca
Mihai Jurca

Az újságírók részére szervezett nagyváradi tanulmányút során mintegy húsz résztvevő nézte meg a nagyváradi várat, a Darvas-La Roche-házat, a Szent László teret, a Fekete sas palotát és a zsinagógát, a nagyváradi Nymphea Wellness és Termálközpontot, valamint a nagyváradi római katolikus székesegyházat, amelynek másik két épülete az impozáns püspöki palota és a rendkívül hangulatos, árkádos Kanonok-sor.

Szállásunk a színház épületétől 100 méterre és a Hold-templomtól 3 perc sétára található Astoria Grand Hotel volt, amelynek érdekessége, hogy itt szállt meg Ady Edre és Léda. Külön folyosó járt nekik, a szobákat pedig a mai vendégek is lefoglalhatják. Ady Endre szobájának kis dolgozósarkában három Ady-kötetet helyezett el a gondos szálloda. A dolgozószoba ablakán reggel kitekintve négy templomtorony tárul a vendég szeme elé.

Léda szobája
Léda szobája


Ady íróasztala
Ady íróasztala

Nagyváradon sokan megnézik az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoportot, amelyet 2012-ben avattak fel, Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást ábrázolja egy kávéházi asztal körül, a mű Deák Árpád nagyváradi képzőművész munkája. A bronz szoborcsoport a sétálóutcán életnagyságban ábrázolja a neves irodalmárokat, mellettük egy üresen hagyott székre a városlátogatók szívesen ülnek le egy közös fotó kedvéért.

Az Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást ábrázoló szobor
Az Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást ábrázoló szobor

A nagyváradi vár udvarán is forralt borral várják a vásározókat, korabeli zenét is hallgathattunk, amelynek hangjai a várnézés közben is kísértek minket. Többek között tatárok és törökök is ostromolták a várat, és három évtizedig török uralom alatt is állt. Mindenki tett hozzá, vagy vett el belőle valamit, a kiállítások során pedig mindezt végigkövethetjük. A hat évig tartó renoválást követően már egy éve látogatható a nagyváradi vár, ami Közép-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt, olasz reneszánsz stílusban épült erődítménye. Az összesen 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított. Számos kiállításnak ad helyet a Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeum, és számos tervük is van arra, hogy egyre több érdeklődő látogasson ide. Közben folynak az egy évtizede elkezdett feltárások is, amelynek eredményei már láthatók a felújított nagyváradi várban, a fejedelmi palota alatt, ám az ásatások kétharmada még hátravan.

A felújított vár
A felújított vár

Mindössze 15 kilométerre a magyar határtól idén adták át a Nymphea Wellness és Termálközpontot, amely a közelség miatt versenytársa lehet a bihariak által közkedvelt Hajdúszoboszlónak. Jelenleg a Nymphea Wellness és Termálközpontnál folytatódnak a környék rendezési munkái, ahol a tervek szerint 400 férőhelyes parkoló készül majd el.

A nagyváradi szecessziós építészet emblematikus alkotása, a Fekete sas épületkomplexum a Szent László tér sarkán található. A hajdani Fekete sas fogadóról kapta a nevét, az épületegyüttes három utcára nyíló kijáratát egy üvegfedelű passzázs köti össze és csodálatos, fekete sast ábrázoló, színes, ólmozott ablaküveg díszíti.

Idén márciusban is gazdagodott a város egy újabb, a város zsidó múltjáról tanúskodó turisztikai látványossággal, megnyitották ugyanis a nagyközönség előtt a Darvas-La Roche-házat, a szecessziós építészet egyik gyöngyszemét. Nagyvárad néhány éve bekerült a szecessziós városok európai szövetségébe, már az első kiállítást is megrendezték. A megnyitón a Természet és szecesszió című interaktív kiállítást nézhették meg az érdeklődők, mi pedig az egykor ott lakók múzeummá alakított első emeleti termeit csodálhattuk meg.

Fekete sas palota passzázsa
Fekete sas palota passzázsa

Nagyvárad neológ zsinagógáját 1878-ban a zsidó hitközség építette fel a Körös partján. A monumentális méretű épület 1000 férőhelyes volt, tetején egy hatalmas kupola látható, restaurálását uniós támogatással tudták megvalósítani.

Selyem János idegenvezető megmutatta kedvenc épületeit, lelkesen, városa iránti szeretettel, fáradhatatlanul vezette a csoportot. Neki és a vendéglátók kedvességének is köszönhető, hogy mindannyian úgy gondoltuk: Nagyváradra el kell látogatni.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai