Az idei a gombák éve lesz a gasztronómiában

A The New York Times az év gasztronómiai alapanyagának választotta a gombát - írja a Magyar Konyha Online.

A The New York Times már jó ideje közli az új évre vonatkozó előrejelzéseit, amelyek rendszerint be is válnak, ezért azokat decemberben sokan érdeklődve várják. Az amerikai napilap 2020-as jóslata az volt, hogy nagyot mennek majd a CBD olajok, 2021-re pedig a séfek által összeállított vacsoracsomagok és -készletek trendjét vetítette előre – mindkettőben igaza lett.

A lap idei előrejelzésében a délkelet-ázsiai levesek, a nyolcvanas évek hangulatát idéző koktélok, és a laboratóriumokban előállított műhúsok piaci előretöréséről olvashattunk. Azonban a The New York Times szerint a legnagyobb dobás, amire felkészülhetünk, az, hogy egy meglepő alapanyag tör idén kulináris uralomra: a gomba.



Az új superfood

A tekintélyes napilap indoklása szerint a gomba – állaga és íze miatt – kiválóan működik az egyre nagyobb teret nyerő húshelyettesítő termékek alapanyagaként. Ugyan a legtöbb ilyen élelmiszerben a gomba nem a maga természetes valójában kerülhet felhasználásra, de a belőle, egy speciális erjesztési eljárással előállított gombafehérjék, az úgynevezett mikoproteinek remekül alkalmazhatóak. Ha pedig mindez nem lenne elég, a gomba ráadásul szinte teljes egészében felhasználható és minimális hulladékot termel: amit nem fogyasztunk el belőle, abból környezetbarát, lebomló csomagolóanyagot készíthetünk.

A sajtóorgánum szakértői úgy vélik, hogy a gombák egyébként is mind nagyobb számban lesznek jelen a konyhákban, legyen szó akár családi háztartásokról, akár éttermekről. Kiemelik a hazánkban vadon is termő ördögszekér-laskagombát (Pleurotus eryngii), amely jól elkészítve szinte tökéletesen képes imitálni a fésűkagylót.



Forrás: Magyar Konyha


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.