hirdetés
hirdetés

Identity Card

Bárdos István

Mit tesz akkor egy sikeres zenekarvezető, ha egy másik csapat elcsalja egyiküket, és borul emiatt a banda? Természetesen próbálkozik még egy ideig, aztán hagyja a csudába az egészet, és inkább belevág valami egész másba. Legalábbis Bárdos István Miskolcon így tett, amikor az Edda robbantott náluk, és a dobosukat elvitték együttesüktől...

hirdetés

2ht Különös dolgot hallottam önről: egyik korábbi szerzeményét még ma sem felejtették el. Sőt annyira szeretik szűkebb hazájában, hogy Diósgyőrött minden futballmeccsen legalább egyszer lejátsszák.

– Így van, a címe „Hajrá, Diósgyőr!”. Ez ma is a diósgyőri labdarúgócsapat hivatalos indulója, nem felejtették el a focirajongók, pedig 25 éve született.

2ht Még mindig maradjunk valami egész másnál, mint a turisztikai szakma: könyve is megjelent, és szintén sikeres.

– Ez kapcsolódik az idegenforgalomhoz, hiszen a címe: „Így láttam Amerikát”. Akkoriban írtam, amikor egy hosszabb tanulmányút után visszaérkeztem, és nem tettem mást, mint papírra vetettem, amit ott láttam. Mindez 15 ezer embert érdekelt.

2ht Ha manapság kimegy egy diósgyőri focimeccsre, „kísért-e a múlt”, avagy a zenészkorszakot végleg lezárta önmagában?

– Nagyon is: mint zenekarvezető én foglalkoztam a bandánk menedzselésével, a koncertkörutak teljes leszervezésével, ez remek iskola volt a mai munkámhoz. Hiszen két társammal – Ócsay Ágnessel és Salamon Attilával – két céget vezetünk, annak összes koordináló-szervezői munkájával együtt.

2ht Olvasom a névjegyén, hogy szervizirodát működtetnek. Ez pontosan mit jelent? Valamiféle karbantartást is végeznek?

– Ezt sokan megkérdezik: mivel régebben a Kereskedelmi és Iparkamarával egy épületben működtünk, sok feladatban együttműködtünk egyfajta szervizcégként. Ők azonban 1994- ben elmentek a közös fedél alól, mi maradtunk. Azonban az elnevezést, immár a kamara jelenléte nélkül, meghagytuk.

2ht Mintha az előbb azt említette volna, hogy a cége nem egy, hanem tulajdonképpen kettő.

– Rádöbbentünk, a repülőjegyek értékesítése és az utazásszervezés tulajdonképpen két önálló munkakört igényel, ezért szétválasztottuk. A Szerviz Iroda utazások szervezésével, üdülésekkel, az Air Partner pedig kizárólag repülőjegy-értékesítéssel foglalkozik.

2ht Sikeresek?

– Igen, a megyénkben meszsze a legtöbb foglalással büszkélkedhetünk. Én e nyárral kapcsolatban is optimista vagyok: már most, június elején 20 százalékkal jobbak az eredményeink, mint tavaly ilyenkor.

2ht És hogy látja a jövőt?

– Ha a bejött multik nem nyomják el a hazai kis és nagyobb cégeket, akkor nem lesz gond. Az nyilvánvaló, hogy a különböző lyukakra, résekre rögvest betörnek, például ami a Jorgosz, a HTC, a Tantúra összeomlásával kialakult. Az lenne az igazán optimális, ha a multicégek és a hazaiak valamiféle egészséges arányban lennének jelen a piacon. Hiszen tény, a nagyvállalatok sok pénzzel, hatalmas árualappal, biztonságot nyújtó háttérrel érkeztek hozzánk, azonban sokkal személytelenebbek, mint a magyar irodák. Az utazás ma bizalmi kérdés: az utazók abban bíznak, ahol meg lehet találni a cég vezetőjét, ha gond vagy kérés adódik.

2ht Nyilván sokat utazott a világban. Van kedvenc helye?

– Két várost imádok: Párizst és San Franciscót. San Franciscóban azt szeretem, hogy európai ember számára is elfogadható, bár ízig-vérig amerikai, de mégis van benne valami az öreg kontinens hatásából. Mivel Amerika irodánk egyik fő profilja, alaposan ismerjük, és természetesen mi is megéreztük szeptember 11-ét. Az amerikai cégek most elsősorban a belföldi turizmus felé fordultak, rájöttek arra, micsoda kiaknázatlan lehetőségek vannak saját hatalmas országuk utazói körében.

2ht Ezek szerint ma is még néha gitározik, néha könyvet ír, két iroda igazgatásában közreműködik, és tavasszal sikeres kiállítást szervez Miskolcon.

– A „Menjünk Világgá” utazási kiállítást kilenc éve találtuk ki, akkor 17 kiállítóval nyitottunk, idén már 83-an vettek részt rajta. 15 ezer látogatónk volt, a vidéki kiállítások közül a miénk az egyik legkeresettebb.

2ht Mit csinál, amikor épp nem szervez, zenél vagy ír valamit?

– Természetesen csak és kizárólag a családommal vagyok. Tudja, más, amikor az embernek ennyi idősen, őszülő fejjel van egy apró gyermeke. Csodálom minden mozdulatát: ahogy eszik, iszik, rácsodálkozik a világra. Közben tudom, sok más kimarad az életemből: színház, mozi, olvasás. De ezek mind megvárnak. Flórának azonban most van szüksége rám. És nekem őrá, ez az igazság.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai