hirdetés
hirdetés

Szeretne bekukkantani a szomszéd lakásába?

Budapesti villaépületben mutatkozik be Ausztria modern oldala.

hirdetés

Évek óta mintegy félmillió magyar utazik Ausztriába, Magyarország ezzel a tíz legfontosabb küldőország közé tartozik. Az Österreich Werbung budapesti képviselete most még közelebb hozza a szomszédos úti célt; kiállítást és különleges rendezvénysorozatot szervez „A szomszéd lakása” címmel. Az esemény célja, hogy bepillantást engedjen a mai Ausztriába, hogy igazán közelről is megismerhessük annak kulturális és turisztikai kínálatát a zenétől a divaton és dizájnon át a gasztronómiáig vagy épp a hegymászásig.

25 évvel a vasfüggöny lebontását követően a két szomszédos ország – Ausztria és Magyarország – ismét közelebb került egymáshoz. Évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. Ennek ellenére felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát, annak modern és tradicionális oldalát? Tudják-e, hogyan néz ki „a szomszéd lakása”, mivel telnek az ott élők hétköznapjai?

Fotó: Peter Burgstaller (Österreich Werbung)
Fotó: Peter Burgstaller (Österreich Werbung)

2014. május 16-tól 22-ig az Andrássy úton, a Kogart Házban nyíló rendhagyó kiállítás ezekre a kérdésekre ad választ, „A szomszéd lakása” címmel Ausztria új, modern idegenforgalmi adottságait sorakoztatja fel. A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át „a szomszéd lakásává”.

Hagyományok és modernitás

Az Ausztria mai, kortárs oldalát bemutató kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek „divatkockája”, egy különleges, bejárható fotómontázs, amely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. Az enteriőrt kreatív és nagy felületen elhelyezett kollázsok teszik teljessé. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik.

Az egy hét alatt összesen négy rendezvényre kerül sor. A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad több szempontból is egyedülálló koncertet. Az „Ausztria – Európa találkozóhelye” mottó jegyében szervezett fellépésen nyolc zenész hallható majd, akik Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához, és akiknek köszönhetően nemzetközi hatások is beépültek az osztrák zenei kultúrába.

Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába. Ausztria fiatal tervezőihez hasonlóan munkáiban rendkívül izgalmas és érdekes módon egyesíti a hagyományokat és a modern pret-à-porter szemléletet.

Az ismert osztrák séf, Toni Mörwald, aki egyben a „Beste österreichische Gastlichkeit” (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke is, 2014. május 21-én olyan menüvel várja a vacsoravendégeket, amely az osztrák konyha sokszínűségére épít.

Záróeseményként 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író és a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer társaságában tartanak beszélgetést a „hegyek varázsáról”. Glavinic a „Das größere Wunder” (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik, és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére, ma pedig az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.

Program: A szomszéd lakása
Helyszín: Budapest, Kogart Ház
Időpont: 2014. május 16–22.

A rendezvényekről és a részvételi lehetőségekről bővebb információ: www.austria.info/hu/lakas

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai