Egy kis mediterrán (2. rész)

Az 5 Kontinens utazási iroda segítségével lapunk előző számában bemutattuk Görögország második legnagyobb szigetét, Rodoszt. Most jöjjön az első, a number one: Kréta. Az a földközi-tengeri sziget, amely bár Görögország és Afrika közt fekszik félúton, ám ott afrikainak évezredek óta soha senki nem tekinti magát.

Hellaszhoz tartoznak és punktum, ezt ember nem vitatja Krétán. Bár az is igaz, olyanoknak vallják magukat, akik kicsit mások, mint a görögországi félszigetlakók. Itt aztán – a nagy melegre való tekintettel – tényleg nem siet senki. Az pedig szinte istenkáromlással felér, ha valaki étkezőhelynek mondjuk egy gyorséttermet emleget. Hiszen enni csak nyugodtan, szépen, jó bor kíséretében, lágy zeneszóval, nagy társaságban érdemes. A krétainál vendégszeretőbb nép különben a világon kevés akad, ami azért is nagy szó, mert hazájukat évente a turisták tömegesen keresik fel.

Maga a sziget olyan nagy, hogy egyetlen nyaralás alatt képtelenség bejárni, ebben is rejlik tehát Kréta titka: aki egyszer ideérkezik, következő nyáron vagy azután ismét felkerekedik, hogy meghódítsa magának ismét.

Lehet Kelet- vagy Nyugat- Krétán nyaralni, egyben azonban biztosak lehetünk: az ég mindenütt szinte bántóan kék, a víz meseszerűen tiszta, a hófehér házak pedig fehér palástjukkal koronázzák meg e királyi látványt. Krétán négy hegyvonulat különböztethető meg, valamennyi látható a tenger felől, köztük a víztől elzárt izgalmas fennsíkok bújnak meg. A sziget partvonala éppoly változatos, mint a belseje: meredek sziklás partok váltakoznak parti fövenyes résszel.

Aki azonban az igazi, az ősi Krétát keresi, jobban teszi, ha a sziget belseje felé veszi az útját. Mert a hegyi falvak legtöbbjében ma is ugyanúgy zajlik az élet, ahogy sok száz éve: azaz sehogy. Néha egy-egy helybéli feltűnik ugyan szamár- vagy öszvérháton a tavernák előtt rakit kortyolgató helybéli rokonok, barátok elismerő kurjongatása, barátságos üdvözlése kíséretében, tán még egy aprócska gyerek is átszalad a téren almát vagy diót majszolva, más egyéb azonban hosszú órákon át nem történik. És ez így van jól. Aki Krétára érkezik, szinte azonnal átveszi a ritmust, vagyis pihentetőleg nem csinál semmit. Távol kerülnek a nagyváros, az európai lét fontos kellékei. Nincs stressz, rohanás, hiszen senki nem késik el sehonnan. Szieszta idején nem illik zavarni a másikat, este azonban késő éjszakáig, akár hajnalig szinte mindent szabad. Itt a gyerekek órája is átáll Krétán, ők ugyanúgy kukorékolnak éjfélkor még nagyvidáman szüleik oldalán, nincs tehát azzal gond, hogy „uramisten, nem tudunk elmenni sehová, mert alszik a gyerek”.

És most röviden tekintsük át a látnivalókat. Nincs könnyű dolgunk, mert Krétán ebből van bőven. Például lépten-nyomon bizánci emlékekbe ütközünk. Bizánci korból (az 500-as évekből!) származó templomokat, falfestményeket, ikonokat, várromokat, város- és falmaradványokat láthatunk akár a legeldugottabb településen is. Chaniában, amely Kréta második legnagyobb városa, szintén találunk bizánci emlékeket.

Rethimnon Nyugat-Krétán fekszik, itt a sziget 30 km széles. A 20 ezer lakosú kisváros szűk utcái, tágas terei minaretekkel és mecsetekkel tűzdeltek, a török és a velencei idők emlékei keverednek itt. Iraklion, Kréta legsűrűbben lakott városa (130 ezer lakossal) már a minószi időkben is fontos település volt. Itt épültek a leggazdagabb helyiek és hódítók villái, palotái, amelyeknek jó része szerencsére ma is látható. Egyik közülük a világ hét csodájából a híres knósszoszi minósz időkben épült palota, amelyet megtekinteni kellemes kötelesség. Kincseskamrák, kápolnák kriptával, 140 titokzatos helyiség hosszú folyosókkal összekötve. A város ikonmúzeuma szintén világhírű.

De nem beszéltünk még a Mirabello-öböl képeslapokra kívánkozó szépségéről vagy a már kicsit Afrikára emlékeztető Ierapetráról, amely télen is nyári melegben fürdik, avagy Szitia pálmafáktól, citromfáktól beborított, balzsamos levegőt árasztó vidékéről. Krétáról mesélni tehát sok mindent lehet. De inkább látni, élvezni, vele együtt élni, együtt lélegezni érdemes.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.