Emlékvonat indul az Isonzóhoz

Az Isonzó front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeit meglátogató, zarándoklat jellegű négy napos vasúti körutazás indul július 20-án az isonzói csata századik évfordulójára az első világháború centenáriumának alkalmából.

A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. szervezi a vasúti körutazást, melynek beharangozó közös tájékoztatóját február 24-én, kedden tartották a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a résztvevők vasúton utaznak el Magyarországról, a konkrét helyszínekre viszont autóbusszal viszik el őket. Az emlékúton többek között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele-t is meg lehet tekintetni. Ezen kívül Redipuglia olasz, Fogliano és Solkan osztrák-magyar temetői is szerepelnek a programban. A résztvevők felkeresik a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét. A központi megemlékezés a tervek szerint a körutazás utolsó napján, július 23-án a szlovéniai Štanjel osztrák-magyar temetőjében lesz. Az Isonzó Expressz 2015 nevű különvonat érinti azokat a szlovén és olasz településeket, helyszíneket, ahol magyar katonák harcoltak. A július 20. és 23. közötti körutazás különvonata az I. világháborús olasz front déli szakaszára viszi az emlékezőket, célja s küldetése az egykori háborús hadszínterek felkeresése, tisztelgés a hősi halottak magyarjainak emléke előtt.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményt üdvözlő beszédében elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium örömmel vállalt részt az eseményben, melynek fővédnöke a honvédelmi miniszter. Mint mondta, a magyarság számára az óriási veszteségek miatt gyászos, szomorú emlékeket idéz az Isonzó és a Doberdó történelmi-földrajzi fogalma, azonban ezek a helyszínek nem egy elvesztett csata színterei, hanem a súlyos veszteségek ellenére a magyar katonai helytállás jelképei is. Az Isonzónál és a Doberdón a korabeli Magyarország területéről kikerülő katonák a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Isonzó és a Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá.

Dr. Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője szerint azt is szolgálja az utazás, hogy ezeknek a hősöknek az emlékezetét és tiszteletét visszaállítsuk méltó helyükre. „A halálban testvérekké váltak” elnevezésű középiskolai történelemverseny győztes csapata, annak felkészítő tanára, és a verseny lebonyolítását végző főiskolai tanárok, valamint további tizennégy ember, összesen huszonkettő személy zarándokúton való részvételét a díjak megfizetésével támogatja.

Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója a praktikus információkat osztotta meg a sajtó képviselőivel. Mint mondta, ez az esemény öt szervezet együttműködésének köszönhetően jön létre. Az „Isonzó Expressz 2015” nevű különvonat a négynapos programsorozat keretén belül érinti azokat a szlovén és olasz településeket, illetve emlékhelyeket, ahol magyar katonák harcoltak a Nagy Háborúban. Az utazás résztvevőinek elszállásolása Nova Goriciában lesz, háromcsillagos szállodában. Az egyes helyszínek megközelítése a vasúti kiutazás után autóbuszokkal történik. A látogatók kalauzolását idegenvezetők, a témában jártas történészek előadásaival kapcsolják össze. A hadtörténelmi előadássorozat egyébként már az elindulás után, külön e célra alkalmas vasúti kocsiban el is kezdődik. Az út során hagyományőrzők mutatják be a korabeli felszereléseket és fegyvereket, valamint az egyes helyszíneken díszelgési feladatokat is ellátnak, közreműködnek a megemlékezések ünnepélyessé tételében.

Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt. ügyvezetője elmondta, hogy az Indóház dokumentálja az Isonzó Expressz útját, állomásait, eseményeit (kiadandó úti album összeállítását), valamint úti filmet készít a négynapos eseményről. Szerkeszti és frissíti az általa létrehozott www.isonzoexpressz.hu weboldalt.

Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a zarándokút állomásainak meghatározásához szükséges szakmai koncepciót és a zarándokút sikeres megvalósításához szükséges tudományos, történész szakmai támogatást biztosítja. Történeti kiadványokat jelentet meg, a zarándokút során szakmai előadásokat tart, az egyes helyszíneken (Görzi vár, Monte San Michele, San Martino, Kolovrat gerinc) szaktörténészek közreműködésével bemutatja a terepet, a harcok emlékeit, felidézi a magyar vonatkozású eseményeket, fogadja és vezeti a zarándokúton résztvevők buszos kiscsoportjait.

Az osztrák-magyar haderő keretei között az Isonzó-front minden szakaszán harcoltak a korabeli Magyar Királyság területéről kiegészített alakulatok. Egyes területek, mint pl. tolmeini hídfő némely pontja (pl. a Mrzli vrh magaslat), a Doberdó-fennsík, vagy 1917 őszén a Monte San Gabriele védelme döntően magyar kiegészítésű alakulatok kezében volt.

A korabeli Magyarország legjelentősebb városai, Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Nagyvárad, Szeged, Temesvár folyamatosan itt harcoló házi ezredei mellett az ország sok más területéről is érkeztek ide csapatok hosszabb-rövidebb időre. Az itt küzdő alakulatok azonban olyan súlyos veszteségeket szenvedtek – egy-egy csata során néha állományuk felét, kétharmadát is elvesztve –, hogy a saját hadkiegészítési területükről nem tudták pótolni a veszteségeiket, ezért folyamatosan más alakulatoktól is vezényeltek ide csapatokat a kiegészítésükre. A Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz. Így került például a Doberdóra és szenvedett 1916 nyarán sebesülést Erdély későbbi híres püspöke, Márton Áron is, akit eredetileg a székelyudvarhelyi 82. gyalogezredbe soroztak, de századával együtt a temesvári 61. gyalogezred kiegészítésére vezényeltek.

Elhangzott még, hogy a Budakeszi Kultúra Alapítvány részt vesz a szlovéniai Isonzó völgy szakmai programjának kialakításában, koordinálja a felkeresendő kegyeleti helyszínek rendbe tételének, tájékoztató táblák állításának szervezését, egyeztet és együttműködik az érintett szlovén hatóságokkal és szervezetekkel a HM TKHKF-el egyeztetve, gondoskodik a szlovén kapcsolatok bevonásáról a program szervezésébe, lebonyolításába.

Jelentkezni a MÁV Nosztalgia Kft.-nél lehet (www.mavnosztalgia.hu).


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?