hirdetés
hirdetés

Európa legnagyobb kerékpáros komplexuma lesz a Csepeli Fémműből

A csepeli vigalmi negyed ötletét övező fokozott érdeklődés miatt a hónap vége helyett már kedden meghozta döntését a RUGÉV csarnok hasznosítására kiírt pályázat elbírálására alakult bizottság.

hirdetés

A Csepeli Fémmű területén található tízezer négyzetméteres volt RUGÉV gyárcsarnok hasznosítására még áprilisban írt ki pénzdíjas ötletpályázatot építészirodák számára az Indotek Csoporthoz tartozó In-Construction Kft. 

Az egymillió forintos összdíjazású pályázatra a június végi határidőig hat neves iroda és szakember, összesen 22 ötlete érkezett be a kiíróhoz. Az eredetileg július 30-ra tervezett eredményhirdetést a nyilvánosságra került vigalmi negyed ötletét kísérő médiaérdeklődés miatt már most kedden megtartották. Váradi Gábor, a bizottság elnöke elmondta, döntésüket kizárólag szakmai és megvalósíthatósági szempontok befolyásolták.

A vigalmi negyed-ötlet megvalósítása - amelyet a csepeli alpolgármester közleményben is cáfolt - a jelenlegi ipari környezet átalakításának költségessége és a valószínűsíthető társadalmi ellenállás miatt sem időszerű. A pályázók nagyrészt irodaházként, kiállítási- és vásárhelyszínként, szálloda- és konferencia, vagy éppen sport-, valamint egészségügyi központként álmodták újra a múlt századból itt maradt ipari monstrumot.

A pályázatot az ország első kerékpár-plázájának ötletével az Archiplan Építész Iroda nyerte. A benyújtott tervek szerint a tízezer négyzetméter alapterületű csarnokban helyet kapnak majd kis- és nagykereskedések, egy kerékpárok kipróbálását lehetővé tévő tesztpálya, egy 1500 négyzetméteres versenypálya, valamint éttermek és parkolók is.

Jelenleg a hagyományos boltokban történő értékesítés legnagyobb problémája a megvásárolni kívánt áru kipróbálása. Az eladó több okból nem engedi kivinni a bringát az üzletből; egyrészt hamar leamortizálódhat, másrészt ellophatják. A kerékpárplázában ez a gond is megoldódik majd, helyben, felügyelet alatt tesztelhetik a vásárlók az árut.

Elkészülte után a csepeli létesítmény lesz Európa legnagyobb bringás áruháza és remélhetőleg találkozóhelye is. Talán annak köszönhetően, hogy a Csepeli Vas- és Fémmű a múlt században a hazai kerékpárgyártás fellegvára volt - az iparterületen ma is több mint 30 biciklikereskedés található, amelyek kedvezően fogadták az ötletet. Az eddigi felmérések alapján azonban nemcsak a helyi kereskedők és kerékpárosok, hanem a lakosság is örülne a beruházásnak. A beruházás tervezése hamarosan megkezdődik, az építkezés a jövő év tavaszán, a szükséges engedélyek beszerzése után indulhat. (Épülettár.hu)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai