Ezek a legcikibb éttermi bakik

Fotózod az ételt ahelyett hogy egyből nekilátnál? Átrendezed az éttermet, hogy le tudj ülni a társaságoddal? Azzal nyaggatod a pincért, hogy melyik fogás gluténmentes, pedig nem is vagy rá érzékeny? Ajaj.

A Daily Mail azt írja, hogy egy friss, 1500 brit részvételével lezajlott felmérés eredményei szerint sokan fognak bunkónak tartani, ha bűnös vagy a fentiek valamelyikében. De akkor is, ha csettintgetsz a pincérnek, hagyod a gyerekeidet megvadulni az étteremben vagy a teljesen pontos összeget bedobni a közösbe, amikor együtt fizettek.

Összesen 35 vérciki dolgot szedtek össze a válaszadók, te hányat követtél már el?

Teli szájjal beszélni, rosszul ejteni az ételek nevét, úgy tartani a kést, akár egy ceruzát, nem adni borravalót, fehérbort tölteni olyan pohárba, aminek az alján maradt még egy kis vörösbor, hangosan orrot fújni a szalvétába – ezek verik ki leginkább a biztosítékot az étterembe járóknál, legalábbis a Fourth nevű szoftvercég felmérése alapján.

Tíz britből egy szégyenkezett már élete során a partnere éttermi viselkedése miatt, tíz százalékuk pedig a szüleit érezte már cikinek ugyanilyen helyzetben. A megkérdezettek harmada úgy érezte, elnézést is kell kérnie a személyzettől az asztaltársak rossz modora miatt. A leggyakoribb udvariatlanságok között azokat említették, amikor valaki azokról az illemszabályokról feledkezik meg, amit gyerekkorunk óta hallunk: teli szájjal nem beszélünk, nincs asztalon könyökölés, a kést és a villát összerakjuk, ha befejeztük az evést. De a válaszadók 32 százaléka úgy vélte, néhány kihágás az asztali etikett ellen ma már kevésbé tűnik olyan komoly bűnnek. 

39 százalék szerint például egyáltalán nem gáz egyszer-kétszer használni a telefonunkat az asztalnál, sőt, tízből egy azt állítja, lehetetlennek tartja, hogy csak üljön és egyen, és hozzá se érjen az okostelefonjához. A válaszadók negyede azt állítja, abban az esetben elfogadható, ha valaki bekapcsolja a telefonját vacsora közben, ha az ételek közül akar rákeresni valamelyikre az interneten. 41 százalék pedig a számla végösszegének elosztásakor tartja okésnak a telefonozást, annak számológép funkciója miatt. Ötből egy szerint pedig manapság teljesen normális dolog, hogy valaki lefotózza az ebédjét és azon nyomban feltölti a közösségi médiába – de sok válaszadó szerint ez a létező legnagyobb bűn, amit elkövethetsz.

Na, nem csigázlak tovább, itt a teljes lista amit összeszedtek a britek: A legcikibb dolgok, amit egy étteremben elkövethetsz – avagy a felmérés szerint bunkó vagy...

...ha csettintgetsz a pincérnek.

...ha túl hangos vagy.

...ha hagyod, hogy a gyereked hangosan videókat nézzen a telefonodon.

...ha a szalvétába fújod az orrod.

...ha csetelsz/e-mailt/sms-t írsz az asztalnál.

...ha hagyod a gyerekedet az evőeszközökkel és fűszertartókkal játszani.

...ha kiteszed az asztalra a telefonodat magad mellé.

...ha nem adsz borravalót.

...ha az ételt fotózgatod.

...ha ketchupot vagy majonézt kérsz egy fine dining étteremben.

...ha flörtölsz a személyzettel.

...ha úgy fogod a kést, mint egy tollat.

...ha rossz evőeszközt használsz az adott fogáshoz.

...ha azzal jelzed, hogy kéred a számlát, hogy elpantomimezed hogy aláírsz valamit.

...ha kést és villát kérsz, mert nem tudsz pálcikával enni az ázsiai étteremben.

...ha folyton azt kérdezgeted, hogy az egyes fogások vegánok, gluténmentesek-e. (Feltételezem ezt akkor tartják gáznak ha amúgy nem vagy vegán és nincs semmilyen érzékenységed.)

...ha fehér bort töltesz egy olyan pohárba, amiben korábban vörös volt.

...ha felállsz és kimész rágyújtani.

...ha teli szájjal beszélsz.

...ha beletörlöd a kezed a terítőbe. ...ha hagyod, hogy a gyerekeid kérdés nélkül jöjjenek-menjenek az asztal körül.

...ha megnyalod a kést.

...ha telefonálsz az asztalnál.

...ha kérsz egy fogpiszkálót és az asztalnál műtöd ki vele a kajadarabkát a fogadból.

...ha együtt rendelsz másokkal egy többszemélyes tálat és aztán a nagy részét egyedül behabzsolod.

...ha az asztalnál igazítod meg a sminkedet.

...ha túl hangosan fújod meg a forró ételt.

...ha kézzel halászod le a jeget az italodból.

...ha a gallérodba tömködöd a szalvétát.

...ha pontosan annyit adsz, amennyi a te részed, amikor osztozkodtok a számlán.

...ha össze-vissza húzogatod a székeket és asztalokat, hogy elférjen a társaságod.

...ha mindent kicsit módosítani akarsz (nem az eredeti körettel kéred, vagy nem kérsz öntetet stb.)

...ha egyből legurítod az italodat, ahogyan kihozták.

...ha rosszul ejted ki az étel nevét.

...ha az ellenkező kezedben tartod a kést és a villát.

Forrás: divany.hu


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.