hirdetés
hirdetés

Meg kell tartani piacvezető pozíciónkat!

Fejlesztési program indul a fogászati turizmusért

Az Európában fogászati célból turistáskodók 40 százaléka hazánkban keres megoldást fogászati problémáira. Ez évente 60 milliárd forint bevételt jelent az európai listavezető Magyarországnak.

hirdetés

Valaha úgy indulhatott ez, hogy a hazánkban nyaraló turistának megfájdult a foga, és találomra keresett magának egy fogorvost, aki szakszerűen és jól kezelte a kérdést és a pácienst.

Mindez a külföldi betegnek annyiba se került, mint hazájában egy vizit. Aztán szájhagyomány útján terjedt a hír, hogy már nemcsak a Balaton és Sopron környékén, hanem hazánk több városában is olcsón és jól dolgoznak a magyar fogorvosok, fogtechnikusok.

Versenytársak a nyomunkban

Persze nemcsak mi vettük észre az ebben rejlő lehetőségeket, hanem török, lengyel, bolgár és cseh fogorvosok is. A leleményes törökök már a repülőtéren 15 százalékot visszatérítenek a repülőjegy árából, ha az utazó bemutatja a fogorvosi nyugtát. Ezek az országok állami segítséggel alakítják ki a fogorvositurizmus-hálózatukat, nálunk erre – felismerve a piachódítási veszélyt – most került sor, szinte az utolsó percben. A Magyar Fogászatiturizmus-fejlesztési Program kidolgozását másfél évvel ezelőtt kezdték meg, ennek eredménye a közelmúltban bemutatott komplex gazdaságfejlesztési és egészségturisztikai modell, amelynek célja, hogy hazánk hosszú távon biztosítsa európai piacvezető szerepét. A Magyar Fogászatiturizmus-fejlesztési Program az egész fogászati turisztikai szektor teljesítményét fokozza, öt év alatt megháromszorozhatja a Magyarországra beutaztatott és ellátott fogászati turisták számát, miközben 3000 új munkahelyet teremt, továbbá hozzájárul 1000 kiválóan képzett szakorvos és fogászati szakember itthon tartásához.

Az első konferencia

Minderről a komplex ágazatfejlesztési stratégiát bemutató I. Magyar Fogászati Turizmusfejlesztési Konferencián számoltak be, amelyen a fogászatban érintett szakemberek vettek részt, és ahol bejelentették a szakmai összefogást garantáló független testület, a Professzori Tanács megalakulását is. A program kiemelkedő szakmai támogatással indul, létrehozásában kétszáz fogorvos és rendelőtulajdonos, a fogászati szektor tekintélyes képviselői és a szakmai szervezetek, valamint közgazdászok, marketingszakemberek, jogászok vettek részt. A munkát az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. koordinálta.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatója, a program egyik alapítója ezen a konferencián együttműködési nyilatkozatot írt alá.

A miniszterelnök szerint hazánk kitörési pontként veszi számításba a fogászati turizmust, és ehhez mérten támogatja is azt. Orbán Viktor szerint elsőrendű cél, hogy hazánk fogászati piacvezető pozícióját megtartsa.

„A fogászati turizmus az egész ország sikere és egyben követésre méltó modell” – mondta.

Matolcsy György miniszter szintén kiemelkedőnek ítélte az elért eredményeket, és elmondta, hogy a szakma összefogásán túl Magyarország versenyképességének biztosításához elengedhetetlen az állami szerepvállalás a szakpolitikai és szabályozási kérdésekben. „Az egészségturizmus – ezen belül a gyógy- és a fogászati turizmus – kiemelt szerepet kap a Széchenyitervben” – szögezte le.

A konferencia szakmai előadásai főleg arról szóltak, hogy milyen módon fog működni a Magyar Fogászatirurizmus-fejlesztési Program, milyen segítséget tudnak nyújtani a fogorvosoknak, és mit várnak el tőlük.

Mit várnak a fogászati szakemberek ettől a programtól? Teremtsenek egységes fogászati arculatot, támogassák a kapcsolt szolgáltatásokat, fogászati turisztikai portált hozzanak létre, támogassák nyelvtudásuk gyarapítását, és segítsenek abban, hogy jöjjenek a betegek. Tamás Mónika, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. marketingigazgatója beszámolt arról, hogy tíz európai nagyvárosban nyitnak irodát, amelyek fogászati idegenvezetőként funkcionálnak majd, kifejezetten az értékesítéssel foglalkozva.

Komplex magyarországi csomagokat kínálnak az interneten a leendő pácienseknek szállással, a transzferekkel és programokkal. Nemzetközi szakmai konferenciákat szerveznek hazánkban, és piackutatást is végeznek majd.

Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök- vezérigazgatója, a program egyik alapítója szerint az a cél, hogy csökkentsék a 20-25 százalékos betegközvetítői jutalékokat, és ennek a legalább a felét visszaforgassák az ágazatba.

Ebből a pénzből jut majd a fogászati turizmus marketingjére, a szakmai továbbképzésekre s egységes garanciarendszer kidolgozására is. Mindezeket az előnyöket a programhoz csatlakozó, akkreditált fogászatok élvezhetik csak. A fogorvosok első csoportja május 31-ig jelentkezhet a programba, erről felvilágosítást az Orvosi Turizmus Zrt. honlapján, a www.mftf.hunol- nvashatnak. (Lapzártáig 69 fogászat jelezte csatlakozási szándékát a programhoz.)

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai