Észak-Magyarországon hisznek a turizmusban

Hazánkban egyre több egyházi intézményben arra törekszenek, hogy bekapcsolódjanak a turizmusba  - hangsúlyozta kedden Gyöngyösön egy szakmai konferencián dr. Dávid Lóránt, a Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézetének vezetője. Azt is hozzátette, hogy az utóbbi időben országszerte jelentős fejlesztéseket valósítottak meg a vallási turizmus területén.

A háromcsillagos Hotel Opálban tartott tartott találkozót a veszprémi Pannon Egyetem és Károly Róbert Főiskola közösen szervezte. A konferenciára szakembereket, önkormányzatokat, egyházi képviselőket és civil szervezeteket hívtak meg. Bevezető előadásában dr. Raffay Ágnes, a Pannon Egyetem docense az Európai Unió által támogatott úgynevezett Recultivatur vallásturisztikai projekt tapasztalatait értékelte, amely nyolc uniós és nyolc unión kívüli ország együttműködésével valósul meg és idén júniusban zárul. Ám azt követően is új programok indításával folytatódik az együttműködés.




A Recultivatur ötletét az adta - mutatott rá az előadó -, hogy Európa kiemelkedően gazdag vallási örökségben, amelyet a turizmussal párosítva szeretnének bemutatni, illetve közelebb hozni az érdeklődőkhöz. Ennek szellemében vették számba a különböző vallási értékeket, esettanulmányokat készítettek és konferenciákat rendeztek. Kiemelte, hogy a hazai vallási turizmusban kiemelkedő szerepet játszik Székesfehérvár, Pannonhalma, Zirc, Veszprém és Tihany. Ezért fontos, hogy zarándokutakat szervezzenek, az érdeklődő turisták látogatásait felkarolják és ösztönözzék.

Gyöngyös egyházi értékei

A Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyét átfogó észak-magyarországi turisztikai régió gazdag történelmi múlttal és hagyományokkal rendelkezik - emelte ki előadásában Domjánné dr. Nyizsalovszky Rita, a Károly Róbert Főiskola docense. A 2007-2013 közötti években jelentős vallásturisztikai fejlesztéseket valósítottak meg a régióban. Ebben fontos szerepet kapott Gyöngyös, amely jelentős egyházi értékekkel rendelkezik. A hat római katolikus templom mellett református, ortodox, illetve a megújításra váró nagy zsinagóga is van, melyre jelentős tervek készültek. A mátraaljai városban - amely püspöki település - kiemelkedő a központban található Szent Bertalan templom, amelynek kincstárát hamarosan új helyen nyitják meg. Ezt hazánk második leggazdagabb egyházi kincstáraként tartják nyilván.



Ezután Major-Kathi Veronika, a Károly Róbert Főiskola munkatársa, a Sagittarius projekt koordinátora beszélt a program jelentőségéről. Ez nemzetközi szinten a kulturális örökség feltárásával és ezzel kapcsolatban a helyi vállalkozások beindításával foglalkozik. Ennek érdekében nyolc országból húsz partner fogott össze. Hazánkban például az örökségvédelmi helyszíneket fűzték össze Debrecentől Pécsig. A hároméves projekt május végén zárul, de civil szervezeti formában tovább folytatódik.

A Duna-Limes projektről dr. Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert Főiskola tanára számot be. Céljuk a Duna vonalán Magyarországon fellelhető római kori értékekhez kapcsolódó turisztikai termékek létrehozása és bemutatása. Az adottságokat figyelembevéve elsősorban a gyógyvizekhez, a borokhoz és a gasztronómiához kapcsolódó szakmai ajánlatokat tesznek. A projekt jelentőségét és eddigi eredményeit júniusban Almásfüzitőn, a római táborban nyílt nap keretében ismerheti meg az érdeklődő közönség.

Szentkút és a Mária Út szerepe

A konferencia második felében Dénes Anita, a Nógrád megyében levő Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztése projekt munkatársa beszélt. Kiemelte, hogy a pályázati támogatással megvalósuló 2,5 milliárdos forintos program keretében a barokk templom és környezete a jelenlegi állapotában marad meg. Az úgynevezett liturgikus tér viszont teljesen megújul, konyhát és éttermet, konferenciatermet is építenek, továbbá szálláshelyeket nyitnak, illemhelyeket és ajándékboltot is létesítenek. A fejlesztéstől azt várják, hogy a Szentkúton évente megforduló nagyszámú érdeklődő zarándok hitét jobban elmélyítő környezetet alakítsanak ki.

A továbbiakban Szarvas Zoltán, a Mária Út Egyesület koordinátora a különleges, vonalas utat, mint attrakciót méltatta, amely országokat köt össze. Jelenleg a Gyöngyös-Abasár- Mátraverebély között építik ezt. Az egyesület pedig kézikönyvbe foglalt információkkal segíti a Mária Úton résztvevőket. Végül a résztvevők kerekasztal beszélgetést folytattak a vallás és a turizmus kapcsolatáról, valamint a vallási turizmus jelentőségéről.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.