hirdetés
hirdetés

Félmilliárd forintból fejlesztik Debrecen kerékpárút-hálózatát

Két keréken Debrecenben címmel tanulmányutat szervezett a város önkormányzata, amelyen az újságíróknak bemutatták a kerékpáros turisztikai úthálózat eddigi fejlesztését, és a résztvevők ki is próbálhatták az utat.

hirdetés

A Kerékpárosbarát település címet is ma­gáénak tudó cívisváros számos neveze­tességét fedezhetik fel biciklin a Debrecenbe látogató vendégek. A Polgármesteri Hivatal Városépítési Osztályának vezetőjétől, Scheffer Attilától, valamint Pellei Edit beruházási ügyin­tézőtől megtudtuk, hogy uniós támogatásból bővül tovább Debrecen kerékpárút-hálózata.

A város önkormányzata a bel- és külterü­leti hálózat fejlesztésére 498 665 271 forintot nyert el az ÉAOP-2.1.1/A.I-12-2012-0137 pá­lyázat keretében. A már meglévő szakaszok hiányzó összeköttetéseinek kialakításával a város területén komplex, összefüggő ke­rékpárút-hálózat jöhet létre.

BICIKLIVEL MEGKÖZELÍTHETŐK AZ ATTRAKCIÓK

Fő céljuk az volt, hogy a turisztikai érdessé­geket az idelátogatók, valamit az itt élők is kerékpárral tudják megközelíteni, és fontos szempont volt, hogy a meglévő, elsősorban a főutak mentén a városközpont irányába tartó kerékpárutakat összekössék a bel­várossal. Így összefüggő hálózat alakul ki. A projekt keretében Debrecenben több helyszínen – összesen kilenc szakaszon, közel húsz kilométer hosszan – elválasztott rendszerű, valamint egyesített gyalog- és kerékpárút épül, továbbá kerékpározható útszakaszok kijelölése történik a meglévő úthálózat lehetőségeihez igazodva, a turisz­tikai attrakciókhoz kapcsolódóan. Az újabb szakaszok megépítésével mintegy 80 kilo­méterre bővülhet a kerékpárút-hálózat, ezen­kívül kerékpáros-pihenőhelyeket is építenek.

SZERVIZCSOMAG AZ INFORMÁCIÓS IRODÁTÓL

Darin-Séllei Lívia, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület menedzsere elmond­ta, hogy a helyi turisztikai információs iro­dában új kerékpáros szolgáltatással várják a látogatókat. A projekt keretében beszerzett kerékpáros-szervizcsomagoknak köszönhe­tően kisebb javítási munkákat is elvégezhet­nek a bajba jutott kerékpárosok, de hasznos információkat is kaphatnak a legközelebbi szervizről, kerékpárosbarát szálláshelyről és kerékpárkölcsönzőről is.

A projekt keretében a kerékpárutak men­tén kétnyelvű információs és orientációs táb­lák segítik a tájékozódást. A táblákon az adott szakaszhoz közeli látnivalókról található majd leírás magyar és angol nyelven. Tóth-Megye­si Enikő, a város idegenforgalmi referense arról is gondoskodott, hogy a MODEM elől drótszamáron végigkerekezzünk Debrecen új kerékpárútjain a Nagyerdőbe. Megtekintettük a város büszkeségét, a Nagyerdei Stadiont, amelyen Krecz Tibor, a létesítmény marke­tingigazgatója vezetett végig.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai