hirdetés
hirdetés

Hamarosan nyílik a megújult Zeneakadémia

Liszt Ferenc születésnapján ünnepi gálakoncerttel nyílik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia felújított épülete. Bach, Bartók, Beethoven, Dohnányi és Liszt művei, valamint magyar népdalok csendülnek fel e jeles alkalommal.

hirdetés

Amikor a Liszt Ferenc téri épület 1907. május 12-én megnyílt, már 32 év óta működött a Zeneakadémia, korábban a Hal téren (az Erzsébet híd lábnál), majd a Sugár, azaz az Andrássy úton, a most Régi Zeneakadémiának nevezett épületben. Megnyitásának 50. évfordulóján, 1925-ben az intézmény Liszt Ferenc nevét vette föl.

2007-ben jelentették be azt a nagyszabású projektet, amely "a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja" elnevezést kapta. Az intézmény 2010 nyarán költözött ki bérelt helyiségekbe a Liszt Ferenc téri épületből, majd egy év múlva beköltözött a teljes rekonstrukcióval létesített új, Wesselényi utcai épületébe. A beruházás megkezdését hátráltatta, hogy az építkezés közbeszerzési eljárását két menetben is megtámadta a vesztes cég. A Liszt Ferenc téri épülettömb felújítása 2011 őszén kezdődött. A munka egy műemléki értékeket hordozó és egy páratlan jelentőségű műemléki épületnek nemcsak a "kifestését" célozta, hanem teljes megújítását modern, a kor és a jövő követelményeihez igazodó módon.

A rekonstrukció során bizonyos terek visszanyerték eredeti szerepüket, eltűnt például az emeleti ruhatár, a pincébe került, és visszakapta a ház az eddiginél barátságosabb és elegánsabb korábbi színvilágát. Visszaépítették a kisterem zsinórpadlását és zenekari árkát, így ismét kamaraopera lehet. A gépészet, például az óránként 80 ezer légköbméter levegő cseréjére alkalmas légkondicionálás a negyedik emeletre került, és a jövőben nemcsak a nézőteret, hanem az orgona szerkezetét is hűteni tudják majd, kellő páratartalom mellett.

Minthogy a fűtés egy hatalmas hídszerkezetre került, a korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosították, egyebek között klimatizált hangszerraktár létesült, és a mosdók száma is gyarapodott. A belső tér a műemléki kritériumok betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővült.

A 11 milliárd forintot meghaladó értékű, 90 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt magyar társfinanszírozását 2012 novemberében 2 milliárd forinttal megemelte a kormány - így az intézmény a beruházás keretében hangszerparkját is tudja fejleszteni -, ezzel a beruházás teljes értéke 13,8 milliárd forint lett, ami magában foglalja a Wesselényi utcai, Ligeti György nevét viselő épület rekonstrukcióját is.

(forrás: MTVA)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk