hirdetés

Idén is virágba borul Magyarország

2014-ben Gyula és Zebegény képviseli hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az hazai Virágos Magyarországért versenyre pedig már lehet jelentkezni.

hirdetés

Május 31-ig lehet jelentkezni az idei Virágos Magyarországért versenyre, amelyet huszonegyedik alkalommal hirdetnek meg – mondta Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke a kedden, március 25-én megrendezett sajtótájékoztatón.

A versenynek – amelyre önkormányzatok nevezhetnek – minden évben van kiemelt témája, idén a jubileumi emlékév kapcsán az első világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága a településeken lesz.

A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. továbbra is biztosítja a működési hátteret – mondta Mártonné Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért” mozgalmat. A Magyar Turizmus Zrt. a marketing területén még hatékonyabban kívánja segíteni a versenyt, konkrét promóciós együttműködést is biztosítva regionális marketing igazgatóságai bevonásával.

Helyi versenyeket is rendeznek

A tavalyi versenyt kibővítették, az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak.
Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a vendégbarát településkép megteremtését említette célként. A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere.
A nemzetközi szereplésről Kunczéné Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke beszélt.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idén Gyula (város kategória) és Zebegény (falu kategória) jogosult erre. A 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyben az elmúlt két évtized alatt közel 50 magyar település vett részt 7 arany-, 21 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve.

Gyula virágzik

Gyula főkertésze az elmúlt egy év alatt elvégzett munkáról számolt be. Szászné dr. Várkonyi Adrienn elmondta, hogy sok az idős növényállományú park, melyek értékes egyedeinek látványa ámulatba ejti az ide látogatókat, emellett az évente 48.000 tő és a Várfürdő csodás ősparkjában a 12.000 tőnyi egynyári kiültetés biztosítja a turisztikai szezonban a szemkápráztató virágdíszt. A műemlékek környezetében lévő történeti kertek kiemelkedő jelentőségűek. A zöldfelületi fejlesztések folyamatosak, 2015-re a turisztikai és a közigazgatási központ is megújul. A közcélú zöldfelületek megújításában Gyula önkormányzatával együttműködnek a helyi magántőkések és vállalkozások is. Magánemberek környezetszépítését is támogatja az önkormányzat, minden évben városi virágosítási verseny indul öt kategóriában. Ezen kívül évente május második vasárnapján rendezik meg a Gyulai Virágok Vasárnapját.

Zebegény is készül a versenyre

Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere kisfilmben mutatta be a Duna-kanyarban lévő 1200 lelkes Zebegényt. Már a 2013-as versenyre nevezés előtt elkezdték a környezettudatos nevelés felépítését a településen, most pedig nagy erőkkel, közös összefogással készülnek a 2014. évi európai Entente Florale versenyen való megmérettetésre. A versenyre való felkészülésben mintegy 4000 palántát ültetnek ki, ezen felül több ezer palántát maguk nevelnek. Több helyen gyümölcsfákat és cserjéket ültetetnek, parkosítanak és parkokat újítanak fel. A testület csatlakozott a „Minta-menza” és a „Legszebb konyhakertek” programhoz is. Idén rendezik meg először a „Legszebb Virágoskertek” programot. Az általános iskolában megalakuló diákkör részére tankertet biztosítanak, és az óvodásokkal kialakítják a „pille-kertet” is. A jelentkezési lap megtalálható az interneten, a mozgalom honlapján, a www.viragosmagyarorszag.hu címen.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai