Jakabffy László temetése

Karácsonyt megelőző pénteken, otthonában elhunyt Jakabffy László, a hazai gasztronómiai világ egyik ikonikus alakja. Itt a temetés időpontja.

69 éves korában, egy komoly műtét utáni otthoni lábadozás kezdeti időszakában meghalt a magyar vendéglátás egyik meghatározó személyisége, akinek annyi, de annyi terve volt még a következő időszakra – ezért halála nemcsak a családját, hanem az egész hazai gasztronómiai világot mélyen megrázta.

Ő volt az, aki nemcsak az aktív éveiben volt aktív tanító, mentor, gasztronómiai tanácsadó és éttermek nyitásának levezénylő alakja, hanem nyugdíjas éveiben is éjt nappallá téve folyton dolgozott. Az un. „Jakabffy iskolából” számos hazai fiatal (és ma már nem fiatal) szakember került ki, akik mind a tőle kapott tudást kamatoztatják mind a mai napig.

Aktív éveiből legmeghatározóbb munkahelye az Alabárdos Étterem volt, a várbeli étterem teljes megújítási programját ő irányította, itt vált igazán a hazai gasztronómiai élet kulcsfigurájává.

Szinte élete utolsó napjáig a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Magyar Éttermi Szövetség (MÉSZ) munkájának szervezésében, irányításában részt vett, az MVI november végi gálájának díszebédjét is ő koordinálta. Számos kitüntetése, elismerése közül kiemelkedő az Év Vendéglőse cím (2002), imádott Alabárdosa lett 2004-ben a szakma szavazata alapján a legjobb hazai vendéglátóhely, Jakabffy László 2013-ban Pro Turismo díjat vehetett át, életművét 2015-ben Gundel-díjjal jutalmazták. 

Temetése 2018. január 12-én pénteken délelőtt 11 órakor lesz a telki temetőben (cím: 2089 Telki, Temető utca – Budakeszi felől jövet az 1. körforgalomnál balra kell fordulni).

Aki szeretne végső búcsút venni, egy szál fehér virággal tegye meg – a család kérésére.

 

Forrás: Vendég


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.