Japán, kínai és thai ételek a fedélzeten

Mautner Zsófia irányításával készültek olyan japán, kínai és thai fogások, amelyeket az Emirates fedélzetén nap mint nap kínálnak az utasoknak. És bár egyetlen járatra sem szálltunk fel, nemcsak kóstoltuk, hanem mi magunk készítettük el az ételeket.

Nem véletlen a megcélzott ázsiai gasztronómia: egyrészt e desztinációk szerepelnek a légitársaság legújabb kínálatában, másrészt a gourmet felkent hívei pontosan tudják - ezek azok a konyhák, amelyek valóban csúcsgasztronómiát kínálnak. Közülük is a legelső Japán. Ezért főzőprogramunk első szereplője e szigetről érkezett, nigiri sushi képében. Mielőtt bárki ikötényt rántana és a rizs után nyúlna, el kell hogy keserítsük: ugyanis olyan profi módon, ahogy a június 20-i, közös (öröm)főzés alkalmával történt az elkészítése, azt senki emberfia nem produkálhatja kishazánk szülötteként. Ugyanis még a hazai legismertebb gasztroszakértő, Mautner Zsófia is segítséget hívott a sushihoz, aki meg is érkezett körünkbe, a Kitchen Factory lakásétterembe, Hokama Yusei, sushi-oktató mester. Igen, ilyen is van, sőt, a mester matyómintás ingben tüsténkedett, lévén sok éve itt él Magyarországon, a felesége magyar, és ő maga is kíválóan beszéli a nyelvünket. Olyan meleg rizzsel készült sushit rittyentett különben, hogy ihaj! De a feltételeit tiszteletben kellett tartunk: nem nyúlhattunk a konyhai eszközeihez, rizsdézsájához, az alapanyagaihoz sem (annyi baj legyen), és a mennyei sushihoz kínált szójaszósznak sem eshettünk csak úgy neki, mint tót az anyjának, hanem kizárólag friss gyömbért mártogathattunk bele, és azt csepegtethettük az ételre.

A sushi eltüntetése után már valóban kötényt ragadhatott meghívott csapatunk, és vághatott apróra zöldséget, húst, fűszerfélét - kinek mi jutott. Közben az Emirates magyarországi Country Managerétől, Horváth Gábortól hallhattunk néhány olyan információt, ami turisztikai körökben is érdekes lehet. Például azt, hogy a magyar utazók körében az egzotikus úticélok mellett Ázsia országai, mint Thaiföld, Kína vagy Japán is egyre népszerűbb. Ezek a célállomások kisgyermekes családok számára is ideálisak nemcsak az országok adottságai, hanem a légitársaság családdal utazók számára nyújtott szolgáltatásainak köszönhetően. Hiszen a légitársaság a gyermekkel utazók számára elsőbbségi beszállást és fedélzeti szórakozást nyújt a magyar filmeket is tartalmazó díjnyertes ice fedélzeti szórakoztatórendszer gyermekcsatornáival, valamint a kicsik életkorától függő játékokat és meglepetéseket tartalmazó ajándékcsomagokkal. 

Azt is megtudtuk, hogy a családdal utazók mellett az Emirates a kulináris élvezeteket kedvelők számára is különleges élményeket nyújt. Legtöbb járatukon az úticél ihlette ételkülönlegességeket kínálnak utasaiknak, a Magyarországról utazók így többek között Japán, Kína és Thaiföld ételeit kóstolhatják. A célállomásokra jellemző fogások kulcsa az elkészítési módban rejlik, mondta Horváth Gábor, majd hozzátette, így az Emirates szakácsai azízekre és a tálalási módra kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a lehető legautentikusabb élményt nyújtsák. 

Thai csípős-édes, gyömbéres kacsasalátát készítettünk, zöldcitrommal, chilivel - és hogy fantasztikus ízvilágú lett, az az igazság, nem a csapatunk, hanem Zsófi tudásának érdeme.

Aztán mindenki az asztalhoz telepedett, mert a kókusztejes thai zöldségcurry következett - ami tényleg mesés lett. Tény, ehhez már annyi közünk volt, hogy a finomságokra érzékenyen eltüntettük mind egy szemig, akárcsak a Kung Pao mogyorós csirkét.

Miközben Zsófi a serpenyőben a csirkét kevergette, mesélt arról, ha idehaza kóstolunk thai, kínai és pláne japán ételeket - az azért nem ugyanaz, ha az ételek hazájában tesszük ugyanezt. Az is kiderült, azért nem kérdezték meg jó előre, ki érzékeny, allergiás erre vagy arra, mert az ázsiai konyhában az is a nagyszerű, hogy mindenfajta érzékenység ellen jó, nincsenek benne olyan anyagok, amelyek az allergiában vagy valamilyen érzékenységben szenvedők számára nem engedett. 

A csirke után következett a végjáték, azaz a desszert - kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel -, ami társaságunkban nagy derültséget keltett. Ugyanis sokan visszaemlékeztünk a nagyszerű angol sorozatra, nálunk "Csöngetett, Mylord?" címmel ment, ahol a meglehetősen szenilis Lady Levendel folyton tápiókapudinggal dobálta meg a szobájába belépő szerencsétlen cselédet. Nálunk Evy-nak, a cselédnek nem kellett volna félnie: egy falásnyi tápiókapuding  nem sok, de annyi sem maradt a tálakban, nem eldobtuk, hanem bekebeleztük mind, de arra kíváncsiak lennénk, hogy az Emirates járatainak fedélzetén vajon ugyanilyen finom-e?

Forrás: Vendég & Hotel


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.