Jövő tavasszal nyithat a kínai Costes

A tervek szerint várhatóan 2020. április elsején nyílik meg a Costes első külföldi egysége, a kínai Hainan szigeten most épülő Ocean Flower Islanden, amely a magyar gasztronómiát mutatja be a világ legnagyobb mesterséges szigetén. Az étteremnyitás részleteiről Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa a HoReCa Meetup rendezvényen számolt be.

Mint elmondta, 2 éve vették fel velük a kapcsolatot Kínából a luxus nyaralósziget beruházói, akik a 150 most épülő étterem üzemeltetőit keresték. A különböző építészeti stílusban készülő egységekből 50 a kínai, 50 az ázsiai, további 50 pedig a világ ízeit mutatja be, egy-egy régió képviselőjének tálalásában. A közép-európai térségből pedig a Costes keltette fel figyelmüket, és bár az ajánlat elsőre szinte hihetetlennek hangzott, Károly és csapata repülőre ült, hogy személyesen nézzék meg a helyszínt.

Hainan Kína legdélebbi nyaralóhelye, egyúttal az egyetlen trópusi sziget az országban. Még viszonylag gyéren lakott, az egyharmad Magyarországnyi területen „csak” 9,2 millióan élnek, és évek óta a turizmus az első számú iparág, 2017-ben 66 milliárd dollárnyi bevételt jelentve. 2017-ben 67 millióan látogattak el ide (95 százalékban kínaiak), de az ambiciózus tervek szerint 2020-ra a turisták száma elérheti a 100 milliót, a külföldiek részaránya a 20 százalékot. Mindezen törekvéseket a kínai kormány is támogatja, többek közt a sziget adómentes övezetté tételével, a légitársaságoknak biztosított adókedvezményekkel, de ha valaki csupán Kína ezen részét látogatja, vízumot sem kell kérnie. A szigetre való eljutást két repülőtér biztosítja (de további kettő épül), a gyorsvasút már körbeéri Hainant, és készül a szigetet a szárazfölddel összekötő 15 km hosszú híd is.

 

A világ legnagyobb mesterséges szigete

Hainanon az Evergrande csoport 6400 milliárd dolláros beruházásában épül az Ocean Flower Island, amely méreteiben másfélszerese a dubaji Palm Jumeriah-nak, vagyis alapterülete összesen 8 négyzetkilométer. A 600 építész tervezte komplexum várhatóan jövő április elsején fogadja az első látogatókat. Az itt készülő 7000 luxusvilla szinte azonnal gazdára talált, az apartmanok pedig átszámítva egymillió forintos négyzetméteráron keltek el. A sziget melletti partszakaszon pedig külön város épül az itt dolgozó 100 ezer főnek, kórházakkal, közintézményekkel.

A szigeten 58 szálloda (legalább 4* superior kategóriában, a legnagyobb 5500 szobás) készül 220 ezer vendégnek, 17 filmstúdió, kikötő és World Fairytale Park, vízi világ és hófedte hegy, 5 spa, egy hétcsillagos hotel (amelynek 105 villájában 21 VIP vendég fér el, személyzettel együtt), 108 termes, 16 ezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 28 múzeum, 7 templom, botanikus- és állatkert épül. A bevásárlóközpontban 300 bolt található, az éttermek száma pedig 150.

 

Magyar ízek és Vasarely

A Costes itt a nemzetközi konyhákat felvonultató éttermek között kapott helyet, egy velencei gótikus stílusú komplexumban. A kétszintes épületben a vendégtér a földszinten, a konyha, a terasz és a séfasztal az emeleten kap helyet, és összesen 68 főt tudnak egyszerre kiszolgálni. A dizájn modern és letisztult, a magyaros vonalat leginkább a Vasarely-képek jelenítik meg, míg a konyha természetesen a hazai ízeket tálalja majd, magyar séf vezetésével, a Costestől megszokott magas minőségben és family sharing koncepcióban.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.