Jövő tavasszal nyithat a kínai Costes

A tervek szerint várhatóan 2020. április elsején nyílik meg a Costes első külföldi egysége, a kínai Hainan szigeten most épülő Ocean Flower Islanden, amely a magyar gasztronómiát mutatja be a világ legnagyobb mesterséges szigetén. Az étteremnyitás részleteiről Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa a HoReCa Meetup rendezvényen számolt be.

Mint elmondta, 2 éve vették fel velük a kapcsolatot Kínából a luxus nyaralósziget beruházói, akik a 150 most épülő étterem üzemeltetőit keresték. A különböző építészeti stílusban készülő egységekből 50 a kínai, 50 az ázsiai, további 50 pedig a világ ízeit mutatja be, egy-egy régió képviselőjének tálalásában. A közép-európai térségből pedig a Costes keltette fel figyelmüket, és bár az ajánlat elsőre szinte hihetetlennek hangzott, Károly és csapata repülőre ült, hogy személyesen nézzék meg a helyszínt.

Hainan Kína legdélebbi nyaralóhelye, egyúttal az egyetlen trópusi sziget az országban. Még viszonylag gyéren lakott, az egyharmad Magyarországnyi területen „csak” 9,2 millióan élnek, és évek óta a turizmus az első számú iparág, 2017-ben 66 milliárd dollárnyi bevételt jelentve. 2017-ben 67 millióan látogattak el ide (95 százalékban kínaiak), de az ambiciózus tervek szerint 2020-ra a turisták száma elérheti a 100 milliót, a külföldiek részaránya a 20 százalékot. Mindezen törekvéseket a kínai kormány is támogatja, többek közt a sziget adómentes övezetté tételével, a légitársaságoknak biztosított adókedvezményekkel, de ha valaki csupán Kína ezen részét látogatja, vízumot sem kell kérnie. A szigetre való eljutást két repülőtér biztosítja (de további kettő épül), a gyorsvasút már körbeéri Hainant, és készül a szigetet a szárazfölddel összekötő 15 km hosszú híd is.

 

A világ legnagyobb mesterséges szigete

Hainanon az Evergrande csoport 6400 milliárd dolláros beruházásában épül az Ocean Flower Island, amely méreteiben másfélszerese a dubaji Palm Jumeriah-nak, vagyis alapterülete összesen 8 négyzetkilométer. A 600 építész tervezte komplexum várhatóan jövő április elsején fogadja az első látogatókat. Az itt készülő 7000 luxusvilla szinte azonnal gazdára talált, az apartmanok pedig átszámítva egymillió forintos négyzetméteráron keltek el. A sziget melletti partszakaszon pedig külön város épül az itt dolgozó 100 ezer főnek, kórházakkal, közintézményekkel.

A szigeten 58 szálloda (legalább 4* superior kategóriában, a legnagyobb 5500 szobás) készül 220 ezer vendégnek, 17 filmstúdió, kikötő és World Fairytale Park, vízi világ és hófedte hegy, 5 spa, egy hétcsillagos hotel (amelynek 105 villájában 21 VIP vendég fér el, személyzettel együtt), 108 termes, 16 ezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 28 múzeum, 7 templom, botanikus- és állatkert épül. A bevásárlóközpontban 300 bolt található, az éttermek száma pedig 150.

 

Magyar ízek és Vasarely

A Costes itt a nemzetközi konyhákat felvonultató éttermek között kapott helyet, egy velencei gótikus stílusú komplexumban. A kétszintes épületben a vendégtér a földszinten, a konyha, a terasz és a séfasztal az emeleten kap helyet, és összesen 68 főt tudnak egyszerre kiszolgálni. A dizájn modern és letisztult, a magyaros vonalat leginkább a Vasarely-képek jelenítik meg, míg a konyha természetesen a hazai ízeket tálalja majd, magyar séf vezetésével, a Costestől megszokott magas minőségben és family sharing koncepcióban.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.