Kávékalandra hív az osztrák főváros

335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos csésze fekete kedvelőit.

Bécs egyik legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad otthont a város tradícionális italáról szóló fesztiválnak, az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Vienna Coffee Festivalnak. A kétezer négyzetméteren, 2018. január 12. és 14. között tartott eseményen kávéból készült különlegességeket és a kávészemek nemesítésének folyamatát is megismerhetik az érdeklődők. Az idei fesztiválon az új, minőségi kávékülönlegességek fenntarthatóságára és annak precíz felhasználására, valamint a szakma továbbfejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

A programot a helyszínen bemutatott kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, fényinstallációk, DJ-k, Ausztria egyre gyarapodó kávépörkölő-közösségének bemutatkozása, valamint a barista-bajnokság teszik teljessé. Legyen szó filteres kávéról, eszpresszóról, Cold Brew vagy Latte Art elkészítéséről, esetleg egyéb kávé-koktélok keveréséről, a profi baristák idén sem ismernek majd határokat.

2018-ban a bécsi kávéházi kultúra, amelyet 2011 óta az UNESCO az osztrák kultúra szellemi örökségeként is elismer, idén 335. évfordulóját ünnepli. A jubileumi év alkalmából számos rendezvény foglalkozik majd a kávéházi kultúrával, közülük elsőként a 61. Kávémérők bálja kerül megrendezésre 2018. január 18-án. A bálnak a hagyományhoz hűen a Hofburg ad otthont, idei mottója a „Café modern – tegnap, ma, holnap“.

A mottó a kávéházi kultúrára, mint az irodalmi és művészeti élet központjára és annak múlhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az est folyamán felzendülő komolyzenei előadások és a nyitótánc a századforduló modern zeneművészeti korszakába, a bécsi modernizmus idejébe kalauzolnak. Éjféltől aztán a bécsi kávéházi kultúra modern irányzatát világhírű előadóművészek, mint például az osztrák soul-királynő, Tini Kainrath és az amerikai rock énekes Percival Duke idézi meg.

A hölgyek elegáns, hagyományos báli kiegészítőjét, a Julius Meinl legyezőt ebben a szezonban Jakob Kirchmayr tervezte. A formatervezés során az osztrák dizájner a bál reklámplakátjairól is visszaköszönő színvilágot, a rózsaszín, az arany és a fehér színeket, valamint a tánc elemeit ötvözte. A rendezvény érdekessége még, hogy idén először kerül kialakításra egy úgynevezett „Strictly Ballroom“, ahol egész estén át lehet majd elő zenére táncolni.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.