Készítettél már struccot?

Ha nem, itt ideje, hogy megpróbáld! Legalábbis is így vélekedtek az idén 38. alkalommal megrendezésre kerülő, párizsi alapítású Chaine des Rotisseurs  (alapítás éve: 1248) Világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán, ahol magyar résztvevő is szerepelt a versenyzők között. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A viadalt szeptember 5-én, a dél-afrikai Durban tartották, ahol az ifjú magyar tehetséget, Horváth Ákost (Arany Kaviár étterem) a hazai Chaine des Rotisseurs szervezet elnöke, Novák Iván és egyik tagja, Barka Áron (ARAZ Étterem, chef de cuisine) kísérte el. Erre a rangos versenyre különben a hazai tagszervezet folyamatosan, minden évben küld ifjú versenyzőket, akivel rendszerint az elnök és egy zsűritag is vele tart.

A vébé napján, kora reggel a kötelező alapanyagokon kívül szabadon választhatóak is kerültek a versenyzők elé. Azonban álljunk meg egy pillanatra a kötelező sor mellett. Ugyanis Horváth Ákosnak, a magyar versenyzőnek nem mindennapi kihívás lehetett a kötelező feladat: strucc, egy fokvárosi halfajta valamint papaya rejtőzött abban a „fekete dobozban”, amelyből mindenképp kellett készíteni a háromfogásos ételsort – előételt, főfogást és desszertet -, és minderre a receptíráson kívül (erre fél órát kaptak a versenyzők) három és fél óra állt rendelkezésére. A másik magyar résztvevő – Barka Áron – sajnos nem segíthetett neki, hiszen ő a kóstoló zsűri tagjaként nem kerülhetett kapcsolatba a versenyzőkkel, ráadásul minden tányér, ami elé került, anonim volt (csak egy sorszám szerepelt rajta), nem tudhatta, hogy épp kinek az ételét kóstolja a zsűri többi tagjaival együtt.

A versenyt a helyi szervezők élőben, a világhálón, angol nyelven közvetítették, miközben az elkészült ételekről profi fotósok készítettek felvételeket.

Két különböző feladaton dolgozott a 12 tagú zsűri: az egyik a konyhai munkát kísérte figyelemmel és pontozta, a másik kóstoló csapatként szerepelt. Húsz különböző országból érkeztek a versenyzők, a verseny eredményét Barka Áronnal összegezzük: „A struccot sokan kicsit nyersen hagyták, mivel ez helyi alapanyag volt, kevesen tudták, hogy kellene valójában elkészíteni. A versenyt megnyerő német versenyző viszont a sötét színű, vad strucchúst tökéletes állapotban tálalta elénk – nem is volt kérdés, hogy az ő főétele volt a legjobb. A második helyezett a kanadaiak újonca volt, a dobogó harmadik helyére a tajvani versenyző került. A mi Horváth Ákosunk az előkelő negyedik helyezést érte el, az értékelés során a zsűri tagjaiként elmondtuk, hogy jó volt a helyzet felismerése, rendezett a munkája, jól ízesítette a versenyműveket, a sütés és a mártás állaga nem volt még tökéletes. Számunkra különben az idei verseny azért is volt érdekes és tanulságos, mert a jövő évi világbajnokság színhelye éppen Budapest lesz. A helyszínt még keressük, az időpont azonban már végleges 2015. szeptember 11.”


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.