hirdetés
hirdetés

Kettős szorításban a svájci turizmus

Súlyos gondokat okoz az erős svájci frank az ország turizmusának. 

hirdetés

A legfrissebb adatok szerint az idei télen 6-8 százalékkal csökken a beutazó turisták száma. A legerősebbnek számító síszezon előfoglalásai alapján közölt becslés azonban csak átlagnak tekinthető. Míg a nagyvárosokba - így elsősorban Zürichbe, Lausanne-ba, Baselbe – irányuló utazók száma a tavalyi szinten marad, a síterepek közelében viszont  már most radiálisan csökkent a szállodai foglalások száma. A síturisták elmaradásának oka egyértelműen a rendkívül erős frank, amely még drágábbá teszi az amúgy sem olcsó helvét vakációt.

A nagyvárosok azért lélegezhetnek kicsit szabadabban, mert az odalátogató külföldiek 60-70 százaléka valamilyen konferenciára vagy jutalomútra érkezik, és ezt a szegmenst láthatóan még nem érintette nagyon kedvezőtlenül a felértékelődő svájci valuta. A legnagyobb fejtörést az jelenti, hogy miként tudják oda csábítani az amúgyis spórolós német turistákat – ők számítanak ugyanis a legjelentősebb küldő országnak.

A helyi turisztika irányítóinak azonban nem csak emiatt kell aggódniuk, egyre több svájci tölti ugyanis szabadságát vagy hétvégéjét a szomszédos országokban. A belföldi turizmus – amely a teljes turisztikai bevétel 60 százalékát jelenti – visszaesése ugyanúgy az erő franknak tudható be, mint a beutazók számának csökkenése. A külföldi utak ugyanis egyre olcsóbbak, arról nem is beszélve, hogy a német vagy francia üzletekben sokkal kedvezőbb áron vásárolhatnak be – akár egy hétvégén is.

Tavaly 90 ezer magyar turistát regisztráltak – ők összesen 300 ezer vendégéjszakát töltöttek Svájcban. A statisztika vélhetően nem teljes, mert ebben sem a fizetővendég szobák, sem a kempingek adatait nem rögzítik – márpedig a magyarok jórészt az olcsóbb vendéglátóhelyeket keresik ott is. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai