Luxusétel lett a sült krumpli, lekerül az étlapokról

Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet - írja a Roadster.hu.

Egy vendéglátós, Freddy Basel a Bildnek elmondta, van még egy utolsó, tizenöt literes étolajos kannája, ha az elfogy, a fritőz hideg marad. Nála már most sem jár a curry wurst mellé a sült krumpli. Ennek oka, hogy az étolaj ára olyan robbanásszerűen megnőtt, hogy az étterem nem tudja kigazdálkodni azt, drasztikusan pedig nem akarják megemelni a hasábburgonya árát, mert fogyasztóik úgy már nem vennék meg. Úgy fogalmazott: januárban még kilencven centet, azaz átszámítva nagyjából 330 forintot fizetett egy liter étolajért, ma már ez akár négy euró, vagyis közel 1500 forint is lehet.

Kongatják a vészharangokat Belgiumban is, ahol nemcsak az étolaj ára szökött az egekbe, de gyakorlatilag minden alapélelmiszer többe kerül, mint a háború kirobbanása előtt. Az étolajárak elszállása a belgáknál különösen nagy probléma lehet, mivel a kívülről ropogós, belülről omlós egyedi sült krumplijuk nemzeti eledel, és a turisták számára legalább olyan fontos belga gasztrokülönlegesség mint a sör, a gofri vagy a fekete kagyló.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.