Luxusétel lett a sült krumpli, lekerül az étlapokról

Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet - írja a Roadster.hu.

Egy vendéglátós, Freddy Basel a Bildnek elmondta, van még egy utolsó, tizenöt literes étolajos kannája, ha az elfogy, a fritőz hideg marad. Nála már most sem jár a curry wurst mellé a sült krumpli. Ennek oka, hogy az étolaj ára olyan robbanásszerűen megnőtt, hogy az étterem nem tudja kigazdálkodni azt, drasztikusan pedig nem akarják megemelni a hasábburgonya árát, mert fogyasztóik úgy már nem vennék meg. Úgy fogalmazott: januárban még kilencven centet, azaz átszámítva nagyjából 330 forintot fizetett egy liter étolajért, ma már ez akár négy euró, vagyis közel 1500 forint is lehet.

Kongatják a vészharangokat Belgiumban is, ahol nemcsak az étolaj ára szökött az egekbe, de gyakorlatilag minden alapélelmiszer többe kerül, mint a háború kirobbanása előtt. Az étolajárak elszállása a belgáknál különösen nagy probléma lehet, mivel a kívülről ropogós, belülről omlós egyedi sült krumplijuk nemzeti eledel, és a turisták számára legalább olyan fontos belga gasztrokülönlegesség mint a sör, a gofri vagy a fekete kagyló.


Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.