hirdetés
hirdetés

Magyar expedíció indul a pigmeusok földjére

2013 szeptemberében 10 afrikai országon átívelő, kulturális-ismeretterjesztő expedíció indul Budapestről. A túra érinti Dzsibutit és eljut a pigemusok földjére is. 

hirdetés

Madagaszkár, Etiópia, Angola, Kongó, Ghána, Szenegál és Burkina Faso után Lantai-Csont Gergely fotográfus kulturális-ismeretterjesztő expedíciósorozatát Északkelet-Afrikában folytatja.

A legnagyobb hazai magazinokban publikáló és a legnézettebb televíziós és rádiós műsorokban szereplő fotográfus ismételten zárt közösségek, vallások, kultúrák, valamint természeti értékek felkutatása céljából indul útnak terepjárójával 10 afrikai országon keresztül.

A kockázatos vállalkozás eredményéről az írott és elektronikus média széles körében értesülhetnek az érdeklődők. Észak-kelet Afrika csak a szárazság, éhínség és a polgárháborúi kapcsán kerül a híradásokba. A fotográfus azonban hiszi, hogy különleges, megismerésre méltó értékek százait rejti Afrika ezen régiója.

Érintett országok: Egyiptom, Szudán, Etiópia, Dzsibuti, Szomália, Kenya, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzánia.

Az expedíció tervezett útvonala
Az expedíció tervezett útvonala

AZ EXPEDÍCIÓ TERVEZETT FŐBB TÉMÁI

Az expedíció kiinduló állomása Egyiptom. A sivatagi országban vizuális anyagot készítenek a sivatagon átvándorló tevekereskedő törzsekkel. Alexandria költői utcái, villamosai mellett a Fehér-Sivatag és más nemzeti parkok természeti értékeit is megörökítik. Szudán a fotótémák paradicsoma, egy kevésbé érintett szelete az arab világnak. A Nuba törzzsel dolgoznak, valamint az északi országrész kulturális sokszínűségét, az UNESCO Világörökség részeként számon tartott szudáni piramisokat dokumentálják. Etiópiába érve újra felveszik a kapcsolatot azzal az afar törzzsel, akikkel Lantai-Csont Gergely 2011-ben dolgozott együtt és publikált a témáról National Geographic cikket. Etiópiában a Danakíl Sivatag sótengerei mellett az ország déli részén található Omó Völgyében több tucat zárt közösség életébe nyernek betekintést.

Szomália észak-nyugati részén, Szomáliföldön 15 ezer éves barlangrajzok nyomába erednek, míg Dzsibutiban egy Pest megyényi, zárt muzulmán ország életébe nyernek betekintést.

A régióban utánajárnak az arab országokban közkedvelt, bódító hatású cserjének, a chat-nak, melyet több tízmillió arab fogyaszt legálisan világszerte, míg Európában droglistán találjuk a cserjét.

Kenyában a az UNHCR legnagyobb, dadaabi menekülttáborban dolgoznak, ahol a szomáliai menekültek életét mutatják be.

Kenyában a szamburu és turkana népek mindennapi kultúrájáról, ezen két különleges kultúra életéről készítenek vizuális anyagot.

Ugandba érve a Bwindi Nemzeti Parkban a világ utolsó ezüsthátú gorilláit dokumentálják, majd Bwindi melletti batwa pigmeus csoportok és a nemzeti park kapcsolatával is foglalkoznak, míg Észak-Ugandába felérve egykori gyerekkatonákkal készítenek riportokat, fotóesszéket.

Az expedíciót az afrikai, szavannai állat és madárvilág minőségi dokumentálásával zárják, melynek értelmében több ország több nemzeti parkjában végeznek megfigyeléseket az ember és állat kapcsolatáról. 

SZERVEZŐK

Szilasi Ildikó Hermina PHD jelölt kulturális antropológus, Afrika-szakértő, közgazdász. 2002 óta foglalkozik Afrika kultúrájával, társadalmi, gazdaság, politikai jelenségeivel, az Európai Unió és Afrika fejlesztéspolitikájával. 2004 óta rendszeresen jár Afrikába, azóta 23 afrikai országban kutatott és dolgozott, Kongóban összesen két évet töltött el. A 2009-es Torday-Kongó Expedíció (www.kongoexpedicio.hu) és a 2012-es Magyar László Expedíció főszervezője, a magyar Afrika Expo (www.afrikaexpo.hu) alapítója, az Afrikai-Magyar Egyesület (www.ahu.hu) állandó szakértője. Neves nemzetközi és magyar szakértői és szakmai szervezetek elismert tagja. Munkásságát két könyv (A háború gyermekei; Kongó- Torday Emil nyomában); négy kulturális és fotókiállítás, több tucat magyar és angol nyelvű cikk és tanulmány, előadás, televíziós és rádióinterjú dicséri.

Lantai-Csont Gergely közel tíz éve foglalkozik fotográfiával. A hobbifotósból lett profi fényképész munkásságának legnagyobb részét természetfotózással töltötte. Magyarország és Európa legszebb madárrezervátumaiban, hegyeiben fényképezte az eltűnő természeti értékeinket. Munkásságát számos pályázati és szakmai elismerés követte. 2010 nyarán expedíciót szervezett Madagaszkár Szigetére, ahol az esőerdőirtás következményeit és társadalmi hátterét kutatta. Az expedícióról a legnagyobb hazai ismeretterjesztő magazinok is beszámoltak. A madagaszkári fotóanyagból a Fővárosi Állatkertben kiállítás készült. A 3 hónapos tárlatot több százezer látogató tekintette meg. A szerző 2011-ben is folytatta expedícióit, ezúttal afrikai antropológiai témákat dolgozva fel. Az elmúlt 3 évben 7 afrikai országban több mint fél évet töltött el. Közel egy hónapig fotózta Észak- Kelet Etiópiában a rettegett afar törzset, Angolában és Kongóban Magyar László nyomában töltött el két hónapot, Szenegálban a murid vallási vezetők szerzeteseivel, a Baye Fallokkal dolgozott, Ghánában és Burkina Fasóban pedig a fekete mágia és a boszorkányüldözésről készített felvételeket. 2013 szeptemberében egy nagy volumenű, négy hónapos expedíciót indít Egyiptomtól a Viktória-tóig, tíz afrikai ország érintésével. A kulturális-ismeretterjesztő, fotográfiai fókuszú expedíció számos társadalmi, természeti problémát, kulturális vallási értéket fog feldolgozni és a legnagyobb magazinokban, köztük a National Geographic hasábjain publikálni. Gergely 2012 januárjában diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodás és Menedzsment Szakán, valamint ugyanitt végzős hallgató a Pénzügy és Számvitel Szakon. Legfőbb kutatási területe az afrikai befektetési és kereskedelmi lehetőségek, melyekkel hosszabb távon kíván foglalkozni. Munkásságának elismeréseként Lantai-Csont Gergelyt 1500 jelöltből választották be Az 50 Tehetséges Magyar Fiatal Programba, ahol mentorával, Kotroczó Róberttel, az RTL Klub hírigazgatójával fotográfiai és expedíciós tevékenységének elmélyítésén dolgozik. Előadott már TEDx konferencián, valamint vendége volt már szinte az összes hazai televíziónak, rádiónak. Két cikket publikált a National Geographic Magazinban. Munkásságáról bővebben a www.aytassou.com, a www.facebook.com/aytassou, és a www.lantaifoto.hu weboldalon találhat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai