hirdetés
hirdetés

ÍRORSZÁG - SLIGO, DUBLIN

Magyar ünnep a Zöld szigeten

Azt, hogy az ír és a magyar nép rokonlélek lenne, túlzás állítani, bár tény, a szigetlakók mostanában egyre gyakrabban emlegetik, hogy híres költő-fejedelmük, W. B. Yeats egyik írásában megemlíti, hazája leginkább Magyarországhoz hasonlít. Mármint abban, ahogy mindkettő hosszú évek óta küzd a szabadságáért, a függetlenségéért. Ráadásul Yeats épp annak a Sligo nevű, északnyugat- írországi kisvárosnak egykori lakója, amely többek közt eme kijelentés kapcsán egyetlen napra, 2004. május 1-jére, befogadta Magyarországot. A húszezres lakosú ír kisváros a házigazdája az Írországban zajló európai uniós központi ünnepségek magyar vonatkozású részének.

hirdetés

Május 1-jét az írek „Day of Welcomes-nak”, azaz az „Üdvözlések Napjának” nevezték el, mivel ebben az időszakban Írország adja az EU-ban a soros elnököt, Bertie Ahem miniszterelnök személyében, ezért az Unióba belépő 10 új tagállam – köztünk hazánk – hivatalos üdvözlési ünnepségeit május 1-jén Írország több helyszínén (Dublinban és tíz városban szerte az országban) tartják.

Sligo egy napra a magyaroké

Az írek honfitársainkkal szorosan együttműködve már hónapok óta szervezik Sligóban a magyar nap programjait. A főtéren a magyar borkultúrát bemutató, borkóstolóval egybekötött kiállítást tartanak, fellép a Cédrus néptánccsoport, az Ifjú Muzsikások kíséretében. Dr. Kabdebó Lóránt, Írországban élő költő-műfordító a magyar és az ír költészet kapcsolatáról tart előadást. Juhász Ferenc költő és Balogh Attila roma költő alkotásaiból is olvasnak fel magyar és ír nyelven. A sligói komolyzenei fesztivál keretében pedig Bartók vonósnégyeseit adják elő.

Sligo, az egykori normann kikötőváros, éppen elhelyezkedése miatt vált már a 18–19. században az északnyugati országrész kiemelt fontosságú helyévé. A középkorból egyetlen emléke maradt, az apátság, amelyet még a városalapító domonkos szerzetesek építettek. A város idegenforgalma alapvetően a híres költő, William Butler Yeats emlékeire épül, hiszen a költőfejedelem a szomszédos kis faluban töltötte gyermekkora nyarait, és kérésére itt is temették el. A folyópart különben inkább hasonlít egy francia kisvároshoz – kávézóival, apró könyvesboltjaival – mintsem az ír városok hangulatához, ezzel is szinte azt sugallva, mennyire fontos a városkának hírességük, hiszen mindig hangoztatta a költő franciaimádatát. A város határánál van egy kis tó – Lough Gillnek hívják – amelyben egy apró sziget fekszik, Yeats számos költeményének ihlető helyszíne.

Rangos események a fővárosban

A programsorozatok fő helyszíne természetesen a főváros, Dublin. Itt tartanak a normannok egykori ősi fészkében, a Dublin Castle-ban délelőtt a nemzetközi sajtó részére tájékoztatót, ahol az EU soros elnök-ír miniszterelnök mellett Romano Prody főtitkár, és Pat Cox az Európai Parlament elnöke is megjelenik. A hivatalos bővítési ünnepségeket a dubliniak gyönyörű, óriási parkjában, a Phoenix Parkban lévő köztársasági elnöki rezidenciáján bonyolítják, itt vonják fel az újonnan belépő tíz ország zászlaját is. Utána a meghívottak díszvacsorán vesz, részt a közelben lévő Farmleigh House-ban, köztük Magyarország képviseletében Medgyessy Péter miniszterelnök.

Dublinban különben már egy jó ideje tart az újonnan belépők köszöntése. Ennek egyik momentuma az Ír Nemzeti Galéria „Új határok: művészet a csatlakozó országokban” c. kiállítása, amelyet még márciusban nyitottak, és amely május végéig várja ingyenes kiállításával a látogatókat. Itt szintén a tíz újonnan belépő tagállamot köszöntik azzal, hogy meghívtak mindegyik országból jeles alkotásokat. Hazánkat a Nagybányai Festőiskola tagjainak művei képviselik. Ugyanazon a téren, a Merrion Square-en, ahol a Galéria is áll, május elsején egész napos Európa Vásárt tartanak, amelynek keretében szintén az új és mellettük a régi tagállamok is egy-egy 30 nm2-es standon mutatkozhatnak be. A magyar standon a fő téma a századforduló kávéházi kultúrája. Napközben fellép a pódiumon a helyi Young European String Chamber Orchestra is, a magyar Kelemen Mária vezetésével, akik hazai és más európai alkotók műveit adják elő.

Fellendülőben az ír–magyar turizmus

Egyre nő az írek érdeklődése hazánk iránt, amit az is jelez, hogy a Malév 1999-ben elindított közvetlen Budapest–Dublin járata három éve már naponta közlekedik. Fő vonzerőink az írek számára az unikumok. A meleg vizű gyógyfürdők miatt sokan érkeznek hozzánk, de a golfpályák – a Somogy megyei hencseinek ír a tulajdonosa is – és hazánk borkultúrája iránt szintén nagy az érdeklődés. A magyarok főként városlátogató programokon vesznek részt, körükben jelenleg Dublin a legkeresettebb célpont. A mostani, tavaszi ír ünnepségsorozat, illetve ezen belül Magyarország uniós csatlakozása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az idegenforgalom még jobban fellendüljön a két ország között.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai