Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, házi csalamádéval, Kupa borral

Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, házi csalamádéval, Kupa borral

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Novemberi találkozónk egyben az utolsó a búcsúzó óévben. Ez alkalommal Budapest legelegánsabb üzleti és bevásárlónegyedében, az Andrássy út szomszédságában lévő, svájci tulajdonú, nemrégiben átalakított, nagypolgári hangulatot árasztó, különleges designnal berendezett Casati Budapest Hotelben találkozunk vendégeinkkel. Meg persze előadóinkkal, akik közül elsőként Kupa Mihály (expénzügyminiszter, pénzügyi szakértő) érkezik, aki már az első pillanatban örömmel fedezi fel, hogy illatozó, finom kávék kínálata várja (állandó partnerünk, a Progast jóvoltából), és az érpataki Zsindelyes Kereskedőház bőséges toppárlatszortimentjét is végigböngészi Krotki Gábor, a cég budapesti régiójának kereskedelmi képviselője társaságában.

 

A ház nevében régi kedves „klubtagunk”, Erdős Gábor igazgató köszönti a szép számban egybegyűlteket, és kiderül, e napon sok szó esik még az egyik legtehetősebb és legbefolyásosabb európai államról, Svájcról.

Első előadóként Molnár Tamás lép a pulpitusra (ügyvezető igazgató, Six Payment magyaror-szági képviselete). Cége egy svájci központú, bankfüggetlen infrastruktúra-szolgáltató vállalat, és a magyarországi képviselet vezetőjeként elmondja, hogy

hazánkban egy felnőttkorú lakos átlagosan két-három bankkártyával rendelkezik, ami messze elmarad az európai átlagtól.

A Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák 95 százaléka folyószámlához tartozik, vagyis betéti kártya. A forgalmi mérleg szerint az európai középmezőnyhöz tartozunk évi 11 százalékos növekedéssel. A cégvezető kiemeli a Six Payment Services Dynamic Currency Conversion szolgáltatását, amely árfolyam-választási lehetőséget kínál fel partnereinek.

A pénzügyi vonalnál maradva Kupa Mihály következik. Bizakodásra adhat okot a kedvező nemzetközi (elsősorban német nyelvterületű országok) helyzete, valamint hazánk bővülő piaci kapcsolatai. További pozitívum a kormány antiinflációs politikája, a kamatlenyomás, valamint az európai uniós pénzek hazánkba áramlása.

A hazai turizmust és vendéglátást elemezve elhangzik, hogy a hazai GDP-nek közvetlenül 5,8, közvetve 8,8 százalékát adja a turisztikai iparág. Szintén örömteli, hogy a belföldi turizmus 12, míg a beutaztatóturizmus 18 százalékkal emelkedett 2013-ban.

A pozitív mérleg ellenére a vendéglátók reálértékben nem érzik a jelentős növekedést, hiszen kénytelenek 2007-es árakon dolgozni.

Az ismert pénzügyi szakember összefogásra szólítja fel a turisztikai szakmát, elsősorban az áfacsökkentés ügyében, valamint a hosszú távú stratégia kidolgozásában. De előadását összegezve elmondhatjuk: Kupa szerint a következő, a 2014. évi esztendő minden bizonnyal kedvezőbb lesz a most a hátunk mögött maradónál.

Szakmai programunk második felében könnyedebb témák következnek. Neményi András (ügyvezető-tulajdonos, Coninvest Kft.) látványos prezentáció keretében mutatja be

a multifunkcionális mobil konyhát, a konyhai megoldások egyik legmodernebb, professzionális képviselőjét.

A mobil konyha alkalmazásával nem csupán gyorsan, hanem egyben helytakarékosan lehet főzni, ami megoldás lehet olyan kisebb hotelek esetében, amelyeknek egyik képviselője például a Hotel Budapest Casati is, amely évzáró rendezvényünk helyszíne.

Nagyné Miske Margit (ügyvezető, Naturtex Kft.) előadásának témája a magas minőségű szállodai párna-, paplan- és matracválaszték szegedi cégük esetében. Vagyis azok a szállodai szobai kellékek, amelyek szinte a legfontosabbak a vendégek számára. Ugyanis

sokan elfelejtik, miért is megy valójában a vendég hotelbe: mert ott szeretné álomra hajtani a fejét.

A jó párna, paplan esetében nem mindegy, milyen benne a töltet (a toll ma nemzetközi szinten is az egyik legjobb megoldás), a magasság és nem utolsósorban a moshatóság. Cégük párnamenüt is kínál, amelynek megléte ma már – és ezt sokan nem tudják a szakmában – előírás lett a négy–öt csillagos hazai szállodák minőségbesorolásának esetén.

Az előadás után házbejárás következik, majd többfogásos üzleti ebéd állófogadás formájában, egy hazai topcateringcég, a La Fiesta Parti Service jóvoltából.

A Kovács László ügyvezető-tulajdonos szakmai vezetése alatt álló professzionális cég a következőkkel kedveskedik a hazai szállodás- és vendéglátósszakma prominens képviselőinek: lassan sült csirkemellszeletek gyömbéres sütőtökpürével, rakott malacpofa malacfüllel, fokhagymás vinaigrettetel, lazacos, gombás és sonkás quiche, valamint hazai vegyes sajtízelítő előételként. Majd aszalt paradicsommal göngyölt csirkemell füstölt sajtmártással, rizzsel és

sertésszűz erdei gombaraguval, röszti burgonyával, isteni házi csalamádéval főételként.

A desszertet ezúttal is állandó partnerünk, a Zila Kávéház és Étterem biztosítja (madártejes kocka és köleskocka érkezett tőlük). Az ételeket kísérő borokat pedig szintén a La Fiesta válogatta: egerszóláti olaszrizlinget (2010) a Gál Pincészettől, kunsági kékfrankos rozét (2012) a Font Pincészettől és egri vöröst (2009) a Divinus-háztól. Az ebéd utáni jó kávét a Progast biztosítja, kávézás közben sokan végignézik a Bevlo cég igényes, exkluzív textilajánlatait, mintakollekcióját, amelyet a kecskeméti alapítású cég képviselői hoztak magukkal, és mutatnak be szakmai partnereiknek.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.