A fesztiválon a szegediek a Széchenyi téren szinte az összes hazai borvidék képviselőivel találkozhatnak, és érkeznek borászok a határon túlról is.
A borünnep ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében 2022 óta kizárólag üvegpohárban lehet kínálni a borokat. A fesztivál emblémájával ellátott nagyobb pohár a rendezvény után az otthoni pohárgyűjtemény díszévé válhat. A kisebb űrtartalmú, Szeged címeres poharat pedig akár vissza is lehet váltani a nap végén. A választék idén kiegészül egy százdarabos limitált szériával is.
A hagyományoknak megfelelően a fesztiválhoz kapcsolódva idén is rendeznek borversenyt.
A tavaly a Borászok Borásza címet elnyerő Bárdos Sarolta, a Tokaj-Nobilis alapítója elnökölte bírálók 140-150 bort értékelnek vakkóstolással, százpontos rendszerben. A megmérettetés eredményhirdetését május 19-én tartják.
Fotó: Depositphotos
A borok, pálinkák és sajtok mellett gasztronómiai különlegességek is szerepelnek a kínálatban. A Pavane Táncegyüttes és a borrendek csütörtök délutáni látványos felvonulásával kezdődő borfesztivállal egy időben indul a Gasztroudvar a Klauzál téren és a Kincs tér a Dugonics téren.
Ezeken a belvárosi helyszíneken a borok és pálinkák mellett kisüzemi söröket és gasztronómiai specialitásokat is lehet kóstolni, és csaknem száz kézműves kiállító és kistermelő is kínálja majd portékáit.
A borfesztivált hagyományosan Szeged napjához kapcsolódva szervezik meg. Május 21-én azt ünneplik, hogy a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” visszakapta a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.