hirdetés
hirdetés

Megjelent az MSZÉSZ Trend riportja a január-októberi időszakról

A Szállodaszövetség legfontosabb megállapításai az év eddigi vendéglátóforgalmi adataival kapcsolatban.

hirdetés

Októberben a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 4,9%-kal nőtt. Ezen belül a belföldiek 1,6%-kal elmaradtak a múlt évitől, a külföldiek 10,3%-kal meghaladták azt. A hotelek havi árbevétele országos szinten 9,3%-kal, budapesten 7,3%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 11,6%-kal, a balatoni régióban kiugróan, 16,2%-kal nagyobb volt a 2018 évinél.

A forgalom növekedésében országos szinten szerepe volt a 2018 októberinél 2,3%ponttal magasabb, 64,9% szobafoglaltságnak, a bruttó átlag szobaár 4,3%-os emelkedésének, illetve a huf/eur árfolyam múlt évivel szembeni október havi 2,4% gyengülésének.

Október végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,3%-kal kevesebb volt a tavalyinál, a külföldieké 1,2%-kal felülmúlta azt.

A belföldi vendégéjszakák számának kis mértékű csökkenése ellenére január - október között a szép kártya forgalom 41,3%-kal, októberben ismét kiugróan, 67,1%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél.

Az első tíz hónapban a 10 legnagyobb beutazó piacunkról növekedés mutatkozott Romániából (+6,9%), az Egyesült Királyságból (+4,9%), Csehországból (+4,5%), Lengyelországból (+4,2%), az USA-ból (+3,6%), Kínából (+3,7%) és Oroszországból (+2,3%). Visszaesés történt hagyományos piacaink közül Olaszországból (-5,1%), Ausztriából (-5,7%) és Németországból (-4,9%).

A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 76,3%-a Európából, 13,7%-a Ázsiából, 8,6%-a Amerikából, 1,4%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett.
Az európai országokból 0,5%-kal nőttek, az Európai Unióból 0,6%-kal csökkentek a szállodai vendégéjszakák. az USA-ból 3,6%, Ázsiából 6,1% növekedés mutatkozott. Utóbbi főleg a 14,8%-os dél-koreai bővülésnek köszönhető.

Október végéig országos szinten a szállodai kategóriák között revparban - egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel - a 4*-os hotelek érték el a legnagyobb, 11,8% növekedést.
Január - október között a szállodai vendégéjszakák száma 7 turisztikai régióban (Balaton, Budapest és Közép-Dunavidék, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Tisza tó) nőtt, 2 régióban (Nyugat-Dunántúl, Dél-Alföld) csökkent.

Az év első tíz hónapjában Magyarországon összesen 11 új szálloda nyílt 1211 szobával, budapesten 8 szálloda (Meininger Hotel, Mystery Hotel, Hilton Garden Inn, Párisi Udvar, Monastery Hotel, Barceló Hotel, T62 Hotel, M-square Hotel) a fővároson kívül 3 szálloda (Donautica Étterem és Hotel, Fadd-Dombori, 4 Évszak Hegyi Hotel, Mátraháza, Hunguest Hotel Sóstó, Nyíregyháza) 185 szobával.

A részlees Trend Riport a csatolt fájlban olvasható.

hirdetés

Letölthető fájlok

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai