Megkóstoltuk a legjobb pálinkát!

Csütörtök délelőtt egyszerre két elismerést ünnepeltünk egy sajtótájékoztató keretein belül a Veritas Winebar-ban: Márton János pálinkamester több évtizedes munkásságát a Pálinka Nemzeti Tanács "Pálinka Életműdíjjal" ismerte el, valamint a Márton és lányai pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet.

Az esemény megnyitása után Felkai Beáta az Agrárminisztérium főosztályvezetője röviden bemutatta a 2014-ben indult Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amit tavaly év végén újítottak meg. Ez nem egy verseny, ez egy minősítés, amivel a minőségi magyar alapanyagból készült pálinka kulturált fogyasztására hívják fel a figyelmet. A cél, hogy az érdeklődők, a célközönség számára megfelelő, minőségi és izgalmas válogatást tudjanak összeállítani, ami illeszkedik a gasztrotrendekbe is. Idén először hirdették meg az Agrárminisztérium Pálinkája címet, ami egy szakmai zsűri által odaítélt elismerés.

Ezt követte Márton János beszéde, amelyben először megköszönte a díjakat. Elmondta, fontos, hogy a Nemzeti Pálinkakíválóság Programot a minisztérium szakmai érdekek mentén újította meg, így a versenyen a bírák nem lehetnek a termelők emberei, üdvözölte továbbá, hogy az Agrárminisztérium díjához minimum 3 maximum 9 mintát kell beadni a legfontosabb kategóriákból.

Márton János kitért arra is, hogy manapság minden adott a pálinka készítéshez - a gyümölcsöt és az oktatást, a technológiát, berendezést is meg lehet venni. A valóban jó pálinka születéséhez azonban szakértelemre van szükség: neki vagy a kollegáinak ízérzékelés és íz - illatmemória terén annyit kell tudnia, mint egy sommeliernek vagy a legobb séfeknek.

A Márton és lányai is ezt az utat járta be: beszereztek minden beszerezhetőt, de nem hagyták ki az embert sem, sőt. Öt bírálójuk rendszeres képzésekre jár, így nem csoda, amikor a berendezéseket úgy üzemeltetik, hogy abból a legnagyobb hatékonysággal tudják kicsalni a megfelelő íz- és illatjegyeket. A szakember szerint a pálinkakészítés aromavadászat: a célja, hogy az állandó minőséget tartva a gyümölcsből az aromák átmenjenek a párlatba.

A díjnyertes kajszi

"Hála Istennek tavaly elfagyott a barack" - említi a kiemelkedően finom kajszibarack pálinka egyik okának Márton János. Elmondta, így abba a kevés maradék termésbe tette a növény az összes energiáját, minden tápanyagot - igaz ezt meg is kellett fizetni, a megszokottnak több mint a duplájába került az alapanyag. A másik okként a tapasztalatot említette: amióta működik a Márton és lányai, azóta mindig készítenek barackpálinkát, versenyeztetik is ezeket, így különösen ebben a fajtában nagy tapasztalatra tettek szert.

A sajtótájékoztatón a kajszibarack pálinkán túl áfonya és zölddió likőrt is kóstoltunk. Az áfonya Márton János kedvence, a zölddió különlegessége pedig az, hogy az egyik veje családi receptjének tökéletesítése során született.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.