hirdetés
hirdetés

Megnyílt a 7. HTCC Afrika Expo és Vásár - konferencia

Az Utazás Kiállítás 2018 egyidejű rendezvényeként az „A” Pavilon 111-es standján található az Afrika Expo és Vásár. A standon két különleges kiállítás is helyet kapott, a Malawiban élő kisgyermekek egy gyorstalpaló fotós képzés után maguk kapták lencsevégre a mindennapi életet. A legjobb fotókat a Földkelte Alapítvány az Ismerd meg a Világot kiállítás keretében állítja ki.

hirdetés

A hivatalos megnyitón Demcsák Zsuzsa és Kembe Sorel, volt a műsorvezető, ahol Abdoul Camara szenegáli díjnyertes táncművész tökedényes akrobatikus táncában gyönyörködhettek, és meghallgathatták az afrikai hárfa, más néven kora hangját a tehetséges burkina fasói művész, Djakali Kone előadásában.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megnyitójában elmondta, hogy Magyarország még intenzívebb partneri kapcsolatot kíván kialakítani az afrikai kontinens országaival, a kutatás-fejlesztés területén szoros kooperáció jöhet létre. Az afrikai országok jelentős mennyiségű nyersanyaggal és hatalmas termőföldekkel rendelkeznek, viszont a szaktudás hiánya miatt Magyarországnak nagy szerepe lehet a mezőgazdasági fejlesztések, vagy a megújuló energia-ipari kutatások terén.

A Földművelésügyi Minisztérium napirendjén szerepel a Teleki Sámuel magyar-afrikai ökológiai intézet létrehozása. Ez a tervek szerint egy állandó, a magyar kutatási, innovációs, tudományos és oktatási együttműködést támogató afrikai magyar intézet lesz. Fontos az ugandai agrár- szaktanácsadási oktatási projekt, melynek célja a migráció csökkentése, az agro-biodiverzitás fenntartása, a családi farmok életképessé tétele és a Magyarországról Ugandába irányuló tudás- és technológia transzfer hatékonyság növelése. Nigériában egy olyan gazdaság létrehozása a cél, melyen keresztül a magyar növénytermesztési technológiák ismerhetők meg.

Hazánk és az afrikai országok között rendszeresek a gazdasági vegyesbizottsági ülések, mezőgazdasági munkacsoportok üléseznek, szakértői, üzleti csoportok látogatnak Magyarországra, valamint hazánkból Afrikába. Emellett a magyar és afrikai mezőgazdasági kutatóintézetek között is együttműködések valósultak meg az utóbbi években – tette hozzá az államtitkár.

- Nem azért lettünk afrikaiak, mert ott születtünk, hanem azért, mert Afrika megszületett bennünk – mondta Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke. Véleménye szerint mi is tehetünk azért, hogy ne „fekete kontinensként” emlegessék ezt a színes világot, Afrikát.

Szilasi Ildikó Hermina főszervező szerint a kiállítás segítségével pozitív kép alakul ki Afrikáról, Rafay János, a Hungexpo Zrt. üzletág igazgatója szerint egyre több kiállító jön, színesedik a stand és sokan szeretnék meglátogatni Afrikát.

A 7. Afrikai Expo és Vásáron hamisítatlan afrikai hangulattal, afrikai állatbemutatóval, látványos programokkal, és rengeteg információval várják a turistákat. A gyerekek számára a Taita Alapítvány kézműves foglalkozásokat rendez, gyöngyfűzés, afrikai társasjáték, maszk is készülhet a gyereksarokban.

A megnyitó után „Kreatív megoldások a 21. századi Afrika legnagyobb kihívásaira”- címmel konferenciát rendeztek, amelyen dr. Eniola Ajayi Nigéria rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tartotta meg felvezető előadását, amelyben részletesen szólt Nigéria főbb problémáiról. Mint mondta a legnagyobb gondot a korrupció okozza, amely növeli a kirekesztettek számát. Véleménye szerint Afrika a korrupció miatt 150 milliárd dollárt veszít. Jó példaként Nigéria elnökét említette, aki sokat tett a korrupció ellen. A következő problémájuk a a vízhiány, valamint a népességrobbanás, a világ hetedik legnépesebb országa Nigéria.

A konferencián szó volt még az agrár-szaktanácsadó képzésről, amely Ugandában a Földművelésügyi Minisztérium, a Szent István Egyetem és a Magyar Afrika Társaság szervezésében, a kampalai HTCC képviselet támogatásával, valamint a kampalai Kyambogo Egyetem együttműködésével valósul meg. Előadások hangzottak el még a Ghánai iskolabővítésről, valamint az afrikai munkahelyteremtésről és a turizmusról.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai