Nevezési csúcs, szélcsendpara, svájci high-tech hajó győzelme

Csütörtök reggel 9-kor eldördül az 50. Kékszalag tókerülőverseny startpisztolya. Az már biztos, hogy rekordnevezésszám és durva szélcsend várható. És immár a győztes is megvan: a svájciak nyertek, Safram nevű extrém hajójukkal.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az előzetes várakozások szerint mintegy  600 hajó vág neki csütörtök reggel az 50. Kékszalag Erste Nagydíjnak, ami rekordot jelent. Az élmezőnybe persze a legkorszerűbb technológiát képviselő többtestű hajókat - rohanógépeket - várják.

A versenyt megelőző sajtótájékoztatón korábbi versenyek alkalmával győztes hajók kapitányai latolgatták a csütörtök reggel kezdődő, Balatont megkerülő idei versenynél esélyeiket.

Litkey Farkas, sokszoros győztes idén az erős UV-sugárzást, a gyenge szelet és a kánikulát emlegette legfőbb ellenfélként, valamint elmondta, technikai okai voltak annak, hogy a High Tech Regattán és a Fehér Szalagon visszaléptette hajóját a versenyzéstől.

Gémesi Jóka, a Fifty-Fifty kapitánya elmondta, folyamatos innovációt eszközölnek kétárbócos hajójuknál, a két új orrvitorla még épp kipróbálás alatt van, és az elműlt napok erős szelei nem kedveztek annak, hogy megtudják, gyenge szélben vajon hogy viselkedik majd a két új vászon.

Roland Gaebler, 10-szeres világbajnok kormányos szintén részt vesz az idei Kékszalagon, ő áll majd a híres Black Jack kormányrúdjánál. Elmondta, szeret versenyezni a Balatonnál, nagyon taktikus versenyt vár az idei erős szél mentes viadalon, és bárki lehet akár első, akár utolsó is a célnál.

A Hungexpo Hungariian Silence egy trimarán , amely szintén beszáll az idei versenybe, akárcsak egy másik furcsa rohanógép, az AC-45-ös katamarán, amelynek kormányát Kaiser Kristóf kezeli, és erről a hajóról annyi szinte leég is, hogy esetében nem vitorlákat kezelnek a mancsaftok, hanem szárnyakkal repül a vizen - igaz, jóval erősebb szél kell ennek az extrém hajónak, mint amilyen szélerősség idén várható.

Végül Roman Hagara és Hans Peter Steinacher olimpiai- világ. és Európa bajnokok kaptak szót, az idei főszponzorként is beszálló Erste-hajók kormányosai, akik szintén afelett sajnálkoztak, hogy az idei, jubileumi versenyen kevés szél várható.

„Bár a versenyre még este 10 óráig lehet nevezni, eddig már több mint 400 hajó nevezett, így a várakozásainknak megfelelően rekordszámú – több mint 600 – hajó indulhat a regattán” – mondta Holczhauser András, a versenyt szervező Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A verseny útvonala: Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred, ez légvonalban több mint 150 kilométer. Várhatóan a legkorszerűbb technológiát képviselő többtestű hajók lesznek leggyorsabbak. A verseny július 28-án, szombaton reggel 9 órakor ér véget. Összesen 48 óra áll a csapatok rendelkezésére, hogy még versenyben megtegyék a távot.

A legfrissebb:

Elsőként a svájci legénységgel vitorlázó, Christophe Peclard kormányozta Safram katamarán futott át a balatonfüredi célvonalon 12 óra 40 perc vitorlázás után. Másodikként ért be a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas vezette PreVital. Harmadikként pedig az Opel Fifty-Fifty érkezett a célba, amelyet Józsa Márton irányított a versenyen. A jubileumi Kékszalag hivatalosan július 28-án, szombaton reggel 9 órakor ér véget, csak azt követően hirdet végeredményt a Magyar Vitorlás Szövetség. Az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon a közel 700 induló nagy melegben, viszonylag gyenge szélben vitorlázott csütörtökön, ezért is tartott a leggyorsabb katamaránoknak is több mint 12 óráig a légvonalban több mint 150 kilométeres táv megtétele.

 

Forrás: Vendég


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.