hirdetés
hirdetés

Óriások kezében az európai utazási piac

Két mamutvállalat, a TUI és a Thomas Cook dominál az európai utazásszervezői piacon.

hirdetés

A 2012. évi árbevételi adatok alapján a TUI a legnagyobb európai tour-operátor, amely az utazásszervezésből 18,3 milliárd eurós bevételre tett szert. Második helyen áll a Thomas Cook-konszern, amely 11,3 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el ugyanebben az évben. Európa két vezető szabadidős utazásszervezője együtt a piac több mint 50%-át mondhatja a magáénak olyan fontosabb piacokon, mint az Egyesült Királyság, Skandinávia, Hollandia és Belgium. Németországban kettejüké a piac több mint 30%-a – taglalja elemzésében az fvw.com.

Óriások egy brazil karneválon (képünk csak illusztráció, forrás: http://commons.wikimedia.org / Agéncia Brasil)
Óriások egy brazil karneválon (képünk csak illusztráció, forrás: http://commons.wikimedia.org / Agéncia Brasil)

Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője 2012-ben a Kuoni volt, amely akkor 4,8 milliárd eurós árbevételt regisztrált. 2013-ban nem valószínű, hogy megtartotta dobogós helyezését, mivel az év során eladta veszteséges tour-operációs tevékenységét számos országban, így Francia-, Spanyol- és Oroszországban. A társaság ezentúl a beutaztatásra és ázsiai piacaira koncentrál.

A harmadik helyet így 2013-ban vélhetően átvette a német DER Touristik, amely 2012-ben még a negyedik helyen állt 4,65 milliárd eurós bevétellel. Tavaly ráadásul a DER első komolyabb külföldi akvizícióját is végrehajtotta, amikor megvásárolta a prágai székhelyű, 250 millió eurós árbevételt generáló Exim Holdingot. A cseh piacvezető akvizíciója révén a DER Touristik megerősítette jelenlétét a magyar, szlovák és lengyel piacon is. Magyarországon a Kartago Tours tartozott az Exim Holding érdekeltségébe.

Az ötödik legnagyobb európai utazási vállalkozás a Costa hajózási cég, amelynek legutóbbi elérhető adata a 2011.évi, amikor 3,1 milliárd eurós forgalmat ért el. Az fvw elemzői megjegyzik, hogy a Costa vélhetően növelni tudta árbevételét, mivel németországi leányvállalata, az Aida Cruises jelentősen erősített tavaly.

A hatodik és a hetedik helyen két német tour-operátor, az FTI és az Alltours áll, 1,8, illetve 1,6 milliárd eurós 2012. évi bevételekkel. Nyolcadik helyen áll a Club Med, 15 milliárd eurós forgalommal, kilencedik az olasz Alpitour (1 milliárd euró), tizedik a svájci Hotelplan 975 millió eurós bevétellel.

Százmillió eurós árbevétellel büszkélkedhet számos európai tour-operátor, köztük a skandináv Primera Group (650 millió), a francia FRAM (450 millió) és több orosz társaság, a Pegas, a Tez Tours és az OTI.

A piaci helyzet nehézségét jelzi ugyanakkor, hogy a harmadik legnagyobb holland túraszervező Oad Reisen tavaly fizetésképtelenséget jelentett.

(forrás: FVW)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai