A fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű (fesztivál)ital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

Pálinka csak Magyarországon termedt gyümölcsből készülhet, a pálinkakészítők ki vannak szolgáltatva az időjárásnak: többször előfordul, hogy nem a megfelelő mennyiségben vagy minőségben áll rendelkezésre az alapanyag. A legtöbbet ugyanis az adja hozzá a pálinka ízéhez, hogyha egészséges, érett gyümölcsből készül. Ha a pálinkafőző rossz gyümölcsöt használ fel, akkor minden mást csinálhat jól, akkor sem lesz jó a pálinka.

Idén barackból rengeteg termedt, de az ezt megelőző 2-3 évben nagyon kevés volt. Az idei alapanyag kimondottan jó minőségű, annak ellenére, hogy sok van belőle. Sokan a málnával vannak gondban: egyre kevesebb málnaültetvény van hazánkban, az se mindig produkál megfelelő hozamot. Idén nehéz volt hozzájutni, volt olyan főzde, amelyiknek nem is sikerült - tudtuk meg Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől.

Az utóbbi években folyamtosan - minimálisan, de - bővült a hazai piac. Ez idén megtorpant, ugyanis január elsejétől a népegészségügyi termékadót (NETA) kivetették a pálinkára is - ami azt jelenti, hogy palackonként nagyjából ezer forinttal lett drágább ugyanaz a termék. A másik nehézség, hogy a vendéglátóhelyek ugyan nem, de az egyéni fogyasztók gyakran vásárolnak a magánfőzésből illegálisan kereskedelembe kerülő termékeket, ami hátráltatja a legális, és emiatt egyre drágább pálinka helyzetét.

A fesztiválidőszak nem dobja meg igazán a fogyást: a magas alkoholfok a rekkenő hőségben nem hat éppen frissítően. A pálinkák (fogyasztásának) ideje inkább a téli időszak, kiemelten karácsony körül.

Trend

Mihályi László tapasztalatai alapján a fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat, de vannak olyan tételek is, amelynél a mennyiségi fogyás az elsődleges szempont. A PNT mindenesetre szeretné, ha a cégek és a fogyasztók is egyre inkább a minőséget választanák. 

A legújabb trend a megalkotott vegyespálinkák - ez nem azt jelenti, hogy együtt cefrézik a különböző gyümölcsöket, hanem a lefőzött pálinkákat bizonyos százalékban házasítják. Keresik azokat, amik kiegészítik, vagy erősítik egymást - mondja Mihályi László. A 2015. évi Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Verseny értékelése alapján Magyarország legjobb pálinkája díjat egy ilyen, Zenit szőlő – Kései meggy párosítás nyerte el.

Környezettudatosság

A Pálinka Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén felmerült, hogy a jogszabályok néhol a józan ész és környezeti egészség ellen működnek. Erre példa a cefremoslék, tehát a kifőzés utáni gyümölcs kihelyezése - jelenleg nagyon körülményes visszajuttatni a  földbe, miközben a természetben lebomlana, és a talaj állapotát javítani tudná. Sok helyen elkerülhető lenne így a műtrágyázás. Ennek a helyzetnek a kezelésére a PNT létrehozott egy munkacsoportot, hogy a minisztériummal és a Szent István Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás tanszékével közösen megoldást találjanak a problémára. 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.