hirdetés
hirdetés

Turisztikai szakmai napot tartottak Szolnokon

„Partnerek vagyunk!” címmel szakmai fórumot rendezett az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület és Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzata március 20-án, csütörtökön Szolnokon.

hirdetés

Az egészségturizmusra, a természetközeli élményekre, a helyi gasztronómiára alapozva képzelhető el az idegenforgalom fejlesztése térségünkben – mondták a tanácskozáson a turisztikai szakemberek. A fórumot sajtótájékoztató követte, ahol több előadó foglalta össze délelőtti előadásaikat.

Fórum Szolnokon
Fórum Szolnokon

A megyei közgyűlés elnöke, Kovács Sándor szerint a turisták egyre jobb szolgáltatást keresnek, a mennyiség helyett a minőségre kell hangsúlyt fektetni, a turisztikai értékekhez az itt élők hozzá tudják tenni magas szintű szolgáltatásaikat.

Fejér Andor, az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület elnöke szerint nem elég a térség jó adottsága, ha nem ismerik, akkor nem is lesz látogatott. Ha minőségi turizmusra vágyunk, akkor a vállalkozói réteg is tegye hozzá, akár a pénzét is – mondta, mert a kirándulókból csak akkor lesznek turisták, ha jó a kínálat, ha vonzóak a rendezvények és az attrakciók.

Többen használják a SZÉP kártyát

A Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője rekordnak nevezte a tavalyi évet, mert a statisztika szerint ekkor több belföldi üdült itthon, mint külföldi. Mindez a SZÉP kártyának köszönhető, az idei év első két hónapjában 17 százalékkal nőtt az igénybevevők száma - mondta Fodor Olivér.

Molnár Anita beszámolója szerint a térség vendégéjszakáinak 70 százaléka, illetve a megyei vendégéjszakák 40 százaléka a Tisza-tónál realizálódik. A Tisza-tavi régió marketing igazgatója szerint a „Tisza-tónál a vendégforgalom a Kisköre-Abádszalók tengelyről a Tiszafüred-Poroszló tengelyre helyeződött át”.

Sajtótájékoztató Szolnokon
Sajtótájékoztató Szolnokon

Katona Ilona elmondta, hogy a régióban az országos értékeket meghaladva emelkedett az idegenforgalom, a belföldi kilenc százalékkal, a külföldi pedig 2,8 százalékkal növekedett. „Egészségturisztikai desztináció vagyunk, a Tisza-tó a stratégiai területe a régiónak” – mondta az Észak-alföldi RMI vezetője.

A tavaly megindult és az idei évre is áthúzódó, Szolnokon folyó turisztikai fejlesztésekről Kertészné Bokor Zsuzsa beszélt. A Szolnoki Városfejlesztő Zrt. projektmenedzsere a REPtár Interaktív Repülőmúzeumról, valamint a SÖRÁRIUM interaktív sör- és gasztronómiai pincemúzeumról is szólt, amely a Városháza pincéjében kerül kialakításra és várhatóan ez év őszén nyílik meg.

Négy településen koncentrálódnak a turisták

Galó Anita, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület titkára arról beszélt, hogy kiemelt figyelmet kell szentelni az egészség- és a kulturális turizmusnak, valamint a természetközeli élmények nyújtásának, továbbá javasolta a helyi TDM-ek ösztönzését. Fontosnak találta azt is, hogy a megye vendégéjszakáinak 74 százaléka négy településen (Cserkeszőlő, Tiszafüred, Szolnok, Berekfürdő) realizálódik.

Lakatos István, a megyei önkormányzat Térségfejlesztési és Külügyi Irodájának vezetője azokról a lehetőségekről szólt, hogy mit tehet az önkormányzat a turizmus fejlesztéséért. Véleménye szerint a válság erősen érintette a turizmust: „ezért komolyabb eszközöket kell mozgósítani”. Szerinte a turisztikai vállalkozások mellett szerepet kell vállalnia az önkormányzatoknak is a turisztikai térség újrapozícionálásban.

A megjelentek a fórumon és a délutáni kerekasztal programon átfogó képet kaptak Jász-Nagykun-Szolnok megye és a turisztikai régió helyzetéről, a hazai turizmus-fejlesztési trendek mellett a TDM-ek, az uniós fejlesztések, valamint a gyakorlatban felmerülő gondok és azok megoldási lehetőségei kerültek górcső alá.

A fővárosból az eseményre érkező szakújságírókat Tomasovszky László, a Martfű Thermál SPA-t működtető Toma-Bau Zrt. vezérigazgatója látta vendégül Martfűn. Megnézhették a hotelt, a gyógyfürdőt, az uszodát, ahol több sportszakosztály készül versenyekre, majd ellátogattak a szálloda kempingjébe is, ahol hamarosan már az első látogatókat várják. Tomasovszky László komplexuma 80 embernek ad munkát és jelentős attrakciónak számít a térségben is.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai