hirdetés
hirdetés

Rekordot döntött az osztrák turizmus

2012 abszolút rekordév volt az osztrák turizmusban.

hirdetés

Ausztriát tavaly összesen 36 millió turista kereste fel, ez 4,4%-os növekedést jelent a 2011-es évhez képest. A 36 millió vendég összesen 131 millió éjszakát töltött Ausztriában – ez minden idők eddigi legjobb eredményének számít.

A 36 millióból 24 millióan érkeztek külföldről, a legnagyobb küldő ország 2012-ben is Németország volt 11,4 millió vendégérkezéssel, jelentősen maga mögött hagyva a többi küldő piacot.

Németországot követte Hollandia 1,7 millió vendégérkezéssel, majd Svájc 1,3 millióval. Oroszország első ízben került a 10 legnagyobb küldő ország közé, 19%-os növekedéssel, közel félmillió vendéggel.

Az első 15 küldő ország közül csak Olaszország (–2,4%), Franciaország (–0,5%), Lengyelország (–2,7%) és Románia (–3,6%) mutatott némi visszaesést, azonban a többi küldő ország pozitív mérleget zárt.

A legtöbben Tirolt keresték fel, majd Salzburg tartomány, Bécs és Stájerország következik a sorban. A legtöbb, turizmusból származó bevételt Bécs, Tirol, Salzburg és Vorarlberg könyvelhette el. „

2012 valóban nagyszerű év volt, amely megfelelő kiindulási alapot jelent a jövőre nézve is” – véli Emanuel Lehner, az Österreich Werbung közép-európai regionális vezetője.

fotó: Österreich Werbung Peter Burgstaller
fotó: Österreich Werbung Peter Burgstaller

2012 a Magyarországról érkező vendégek számát tekintve is rekordév volt: 472 000 magyar (+1,2%) töltötte üdülését Ausztriában, 1,63 millió vendégéjszakát (+1,9%) generálva.

A magyarok által leginkább kedvelt osztrák tartományok Stájerország, Karintia, Salzburg tartomány és Bécs. Kiemelkedő növekedést könyvelhetett el magának Felső- és Alsó-Ausztria, valamint Tirol is.

Emanuel Lehner így kommentálta a 2012-es számokat: „Nagy örömünkre szolgálnak a remek eredmények. A 2012-es év kezdete ugyan nem volt könnyű, azonban az erős nyárnak köszönhetően pozitív teljesítményt könyvelhettünk el, és a 2012/13-as téli szezon is jó irányba mutat. A magyar vendégek jelentős mértékben járultak hozzá a 2012-es év sikereihez, és ezt nagyra értékeljük. A jövőben erősíteni szeretnénk Ausztria mint nyári desztináció kommunikációját; az ország egyedülálló és különleges úti cél, amely vonzó alternatívát sokak a tömegek által felkeresett Földközi-tengeri nyaralóhelyekkel szemben.”

A turizmus Ausztria meghatározó gazdasági ágazatai közé tartozik, a bruttó hazai termék 8%-a származik a turizmusból.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai