hirdetés
hirdetés

Restaurálták a Sümegi várat

Sümeg Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Közép-dunántúli régió egyik legnagyobb idegenforgalmi beruházását valósította meg a Sümegi Vár integrált turisztikai megújításával.

hirdetés

A munkához a Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap 682 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Most hétvégén adják át a felújított épületet, amelynek restaurálása összesen 822 millió forintba került.

Megújult a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, megerősítették a bástyákat, újjáépítették a borozót, és megvalósult a vár fény-, hang- és biztonságtechnikai fejlesztése, az éjszakai díszkivilágítása igazi látványosságot jelent, már tíz kilométerről látni a 150 reflektorral megvilágított vár sziluettjét.

A látogatók körbesétálhatják a várat, megnézhetik a rekonstruált felvonóhidat, a helyreállított középkori kovács- és bognárműhelyt, valamint a történeti konyhát és sütőházat is. Hazánkban egyedülállóan megvalósult az akadálymentesen megközelíthető látogatóközpont is,és tárlataik között lesz olyan is, amely tapintható.

Eredetileg több hónapja elkészült volna a munka, de az építőknek több mint száz méteres magasságban kellett dolgozniuk, a hideg tél miatt csúszott az átadás.

Családbarát, és a fiatalokat is vonzó programok várják a vendégeket. Lesz gyermeknapi vártámadás, élő történelemóra. Többnapos lovag- és apródképző tábort rendeznek és lakomákat szerveznek. Megrendezik a Sümegi Várjátékokat, a Végvári Napokat, a Történelmi Lovasjátékokat és a Középkori Lakomákat.

A Sümegi Vár integrált turisztikai megújítása című projektet lezáró ünnepséget hivatalosan július 29-én délelőtt Sümegen, a Hotel Kapitányban rendezik meg.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai