hirdetés
hirdetés

Ság hegy: vulkán, fürdő és bor minden mennyiségben

Nyugat-Magyarország, az erőt adó régió egyik legfiatalabb gyógyhelye Celldömölk. A kis település a festői szépségű Ság hegy lábánál, Kemenesalja sík vidékén helyezkedik el.

hirdetés

A Balaton-felvidéki tanúhegyek sorába tartozó Ság hazánk legkisebb tájvédelmi körzete, az Őrségi Nemzeti Park része. Európában is egyedülálló élményt nyújt az egykor működő vulkán kráterének, a vadregényes felszíni formáknak a látványa. Sajátos mikroklímája, mely környezeténél szárazabb és melegebb, a hegy kőzettani felépítésének, lejtésviszonyainak köszönhető. A 19. században a magas savtartalmú helyi borokat Európa több patikájában is Sagweiner néven árulták. Korabeli okirat tanúsítja, hogy a német vaskancellárnak, Bismarcknak is kedvenc itala volt a hegy leve, ezzel kúrálta gyomorbaját.

Ság hegy
Ság hegy

A kisváros természeti értékeinek, egyházi emlékeinek és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre népszerűbb a turisták körében. A 20. század elejének stílusát idéző épületek megújultak, új arculatot nyertek a terek, megépült a Kemenes Vulkánpark. Hűsítő szökőkutak, virágos parkok, szobrok, harangjáték, változatos rendezvények fogadják a város központjában sétáló látogatót.

2005-ben kivételesen gyönyörű, nyugodt környezetben, háttérben a Ság hegy panorámájával megnyitott a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. Kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatot követően, melynek során a betegek fele termálvizes, fele csapvizes kúrában részesült, 2007-ben termálvizét gyógyvízzé minősítették. Az 1245 méter mély kútból kinyert víz nátrium-hidrogén-karbonátos-kloridos jellegű, igen lágy, fluoridos, jelentős a jodid tartalma. Legjobb hatással a mozgásszervi panaszok enyhítésére, gyógyítására van. A gyógyfürdőben igénybe vehetők fürdőgyógyászati kezelések, amelyek a helyben rendelő reumatológus szakorvos által is felírathatók. Az idősebbek, magukat kúrálni szándékozók mellett a családoknak is kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdő gyermek-, úszó- és élménymedencéivel, csúszdáival, wellness szolgáltatásaival és nagy pihenőtereivel.

Celldömölk vendégéjszakáinak száma az elmúlt évben 16%-kal nőtt. A lendületes fejlődést a gyógyhellyé nyilvánításnak köszönhetően talán túlszárnyalni is sikerül a közeljövőben.

Élménymedence
Élménymedence


Gyógyvizes medence
Gyógyvizes medence

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai