Mindezt azon a május 12-én, az óbudai WineHub elegáns kóstolóterében tartott bemutató keretében tudtuk meg, ahová hazai borszakírókat, neves sommelier-éket hívtak meg annak érdekében, hogy megismerhessék és kóstolják Kína bortételeinek egyedi válogatását, amely programot ráadásul igazán nem mindennapi borpárosítás keretében valósítottak meg a vendéglátók, akik a WineHub csapata és az osztrák székhelyű Lenz Maria Moser borászat voltak.
Fotó: Vágó Ágnes
Mielőtt bemutatnánk azokat a borokat, amelyeket kóstolhattunk, néhány alapkérdést érdemes tisztázni a kínai borágazat kapcsán. A kóstolót vezető Lenz Moser elmondta, hogy a bemutatott borok legtöbbje Szecsuán tartományból utazott a budapesti bemutatóra.
Miért pont Szecsuán?
Nos, érkezett a magyarázat, mert Szecsuán tartomány az a területe Kínának, amely, bár hagyományosan a Baijiu (kínai rizspálinka) gyártásáról ismert, ám az utóbbi időben a borászat terén is egyre nagyobb figyelmet kap. A tartomány magas fekvésű területei, különösen a Lancang, Nu, Jinsha, Dadu és Min folyók felső völgyei tökéletes körülménnyel rendelkeznek a szőlőtermesztéshez. Ezek a régiók 1600 – 2800 méter közötti magasságban helyezkednek el, bőséges napsütést kapnak a lankás hegyoldalak és minden évben érsékelt csapadékot is, ami kedvez a szőlő érésének és a borok komplexitásának kialakulásához.
Mikor alakult ki Kínában a minőségi borászat?
A modern kínai borászat története – és ez igazán meglepő, hogy milyen korai időpontra datálódik – az 1892-ben alapított Changyu pincészettel kezdődött, amelyet Zhang Bishi hozott létre a Shandong tartománybeli Yantai városában. Az 1990-es évektől kezdve, különösen Kína 2001-es WTO-csatlakozása után, a borimport növekedése és a fogyasztói tudatosság erősödése ösztönözte a helyi borászatok fejlődését, tudtuk meg az előadótól.
Fotó: Vágó Ágnes
Melyek a kedvelt szőlőfajták, és milyen borokat isznak legszívesebben a kínaiak?
Kínában alapvetően a vörösborok dominálnak, ezért a termesztett szőlőfajták 79 százaléka vörös. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir és a helyi Vitis Amurensis. A fehér szőlőfajták, mint a Chardonnay, Rizling és Muscat, a termesztés 20 százalékát teszik ki.
Tényleg van jégbor Kínában?
Igen, méghozzá magas minőségben! Kína északkeleti régióiban, különösen Liaoning tartományban ugyanis ideálisak a feltételek a jégborok előállításához. A Changyu pincészet együttműködésben a kanadai Aolos céggel létrehozta a világ egyik legnagyobb jégbor birtokát Benxi városában. A jégborok készítése során a szőlőt a tőkén hagyják megfagyni, majd a fagyott bogyókat préselik, így koncentrált, édes mustot nyernek tudtuk meg a kóstoló alkalmával.
Fotó: Depositphotos
Pedig de! Sőt, a kínai konyak ízvilág olyan magas minőségű, hogy bármelyik konyakkészítő tradicionális francia cég megirigyelhetné. Ezért aztán a kínai brandy, különösen a Changyu általi szegmensben, egyre nagyobb teret nyer a hazai piacon. Amelynek megszületése részben a francia konyak elleni vámintézkedéseknek köszönhető, amelyek ösztönözték a hazai termelést és fogyasztást, hangzott el.
Hogy alakul a kínai borok ára, és milyen helyet foglalnak el az exportpiacok területén?
Nos, az egyik legjobb hír, amelyet folyamatosan hallhattunk a kóstolás alkalmával, az a kiváló ár-értékarány bemutatása: a jó minőségű kínai borok ára verhetetlenek a hasonló ízvilággal, szőlőfajtákból készített, hagyományos, tradicionális borkészítő nagyhatalmok tételeihez képest: sokszor negyedannyiba kerülnek, mint egy-egy chilei, argentin, ausztrál, olasz vagy akár francia bor. Éppen ezért 2024-ben Kína főbb borexportpiacai közé tartozott Hongkong, Franciaország, Észak-Korea, Makaó és Ausztrália – és a megrendelői piac egyre nő.
Fotó: Vágó Ágnes
Ő Lenz Maria Moser, az osztrák borászati dinasztia 15. generációjának tagja, aki kulcsszerepet játszik a kínai Château Changyu Moser XV borászat fejlesztésében. A Ningxia régióban található birtok a Changyu Pioneer Company és Lenz Moser közös vállalkozása, amelynek célja, hogy a kínai borokat nemzetközi szinten is elismertté tegye. Moser 2005-ben kezdett együttműködni a Changyuval tanácsadóként, majd 2015-ben lett a Château Changyu Moser XV főborásza. Azóta.elmondása szerint, évente több hónapot tölt a kínai birtokán, különösen szüret idején, hogy közvetlenül irányítsa a szőlőművelést, a borkészítést és a házasításokat. A birtok főként Cabernet Sauvignon szőlőfajtával dolgozik, és olyan különleges borokat készít, mint a világ első Cabernet Sauvignon Blanc de Noir-ja, valamint a prémium kategóriás „Purple Air Comes From the East”.
És akkor végül „lássuk a medvét”, azaz milyen borokat kóstolhattunk a különleges rendezvény alkalmával?
A teljesség igénye nélkül: reduktív eljárással Cabernet Sauvignonból készült fehér bort, 2023-as évjáratot – amelyet egy spanyol 2022-es Chardonnay-val állítottak párba. Volt aztán olyan Cabernet Sauvignon – amelyet 1 évig barikoltak –, így a savas jegyei meghatározóak és markánsak voltak – ezt egy 2021-es Velich Tiglattal párosítottak. Szintén egy olyan Cabernet Sauvignont is kóstolhattunk (2022, a Changyu Moser tétele), amelyet egy 135 eurós chilei csúcsborral állítottak párba, amelynek szintén Cabernet Sauvignon volt az alapja. És olyan, 2019-ben a hordókba került vörösbort, amelyet egy francia, csúcskategóriás, 2021-ben palackozott Rotschild-dal kóstoltattak együtt. Itt sem vallott szégyent a kínai tétel, csak éppen más árkategóriában mozgott: ez utóbbinak 70-80.000 forint magyar pénznemben átváltva az értéke, míg a francia csúcsbor ára 300.000 forint körül mozog. De a jégbor terén is megmutatták a kínaiak, hogy mire képesek: egy 2019-ben készült tételt állítottak párba egy magyar, Mádon készült 6 puttonyos tokaji aszúval (2013) – egyik jobb volt, mint a másik. Végül a kínai tudásra, hozzáértésre és technológiára az a két konyakjuk tette fel a fel koronát (egyik 6, a másik 10 éves volt), amelyek, ezt komolyan mondom, a leghíresebb francia konyakok ízvilágával, zamatával és testességével vetekszenek – magyarán, félelmetesen jók, csak éppen áruk töredéke a francia hasonló csúcsminőséget képviselő tételeknek.
x x x
Összességében azt állapították meg a szakemberek a kóstolt tételek alapján, hogy Kína borászata dinamikusan fejlődik, a hagyományos és modern technikákat boszorkányos módon ötvözik, és rugalmas együttműködésüknek köszönhetően a nemzetközi téren, egyre nagyobb elismerést szereznek be, egyre komolyabb és rangosabb díjakat zsebelnek be a nemzetközi borpiacon.