Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – márpedig, ha egyszer a kelet-ázsiai országban valamit elhatároznak, az hamarosan úgyis lesz. E cél elérése érdekében az elmúlt évtizedekben a szőlőtermelő és borkészítő ágazat jelentős átalakuláson ment keresztül, ennek eredményeként pedig ma már a világ egyik legdinamikusabban fejlődő bortermelő országaként tartják számon Kínát.

Mindezt azon a május 12-én, az óbudai WineHub elegáns kóstolóterében tartott bemutató keretében tudtuk meg, ahová hazai borszakírókat, neves sommelier-éket hívtak meg annak érdekében, hogy megismerhessék és kóstolják Kína bortételeinek egyedi válogatását, amely programot ráadásul igazán nem mindennapi borpárosítás keretében valósítottak meg a vendéglátók, akik a WineHub csapata és az osztrák székhelyű Lenz Maria Moser borászat voltak.


Fotó: Vágó Ágnes

Mielőtt bemutatnánk azokat a borokat, amelyeket kóstolhattunk, néhány alapkérdést érdemes tisztázni a kínai borágazat kapcsán. A kóstolót vezető Lenz Moser elmondta, hogy a bemutatott borok legtöbbje Szecsuán tartományból utazott a budapesti bemutatóra.

Miért pont Szecsuán?

Nos, érkezett a magyarázat, mert Szecsuán tartomány az a területe Kínának, amely, bár hagyományosan a Baijiu (kínai rizspálinka) gyártásáról ismert, ám az utóbbi időben a borászat terén is egyre nagyobb figyelmet kap. A tartomány magas fekvésű területei, különösen a Lancang, Nu, Jinsha, Dadu és Min folyók felső völgyei tökéletes körülménnyel rendelkeznek a szőlőtermesztéshez. Ezek a régiók 1600 – 2800 méter közötti magasságban helyezkednek el, bőséges napsütést kapnak a lankás hegyoldalak és minden évben érsékelt csapadékot is, ami kedvez a szőlő érésének és a borok komplexitásának kialakulásához.

Mikor alakult ki Kínában a minőségi borászat?

A modern kínai borászat története – és ez igazán meglepő, hogy milyen korai időpontra datálódik – az 1892-ben alapított Changyu pincészettel kezdődött, amelyet Zhang Bishi hozott létre a Shandong tartománybeli Yantai városában. Az 1990-es évektől kezdve, különösen Kína 2001-es WTO-csatlakozása után, a borimport növekedése és a fogyasztói tudatosság erősödése ösztönözte a helyi borászatok fejlődését, tudtuk meg az előadótól.


Fotó: Vágó Ágnes

Melyek a kedvelt szőlőfajták, és milyen borokat isznak legszívesebben a kínaiak?

Kínában alapvetően a vörösborok dominálnak, ezért a termesztett szőlőfajták 79 százaléka vörös. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir és a helyi Vitis Amurensis. A fehér szőlőfajták, mint a Chardonnay, Rizling és Muscat, a termesztés 20 százalékát teszik ki.

Tényleg van jégbor Kínában?

Igen, méghozzá magas minőségben! Kína északkeleti régióiban, különösen Liaoning tartományban ugyanis ideálisak a feltételek a jégborok előállításához. A Changyu pincészet együttműködésben a kanadai Aolos céggel létrehozta a világ egyik legnagyobb jégbor birtokát Benxi városában. A jégborok készítése során a szőlőt a tőkén hagyják megfagyni, majd a fagyott bogyókat préselik, így koncentrált, édes mustot nyernek tudtuk meg a kóstoló alkalmával.

Jégbortermő szőlővidék, Szecsuán
Jégbortermő szőlővidék, Szecsuán
Fotó: Depositphotos
Kínai konyakgyártás? Ne már...

Pedig de! Sőt, a kínai konyak ízvilág olyan magas minőségű, hogy bármelyik konyakkészítő tradicionális francia cég megirigyelhetné. Ezért aztán a kínai brandy, különösen a Changyu általi szegmensben, egyre nagyobb teret nyer a hazai piacon. Amelynek megszületése részben a francia konyak elleni vámintézkedéseknek köszönhető, amelyek ösztönözték a hazai termelést és fogyasztást, hangzott el.

Hogy alakul a kínai borok ára, és milyen helyet foglalnak el az exportpiacok területén?

Nos, az egyik legjobb hír, amelyet folyamatosan hallhattunk a kóstolás alkalmával, az a kiváló ár-értékarány bemutatása: a jó minőségű kínai borok ára verhetetlenek a hasonló ízvilággal, szőlőfajtákból készített, hagyományos, tradicionális borkészítő nagyhatalmok tételeihez képest: sokszor negyedannyiba kerülnek, mint egy-egy chilei, argentin, ausztrál, olasz vagy akár francia bor. Éppen ezért 2024-ben Kína főbb borexportpiacai közé tartozott Hongkong, Franciaország, Észak-Korea, Makaó és Ausztrália – és a megrendelői piac egyre nő.

A WineHub-ban tartott különleges boros rendezvény, jobb oldalt a kóstolót vezető Lenz Moserrel
A WineHub-ban tartott különleges boros rendezvény, jobb oldalt a kóstolót vezető Lenz Moserrel
Fotó: Vágó Ágnes
Ki az, aki a budapesti borbemutatót tartotta, és miért éppen ő?

Ő Lenz Maria Moser, az osztrák borászati dinasztia 15. generációjának tagja, aki kulcsszerepet játszik a kínai Château Changyu Moser XV borászat fejlesztésében. A Ningxia régióban található birtok a Changyu Pioneer Company és Lenz Moser közös vállalkozása, amelynek célja, hogy a kínai borokat nemzetközi szinten is elismertté tegye. Moser 2005-ben kezdett együttműködni a Changyuval tanácsadóként, majd 2015-ben lett a Château Changyu Moser XV főborásza. Azóta.elmondása szerint, évente több hónapot tölt a kínai birtokán, különösen szüret idején, hogy közvetlenül irányítsa a szőlőművelést, a borkészítést és a házasításokat. A birtok főként Cabernet Sauvignon szőlőfajtával dolgozik, és olyan különleges borokat készít, mint a világ első Cabernet Sauvignon Blanc de Noir-ja, valamint a prémium kategóriás „Purple Air Comes From the East”.

És akkor végül „lássuk a medvét”, azaz milyen borokat kóstolhattunk a különleges rendezvény alkalmával?

A teljesség igénye nélkül: reduktív eljárással Cabernet Sauvignonból készült fehér bort, 2023-as évjáratot – amelyet egy spanyol 2022-es Chardonnay-val állítottak párba. Volt aztán olyan Cabernet Sauvignon – amelyet 1 évig barikoltak –, így a savas jegyei meghatározóak és markánsak voltak – ezt egy 2021-es Velich Tiglattal párosítottak. Szintén egy olyan Cabernet  Sauvignont is kóstolhattunk (2022, a Changyu Moser tétele), amelyet egy 135 eurós chilei csúcsborral állítottak párba, amelynek szintén Cabernet Sauvignon volt az alapja. És olyan, 2019-ben a hordókba került vörösbort, amelyet egy francia, csúcskategóriás, 2021-ben palackozott Rotschild-dal kóstoltattak együtt. Itt sem vallott szégyent a kínai tétel, csak éppen más árkategóriában mozgott: ez utóbbinak 70-80.000 forint magyar pénznemben átváltva az értéke, míg a francia csúcsbor ára 300.000 forint körül mozog. De a jégbor terén is megmutatták a kínaiak, hogy mire képesek: egy 2019-ben készült tételt állítottak párba egy magyar, Mádon készült 6 puttonyos tokaji aszúval (2013) – egyik jobb volt, mint a másik. Végül a kínai tudásra, hozzáértésre és technológiára az a két konyakjuk tette fel a fel koronát (egyik 6, a másik 10 éves volt), amelyek, ezt komolyan mondom, a leghíresebb francia konyakok ízvilágával, zamatával és testességével vetekszenek – magyarán, félelmetesen jók, csak éppen áruk töredéke a francia hasonló csúcsminőséget képviselő tételeknek.

                                                                                      x  x  x

Összességében azt állapították meg a szakemberek a kóstolt tételek alapján, hogy Kína borászata dinamikusan fejlődik, a hagyományos és modern technikákat boszorkányos módon ötvözik, és rugalmas együttműködésüknek köszönhetően a nemzetközi téren, egyre nagyobb elismerést szereznek be, egyre komolyabb és rangosabb díjakat zsebelnek be a nemzetközi borpiacon.

 

 

 


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.