Soha nem látott terek is bejárhatóak lesznek a veszprémi várnegyedben

Az érsekség tulajdonában lévő 18 épületet egyszerre restaurálják, a kivitelezők ígérik, hogy januárra, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra többet megnyitnak a nagyközönség előtt. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„A várnegyed megújulása során fontos cél, hogy megőrizzük, megóvjuk azokat az értékeket, amiket őseink ránk hagytak. Ugyanakkor nyissuk meg az egyházi létesítményeket a közösség felé, funkcionálisan újítsuk meg a vári együtteseket, lakjuk be, használjuk a tereket, legyenek ezek találkozási pontok, ahol Isten közösségteremtő ereje munkálkodhat” – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek a várnegyed felújításáról tartott háttérbeszélgetésen. A veszprémi katolikus érsekség tulajdonában lévő várnegyed - és azon belül is 18 épület - komplex felújítása a 2023-ban induló, a város Európa Kulturális Fővárosaként bemutató rendezvénysorozathoz kapcsolódóan indult el. A munkáltatokat teljes egészében az állam 39 milliárd forintos támogatásából fedezik.

A részletekről már Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese számolt be. Szavai szerint a munkálatokat ahol csak lehetett, megfelelő előzetes tudományos kutatások után tervezték meg, ahol pedig erre nem nyílt mód, ott párhuzamosan zajlanak a feltárások. Az előkészítő folyamatok során nagyságrendileg 40 kutatói-régészeti szerződés keretén belül térképezték fel a vár történeti, védendő értékeit, így az érseki palotában például sok helyen előkerültek az eredeti barokk falfestmények, azokat valószínűleg visszaállítják. Ezek egyébként régészeti, festő- stukkó- fa- fém- kő- szilikát- restaurátori és művészettörténeti, építéstörténeti kutatások voltak. Ezek eredményeit figyelembe véve 10 építész generáltervező és 2 tájépítész csapat dolgozott a Vár Projekt tervein, amennyiben szükséges menet közben is frissítik, alakítják a terveket, a felújítási munkákat pedig 4 generálkivitelezői csapat végzi. A kivitelezőket több hónapos versenyeztetés és több körös tárgyalás-sorozat után választották ki. Öt céggel kötöttek végül szerződést, a munkákat a Laterex Építő Zrt.; Fejér BÁL Zrt.; Vemévszer Kft., Swietelsky Magyarország Kft., B & G Generál Kft. végzi.

Azt szeretnék, hogy a rendezvénysorozat kezdetére  időszakra bizonyos funkciók elkészüljenek, liturgikus és egyéb rendezvények a várban megtarthatók legyenek. A fejlesztésben érintett 18 épület tető- és homlokzati felújítási munkái addigra elkészülnek - ezeket egyébként igyekeztek úgy szervezni, hogy a várnegyedben működő nem egyházi tulajdonú üzletek is működhessenek közben -, majd a kivitelezők levonulnak. A továbbiakban csak olyan munkákat végezhetnek, amelyek zajjal, porral, negatív hatásokkal nem járnak. A második ütem ezután kezdődik. A projekt 2025-ben ér véget.

A következő fél évben zajló munkáltatok miatt az igazgató-helyettes szerint mivel mind a 18 épület közúton csak az Óváros tér felő közelíthető meg, a Vár utcán keresztül, ezért itt a kockakő burkolatot egy aszfalt réteggel megvédték, a közműalagutat aládúcolták. A közút tehermentesítése és az Óváros tér és közvetlen környezetének zavartalan működése végett a Várhegy keleti oldalán az Úrkút utca felőli Sportpályán egy óriás térállványrendszert építettek fel. Több épületnél megkezdődtek a tetőszerkezeti munkák. A Püspöki alkalmazottak háza, a Nagypréposti palota és a Nagyszeminárium tetőszerkezetét már elbontották, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődtek a belső építési, rekonstrukciós munkák. Festőrestaurátorok, kőrestaurátorok és farestaurátorok dolgoznak a helyszínen. 

Új tereket adnak át a látogatóknak

Az Európában is egyedülálló, kétszintes, a középkorban épült Boldog Gizella-kápolna emeleti része jelenleg nem látogatható, de az új tető elkészülte után megnyitják, és a Boldog Gizella-ereklyét is itt fogják elhelyezni.

Komoly beavatkozások lesznek a Nagy Szeminárium épületén, amelynek már elbontották az utólag épített harmadik szintjét, hogy az eredeti barokk külsőt visszakaphassa, a Szaléziánum kiállítási funkciója a felújítás után megmarad. A megújuló Körmendy-palotában a főegyházmegyei gyűjtemény jelentős részét állítják ki, a Szent György-kápolna romjainál a korábbi vasbeton védőtetőt elbontják, és új fedést kap, míg a ferences együttesben zarándokházat és zarándokudvart alakítanak ki.

A neoromán stílusú Szent Mihály-székesegyházat 1974-ben újítottak fel utoljára, azóta nem az építéskori festmények látszanak, hanem a ráfestés, amely teljesen eltér az eredetitől, és nem minőségi munka. Az eredeti állapotok visszaállíthatóságához először a belső tér műszaki állapotát kell stabilizálni, a talajból érkező vizek épületbe jutását meggátolni, csak utána következhet a rekonstrukció és a restaurálás.

Vörös Tamás, az érsekség főépítésze arról beszélt, hogy a rekonstrukciót követően a várnegyedben megtalálhatók lesznek liturgikus (Székesegyház, templomok, kápolnák), egyházkormányzati-hivatali (érseki és gazdasági hivatal) és pasztorális (pl.: főegyházmegyei rendezvényközpont) funkciók. Emellett különféle  lakrészeket - érseki lakrész, munkatárs és vendég lakrészek - alakítanak ki, de lesznek látogatók és zarándokok fogadására szánt szállás és apartman jellegű területek  is. Helyet kap a várnegyedben az Érseki Levéltár és Könyvtár és a Főegyházmegyei Gyűjtemény és Múzeum, emellett turisztikai és látogatói központ létesül (Szaléziánum és fogadópontok) valamint funkcionálisan megjelenik az üzemeltetés és gondnokság (épület felügyelet és épületirányítás, biztonságtechnika) is.

Az épületegyüttes koherens építészeti koncepciója kapcsán nagy hangsúlyt kapott az adaptív térhasználat, fontos szerep jutott a közösségi terek kialakításának, valamint az egyetemes és alternatív használati módoknak (pl.: családbarát és akadálymentes megközelítési lehetőségek), illetve annak is, hogy az az átfogó rekonstrukció, amire most lehetőség nyílik, az egy értékalapú továbbépítése lehessen a várnegyednek - tette hozzá. 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.