hirdetés
hirdetés

Stratégiai megállapodások a MIe közgyűlésen

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének éves közgyűlése csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zajlott.

hirdetés

Deák Judit, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, mindenkinek érdeke, hogy felkészültek legyenek az idegenvezetők. Ehhez az egyesület a szervezést, tanulási lehetőséget, a kedvezményes szállást és közlekedési lehetőségeket biztosítja. A MIe éves közgyűlésén összefoglalták, miket értek el az elmúlt évben, de szó volt a jelenről és a tervekről is.

Az éves közgyűlésen a MIe három partnerrel írt alá stratégiai megállapodást. A Nemzeti Múzeummal kötött együttműködés értelmében a QR kódos plasztik kártyájukkal az egesület tagjai ingyen látogathatják a múzeumot, cserébe a MNM tárlatvezetők módszertani képzésében segítenek. 

A Proko Travel utazási irodával kötött stratégiai megállapodásuk értemében az iroda részt vesz a kiutaztató szekció munkájában, és a jövőben a MIe tagjai közül választanak munkatársakat. Prónay Bence  a turizmusonline.hu-nak elmondta, a Proko Travel marketingmenedzsereként egyetért a Mie céljaival, főleg azzal, hogy igényes idegenvezetőkre van szükség a piacon. Kiemelte, örül annak, hogy az irodáknak és idegenvezetőknek közös kommunikációs platformot biztosít a MIe. Itt párbeszéd folyhat a kötelezettségekről, bérezésről vagy a szakmát érintő egyéb kérdésekről, például, a csoportos utaztatás jövőjéről. 

A Via Sacra zarándok utazási iroda vezetésével zarándokszekció alakult a MIében, valamint együttműködésüknek köszönhetően, ez az iroda is az egyesület tagjai közül választja ki a jövőben az idegenvezetőit.

 A rendezvényen Deák Judit beszámolt róla, hogy az elmúlt év során a MIe csatlakozott az európai idegenvezetők összefogásához, a FEG-hez (European Federation of Tourist Guide Assotiations), sőt az általuk szervezett konferencián is bemutatkozott az egyesület.

 A Magyar Idegenvezetők Egyesülete 14 alapítóval indult el, jelenleg 180 tagot számlál. 3 tagú az elnökség, őket 9 taggal egészíti ki az így összesen 12 fős választmány. Ahogy korábban megírtuk, számos egyéb feladat mellett a MIe az idegenvezetői szakma színvonalának emelést tűzte ki célul.  A MIe az idegenvezetők továbbképzésében és oktatásában is aktív szerepet vállal, ezért szervez önköltségen térítéses tanfolyamokat vagy ingyenes bejárótúrákat, ahol a MIe tagjai részt vehetnek. Együttműködési megállapodást kötöttek például a Dohány utcai zsinagógával, melynek értelmében a zsinagóga képzésén résztvevő, a tematikából levizsgázó kollégák is vezethetnek az épületben. Hasonlóképpen alakul az együttműködés a Budapest Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincummal. A Zsinagógában 11 vezetést tartottak a tagok számára, Aquinkumban 4 részes előadássorozat után vizsgázhattak a résztvevők.

Azt vallják, hogy egy adott úticélról a helyiek, vagy az intézményi dolgozók tudják a legtöbbet, akik a szervezett utakon ezt a tudást adják át, hogy az odaérkező idegenvezetők egy szélesebb, sokrétűbb, izgalmasabb tudással vághatnak bele a jövőben a munkába. Hamarosan Sopronban és Etyeken lesz ilyen programjuk, és nemrég volt Wekerletelepen.

Nem csak study tourok, hanem előadások is emelik a színvonalat: meghívott előadókkal ismeretterjesztő és turisztikai témájú előadásokat szervez az egyesület havi rendszerességgel, amin a MIe tagok részvétele ingyenes vagy jelképes összegű.

A tanuláshoz egyéb módokon is hozzájárulnak: most a holtszezonban kezdődött egy kiscsoportos, 40 órás tematikus nyelvi képzés, aminek hamarosan vége. Ehhez az egyesületnek köszönhetően ingyenesen biztosították a termet,  a résztvevőknek csak az oktatást kellett kifizetni, így 825 forintos óradíjjal tanulhattak az idegenvezetők.

 Az Idegenvezetők Világnapján pédául egy órás sétahajózást szerveztek a Dunánk idegenvezetést tanuló diákoknak. Régebben a tapasztaltabb generáció tanította a fiatalabbat, ez a gyakorlat napjainkra kiveszett. A MIe egyik célja, hogy a régi gyakorlatot visszahozza: a tapasztaltabb generáció mellé szegődhet tanuló, nem vetélytársként tekintenek a feltörekvő generációra.

 

 

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai