hirdetés
hirdetés

Sztrájkok és felvonulások bénították meg Katalóniát

A munkabeszüntetés miatt például Barcelonában zárva volt a legtöbb üzlet: piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték az előadásokat.

hirdetés

Nagyszabású sztrájk és felvonulások bénították meg Katalóniát kedden tiltakozásként az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson.

A munkabeszüntetés miatt például Barcelonában zárva volt a legtöbb üzlet: piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték a keddi előadásokat.

A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosították: ez a reggeli órákban a városi metró esetében 35 százalékos volt, és legközelebb délután öt és este nyolc óra között is ugyanennyi lesz, addig azonban nem közlekednek a szerelvények.

Kevesebb volt a városban a taxi is, a repülőtéri buszoknak 50 százaléka járt. Kora délelőtt a repülőteret üzemeltető AENA társaság azt közölte: a légi forgalom zavartalan, és eddig nem okozott járatkéséseket a sztrájk.

Barcelona utcáira ezrek vonultak ki, hogy részt vegyenek a tiltakozó akcióban: tüntetnek a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt (PP) barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

Több, a városból kivezető főúton is tiltakozó menet bénította meg a forgalmat, Katalóniában pedig összesen 47 útszakaszon nem lehetett közlekedni a munkabeszüntetés és a tüntetések miatt.

A spanyol Külügyminisztérium szerint, az utazóknak nem kell félnie, de éberebbnek kell lenniük és mindenképpen ajánlják, hogy figyeljék a helyi híreket. Sztrájkok és felvonulások még az elkövetkező napokban is várhatóak.

Ezek valószínűleg békés megmozdulások lesznek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy késések várhatók továbbra is a tömegközlekedésben, ezért mindenki időben induljon el a repülőtérre és amennyiben tudnak, több útvonalat is nézzenek egy-egy úti célhoz. 

Ezentúl továbbra is azt tanácsolják a turistáknak, hogy inkább a kevésbé frekventált tengerparti szállodákat és a helyi programokat preferálják a Katalán főváros helyett.

Carles Puigdemont, katalán elnök a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

(forrás: MTI, The Independent)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai