hirdetés
hirdetés

Többet költünk Szlovákiában, mint a csehek

Sok érdeklődő állt meg az Utazás kiállítás Szlovákiai standján, lapozgatták a térképeket, válogattak az utazások közül. Van miből, a szomszédos ország számtalan lehetőséget kínál kikapcsolódásra, sportolásra, nyaralásra. Hogy milyen újdonságok vannak, miért és hogyan utazzunk Szlovákiába, arról sajtótájékoztatón számolt be Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője, aki bemutatta Marta Kucerovát, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal elnökét.

hirdetés

A képviseletvezető statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy a magyarok egyre többen egyre több napot töltenek Szlovákiában, ahová a kedvezményes utazás is csábítja a turistákat, ugyanis aki betöltötte a 62 évét, ingyen utazhat a vonatokon. Külön jelentősége van annak, hogy itt nemzetközi maratoni és síversenyeket rendeznek, amelyek vonzzák a sportszeretőket.

Beszámolt arról is, hogy Szlovákiának 138 városa van, valamennyi tükrözi múltját és jelenét, ismert, jelentős és érdekes személyiségek, események, helyek és épületek kapcsolódnak hozzájuk. A nagyobb városokban új kikapcsolódást szolgáló létesítmények születnek, bevásárlóközpontok, ezen kívül számtalan múzeum és képtár várja az érdeklődőket.

Sonja Jelinkova és Kucerová Marta
Sonja Jelinkova és Kucerová Marta

Összehasonlította, hogy míg az egy napig ott tartózkodó magyar turisták mintegy 50 eurót költenek, addig a csehek csak 35-öt. Példaként említette, hogy Donovalyban egy nap alatt 500 magyar sportszeretőt regisztráltak. Szlovákiban tavaly 19 százalékkal emelkedett a magyar turisták száma, összesen 70 ezren szálltak meg északi szomszédainknál.

A Klapka Expressz Nohab vontatású Élményvonattal és szárnyashajóval kombinál útja április 24-én indul a komáromi Monostori Erődbe, Komáromba, a Hadijátékok helyszínére – jelentette be Schwéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. vezetője.

Schwéd Norbert
Schwéd Norbert
A MÁV Nosztalgia és a MAHART szervezésében megrendezett úton a Klapka Expressz Élményvonat a Pilisen át közlekedik, így a vonat Tokodtól a Duna partján halad és érkezik Komáromba. Az Élményvonattal utazó csoport Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, a szárnyashajóval induló csoport a MAHART Belgrád rakparti kikötőjéből kel útra.

Nosztalgiavonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról a Koronázási ünnepek alkalmából Pozsonyba. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. A 2016. évi koronázási ünnepségek megrendezésére Mária Terézia megkoronázásnak 225. évfordulójáról történő megemlékezés jegyében június 25-én kerül sor.

A tájékoztató utolsó vendégeként Kondás Mónika (MAHART) ismertette azokat a kiránduló és szárnyashajó járatokat, amelyekkel Szlovákiába lehet utazni. Lehet szárnyashajóval utazni Pozsonyba, a koronázási ünnepségekre, június 16-17 Pozsony-Dévény az úti cél, amelyet a Vöcsök nevű szárnyashajóval tehetnek meg.

Szlovákia július elsejétől kezdi soros, fél évig tartó EU-elnökségét. Sonja Jelinkova az erre az időszakra elkészült logót is bemutatta. A logót, amely Szlovákia az EU-ban betöltött új szerepét hivatott jelképezni a Képzőművészeti Főiskola 23 éves diákja, Jakub Dušička tervezte.

A tájékoztató végén a meghívott újságírókat már szokás szerint szlovák ételkülönlegességgel, valamint üdítőkkel, fehér- és vörösborokkal kínálták.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai