hirdetés
hirdetés

Törvényhozás: fellélegezhetnek a vendéglátósok

Beruházási költségeik akár 25-30 százalékát is megspórolhatják a vendéglátósok az új szabályozás révén.

Munkatársunktól

hirdetés

Az új rendeleti szabályozást pedig kedden ismertette a sajtóval Budapesten Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár valamint Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár.

Az új vendéglátóipari rendelet az európai minumum figyelembevétele mellett semmivel se ró több terhet a hazai vendéglátósokra, mint amennyit nyugat-európai versenytársaiknak kötelezően el kell elviselniük - mondta el Szatmáry Kristóf hozzátéve magyarázatképpen, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium eltökélt a vendéglátósok helyzetének egyszerűsítése, terheik csökkentése mellett.

Az új rendelettel

az ágazat eddigi - Kardeván megfogalmazása szerint - káoszos, három különböző rendelet által szabályozott helyzete rendeződik. Néhány főbb pontot kiemelve az államtitkárok megemlítették, hogy egybek mellett megszűnik a fagylaltkönyv, kistermelőtől is átvehető nyers tej, enyhül az ételminta tárolását érintő szabályozás. Lehetőség nyílik a kétfázisú mosogatás elkerülésére is, azonos hőmérsékleten tárolandó, de különböző élelmiszerek tárolhatóak lesznek ugyanabban a hűtőszekrényben. Utóbbiak akár 25-30%-kal csökkenthetik a vállalkozók beruházási költségeit - tette hozzá Szatmáry. További újdonság, hogy a vendéglátó a kistermelői rendeletben foglaltakhoz hasonlóan 40 kilométeres körzetben továbbértékesítheti kiskereskedők számára az általa előállított terméket. Szintén módosulnak a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználásra vonatkozó szabályok

Neuralgikus pontnak nevezve a HACCP rendszert Kardeván kifejtette: mivel az aránytalanul nagy terhet rótt a vendéglátókra, ezt követően csak annyi pontot kell a vállalkozónak teljesítenie, amennyit valóban képes. Mindenki maga ennek mértékét amellett, hogy a HACCP eddig érvényes pontjai továbbra  is maradnak, aki kívánja, eszerint is eljárhat - tette hozzá.

A bírságolás országrészenkénti eltérőségét firtató újságírói kérdésre reagálva Kardeván Endre tájékoztatott, a birságolás törvényi szabályozása objektív és egyértelmű, de cél, hogy országon belül teljesen egységes legyen.

Az előírások rugalmasabbá válása nem jelenti, hogy ezentúl hasmenéssel távozunk a ízletes falatok után; a rendelet továbbra is garantálja a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát - tudtuk meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai