Trendforduló a balatoni turizmusban?

2016 áprilisában 1,6%-kal csökkent a hazai kereskedelmi szálláshelyek összes vendégforgalma, a január-áprilisi időszakban azonban a vendégéjszakák száma 7,2%-os növekedést mutat. A Balaton turizmusa viszont kiemelkedően alakult az év első négy hónapjában - derül ki a KSH legfrissebb felméréséből.

Áprilisban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3, illetve 3,3%-kal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,7%-kal emelkedett. A szálláshelyek vendégforgalmának csökkenésében szerepet játszott a bázisidőszak magas húsvéti vendégforgalma. Az első négy hónapban a vendégforgalom 7,2, az árbevétel 8,5%-kal nőtt 2015 azonos időszakához viszonyítva.

2016. áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,4%-kal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3%-kal (1 millió 16 ezerre) csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

A legjelentősebb küldőországok közül az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9,9, 6,9 és 2,8%-kal emelkedett. A vendégforgalom Németország, Olaszország és Ausztria esetében 10, 11, illetve 5,8%-kal esett vissza.

A belföldi vendégek száma 1,1, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 3,3%-kal (779 ezerre) csökkent. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom kilenc régióból hétben mérséklődött.

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 52,8%-ra csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 4,7%-kal (29 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 6,4%-kal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 1,8%-kal (6 milliárd forintra), az egyéb bevételek 3,0%-kal (szintén 6 milliárd forintra) emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 11%-kal kevesebbet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1838 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd forint értékben.)

2016. április 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 0,9%-kal (2610-re) csökkent, a kiadható férőhelyek száma 1,9%-kal (245 ezerre) bővült.

2016. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 7,2%-kal több, összesen 6,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,9%-kal (3,2 millió), a belföldi vendégek 8,6%-kal több (2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága ebben az időszakban átlagosan 2,0 százalékponttal, 46,8%-ra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 8,5%-kal magasabb – 97 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Az első négy hónapban a SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 13%-kal nőtt, a vendégek összesen 4,1 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Idén jól teljesít a Balaton

Tavaly elmaradtak a külföldi vendégek a Balatonról, az év első felében a KSH a vendégéjszakák közel 10%-os visszaesését mérte, végül 2015-öt a Balaton 1,2%-os mínusszal zárta a külföldiek körében, az összes vendégéjszakaszámot tekintve pedig csupán 2,6%-os pluszban volt - olvasható a Napi.hu-n.

Ehhez képest az idei első négy hónapban már 17,2%-os pluszban van a Balaton: a belföldi turizmus 23,2, a külföldi 5,6%-kal nőtt, sőt, a vendégéjszakák száma még 2014 hasonló időszakához képest is 10,3%-kal magasabb.

A balatoni turizmus több szempontból is alapvető változáson megy keresztül - mondta a Napi.hu-nak Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. Az egyik, hogy nő a belföldi turisták súlya, másrészt pedig a helyi turisztikai stratégia egyik eleme, hogy a külföldiek számára is vonzóbbá tegyék a tavat. A cél emellett nem az, hogy kitolják a nyári főszezont, hanem hogy legyen egy önálló tavaszi és őszi szezon, saját gasztronómiai és kulturális kínálattal. Hoffmann Henrik szerint kell egy Balaton-brand kialakítása is, ami most még hiányzik, de az elnök sokat vár a nemrég alakult Magyar Turisztikai Ügynökségtől is.

Forrás: Napi.hu


Ez aztán a meglepő kiállítási helyszín!

Ez aztán a meglepő kiállítási helyszín! 

A Pop and Roll Art Toilet elnevezésű művészeti bemutatót az elmúlt néhány hónap alatt több mint 15 ezren keresték fel Budapesten.
Vár az Art Market Budapest

Vár az Art Market Budapest 

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi képzőművészeti vására.
 Üzent a magyaroknak Drakula, azaz Lugosi Béla unokája

Üzent a magyaroknak Drakula, azaz Lugosi Béla unokája 

A Madame Tussauds Budapest pedig élethű viaszfigurával tiszteleg Drakula megformálója előtt.
Megérkezett a világhírű Monet kiállítás - megnéztük

Megérkezett a világhírű Monet kiállítás - megnéztük 

A Van Gogh és a Dalí kiállítások megálmodói ezúttal a Claude Monet immerzív kiállítást hozták el a fővárosi BOK Csarnokba.
Akció a tisztább erdőkért

Akció a tisztább erdőkért 

Idén is várják a sport és a természet szerelmeseit a Continental Erdőtisztító Túranapon és Terepfutáson.
Hamarosan Olasz Filmfesztivál

Hamarosan Olasz Filmfesztivál 

Díjnyertes kortárs olasz filmekkel rendezik meg november 8-16. között a MittelCinemaFestet.
Az idei év legdrágább eladása a magyar műkincspiacon

Az idei év legdrágább eladása a magyar műkincspiacon 

155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban várt tétele, Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján.
Így küzd a felmelegedés ellen ez a borászat

Így küzd a felmelegedés ellen ez a borászat 

A tervezők egyedülálló építészeti megoldást választottak a hőmérséklet szabályozására.
Szezonértékelés a Balaton déli fővárosából

Szezonértékelés a Balaton déli fővárosából 

A legfrissebb statisztikai adatok alapján az idei 1-8 hónapban, beleértve az extrém forró nyári főszezonban is Siófok az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a hazai és külföldi turisták körében.
Rendet vág a kormány az idegenvezetői engedélyek ügyében, azonban egy fontos elem kimaradt

Rendet vág a kormány az idegenvezetői engedélyek ügyében, azonban egy fontos elem kimaradt 

Mint a szaktárca vezetőjének legújabb tájékoztatója során elhangzott, átfogóan szabályozzák a hazai idegenvezetők feladatkörét, azonban egy sokakat érintő terület kimaradt, arról nem esett szó.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.