hirdetés
hirdetés

Tudták, hogy Sopronban járt villamos is?

Tudták, hogy Sopronban járt villamos is? Igaz, hogy mai Magyarország területén lévő városok közül a legrövidebb ideig üzemelt, de járt, mindösszesen 16 megállóval. 1900. április 30-án adták át a forgalomnak, és 23 év után már meg is szűnt, mert az út kacskaringós volt és a végpontokat csak nagy kerülővel kötötte össze, így nem volt jövedelmező.

hirdetés

Ezt biztosan tudják a soproniak, de nem hiszem, hogy az oda ellátogatók szeme előtt is egy múltbeli piros villamos jelenne meg sétáik során. Ezért a Cédrus Könyvkereskedés és a Soproni Múzeum szervezésében, a Városi Felfedező túrák keretében Villamos-túrát rendeznek, ahol a látogatókat végigkísérik a villamos egykori útvonalán.

Mindezt és sok mást azon a tanulmányúton tudták meg a kulturális és turisztikai újságírók, amelyre a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, az MTÜ és természetesen a soproniak meghívására érkeztek.

A november közepéig tartó országos rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Soproni Múzeum és a Soproni Evangélikus Múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának soproni programjának szlogenje a Szenzációs örökségünk címet viseli, irodalmi pályázat, séta a temetőben, kalandozás a kelták nyomában, városszépítő játékos múzeumi óra, RETRO-Sopron képmutogatás, szerzetesi kalandozás – csak néhány az őszi múzeumi programok színes kavalkádjából.

Az őszi fesztivál egyik nagy újdonsága a jövőre 150 éves Soproni Városszépítő Egyesület és a Soproni Múzeum közös akciója, mely a Legyél te is városszépítő - nevet viseli. „Ki volt és hogyan élt Flandorffer Ignác, a Soproni Városszépítő Egyesületalapító elnöke? Játékos kalandozás Sopron 19. századi történelmének lapjain” című városszépítő játékos foglalkozásra sokan jelentkeztek.

Az újságírók a Várfalsétányon tettek történelmi utazást, majd a Cédrus könyvesboltnál városi felfedező túra vette kezdetét az egykori soproni villamos nyomában. Egy Kelta-túra keretében Mrenka Attila régésztől és Taschner Tamás idegenvezetőtől tudhattak meg érdekfeszítő információkat a korszakról.

Fotó: Bódi Ágnes

Egy gondolatnyira a bármikortól

A Múzeumpedagógiai Nívódíjas, és az Év kiállítása díjat elnyert Macskakő Gyermekmúzeum a Soproni Múzeum Eggenberg-házban nyitott kiállítóterének bejáratán ez a köszöntő mondat várja a gyerekeket. Ez az a hiánypótló közösségi tér, ahol a gyermekek saját módszereikkel, játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát. A Macskakő a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthetően, a tárlaton a gyermekek napirendjéhez, így többek között az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez köthető, egykor használt tárgyak jelennek meg.

A Fabricius házban a „Háromezer év a Borostyánkő út mentén” című régészeti kiállítás látható, a pincében pedig Scarbanciából, a római kori Sopronból, illetve környékéről előkerült kőemlékek nézhetők meg: sírkövek, oltárkövek, szobrok, kőúrnák, szarkofágok. A homlokzati szárny első és második emeletén a XVII. és XVIII. századi polgári lakáskultúra változását - korabeli tárgyakon és a bútorművészet remekein - lehet végigkövetni.

Félidőben a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az október 1-én indult és november 11-ig tartó 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 félidejéhez érve a rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség az egész napos program zárásaként sajtótájékoztatót tartott. A házigazda, dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum intézményvezetője, a Fő tér ékességében, a Storno-házban mutatta be a múzeum idei programkínálatát, kapcsolódását a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, valamint kitért az eddig már lezajlott fesztiválprogramjaik sikerére is.

Sopron város képviseletében dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő és fejlesztésekért felelős tanácsnok adott tájékoztatást a város kulturális és turisztikai fejlesztéseiről. A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében dr. Fazekas Márta vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira, és egymást erősítő stratégiájára. A Turisztikai Ügynökség őszi kampányában arra buzdítja a hazai utazó közönséget, hogy fedezzék fel új kedvenc helyeiket, és élményeiket mutassák meg, ajánlják mások számára is, így lett az új kampány jelmondata a „Mondj egy jó helyet, találj egy még jobbat!”.

A rendezvény főszervezőjeként a MOKK képviseletében dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese - kitért a Múzeumok Őszi Fesztiválja „Sétálj, gyalogolj, bringázz! –„Kulturális örökségtúrák” programtematikára és idei országos eseménysorozat hátralévő időszakának változatos programkínálatára.

2018-ban a Múzeumok Őszi Fesztiválja 64 településen bukkan fel 622-féle különböző programmal, ami több mint 1500 esemény eredményez. A programok jelentős részét, több mint kétharmadát, minden évben a vidéki programok adják, ezzel is erősítve a vidéki programturizmust.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai