hirdetés
hirdetés

Újjászületett a MűvészetMalom Szentendrén

A képpé formált város című tárlat megnyitása és a MűvészetMalom felavatása előtt sajtótájékoztatóra hívták meg a szakújságírókat szombaton Szentendrén.

hirdetés

Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere szerint az újjászületett MűvészetMalom a belváros rehabilitációs projektjének egyik legfontosabb része, Szentendre 1000év+ program keretén belül, európai uniós forrásból újult meg. Az átalakításra a "Szentendre belvárosának innovatív és funkcióbővítő rehabilitációja" elnevezésű projekt adott lehetőséget, melynek összköltsége több mint egymilliárd forint volt. A kiállítóhely új épületszárnyat kapott, 220 négyzetméter kiállítótérrel, rendezvényteremmel és múzeumi shoppal bővült.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) vezetője megerősítette a szentendrei polgármester megállapítását: az évek óta tartó szoros munkakapcsolatuk és kiemelkedően jó közös munkájuk eredményét is jelzi a megnyitó. Idén nyolc nagy kiállítást terveznek, lesz olyan is, amely az épületegyüttes teljes kapacitását igénybe veszi.

Nézze meg a megnyitón készült képeinket!

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg a Szentedre 1000év+ program keretében megújult, országosan elismert szentendrei MűvészetMalmot, amelynek ezer négyzetméteres kertjében mészkőből készült ülőfelületek is várják a kiállításra érkezőket.
Az ünnepélyes megnyitón a miniszter hangsúlyozta, hogy Szentendre a művészeteket inspiráló város, bizonyítéka ennek, hogy számtalan, a városról készült festmény született itt. „A művészeti helyrajz többen mutat meg Szentendre mikroklímájából, mint a térképek” - tette hozzá.

A kiállítás képein a régi Szentendre jellegzetességei, zeg-zugos kis utcái jelennek meg, azt a városképet mutatja, amelyet még nem leptek el a turisták, és amelyek a múlt század húszas éveinek végétől a hatvanas évek végéig jellemezték. A festmények mellett archív fotók idézik fel a régi városrészletet. Az újjászületett MűvészetMalom első tárlatán csaknem harminc festő mintegy százötven alkotása látható szombattól május közepéig.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai