hirdetés

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 40. közgyűlése

Újratervezés

A társult tagok megbeszélésével folytatódott második napján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) közgyűlése, ahol az ismét megválasztott vezető, Takács Ferenc köszöntötte a megjelenteket, és Kovács István főtitkárral együtt a következő évtől érvényes változásokról számoltak be.

hirdetés

Kettő az egyben

Első komoly, és minden tagot érintő újítás jövőre, hogy tavasztól kezdődően kizárólag régiós ülések lesznek, az eddigi két közgyűlést egyetlen őszi találkozóra szűkítették, valamint a Választmány hatáskörét kibővítették (így a tagfelvétel, költségvetés és SZMSZ elfogadása is jóval egyszerűbbé válik).

Plenáris üléssel folytatódott a nap, ahol a házigazdák nevében Bencze Gábor (igazgató, Danubius Hotel Gellért) aláhúzta, háza igencsak patinás – a szó több értelmében. Vagyis hosszú évek, évtizedek óta felújításra vár, és tegyük azonnal hozzá: a remény hal meg utoljára…

Tili-toli a főváros kiemelt programjaival

Szintén a házigazdák, azaz a főváros nevében dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket, aki Budapest új turisztikai fejlesztéseiről számolt be. Erre reflektálva dr. Niklai Ákos (MSZÉSZ) felvetett két fontos, és a fővárosi szállodások életét igencsak megkeserítő, bevételeiket érzékenyen érintő váratlan állami intézkedést: az egyik a Vörösmarty téri karácsonyi vásár lerövidítése, a másik pedig a Tavaszi Fesztivál váratlanul egy hónappal – márciusról áprilisra - való arrébb tolása.

A leköszönő és az új elnök: Kopócsy andrea és Niklai Ákos

Látszik az alagút vége!

A nap egyik leginformatívabb eseményével, Kopócsy Andrea, a leköszönő elnök beszámolójával folytatódott a program. Idén januártól-szeptemberig vizsgálta a távozó elnök-asszony a szállodai mutatókat, és ezek alapján – végre sok év óta először – biztató számokat közölhetett. Többek közt azt, hogy 1,3 százalékkal nőtt országos szinten a szállodai férőhelyek száma, a vendégéjszakák száma pedig 5,4 százalékkal magasabb, mint az elmúlt, igencsak gyászos évben.

Országos szobafoglaltság tekintetében 10,5 százalékos plusszal zártak szeptember végéig a háromcsillagos szállodák, és amúgy is egységesen megállapítható: az idei év nagy nyertesei a fővárosban a háromcsillagos hotelek, hiszen a fapados járatok ontotta vendégek alapvetően e házakat népesítik be. Amit még az elnök-asszony fontosnak tartott kiemelni: jó lenne, ha a házak a GOP adatokat tartanák szem előtt, azaz a jövedelmezőség számait, mert ez a valós nyereség egy ház életében, nem pedig a biztató töltöttségi számok, amelyek azonban könnyen lehet, hogy alacsony áron értékesített szobákat takarnak.

Más a terv és más a valóság

Országos szintű felmérés készült a hazai szállodák üzleti tervezésének gyakorlatáról, ennek eredményeiről számolt be a Hegedüs Attila - Takács Márton duó (BDO). Megállapítható, hogy a szállodák nagy többségénél sajnos még mindig az az általános gyakorlat, hogy nem vetik össze az éves tervet a valós eredményekkel, és sokan még mindig szegmensenként terveznek (73,2%), nem pedig komplex tervet készítenek. Idehaza a tulajdonosi elvárások is hangsúlyosan irányt adók – amelyek azonban nem mindig a realitás talaján, inkább az elvárások szintjén állnak. A marketingbüdzsé tekintetében év közben a vizsgált házak 70 százaléka tartja magát az eredeti tervhez, és szintén a felmérés adataiból megállapítható: jövőre sokan még „óvatos duhajként” inkább kivárnak, mintsem új beruházásokat, fejlesztéseket irányoznának elő.

Személyi változások

A délután kiemelt programja az új elnök, valamint alelnök megválasztása volt, bár szoros versenyről nem beszélhetünk a valójában régi/új elnöki pozíció megszerzése kapcsán, hiszen Polgár Tibor, a valóban újoncként induló elnökjelölt néhány napja visszalépett, így dr. Niklai Ákos egyedül indult a pozícióért – és ismét elnyerte az elnöki láncot, valamint az ezzel járó sok-sok feladatot és megoldásra váró kérdést. A közgyűlésen új alelnököt is megválasztott a szép számban jelen lévő tagság: szoros eredménnyel, a szavazatok 53 százalékának megszerzésével végül Árvai Zoltánt (igazgató, Hilton Budapest) választották meg, a másik jelölt, Baldauf Csaba (igazgató, Kolping Hotel, Alsópáhok) egyébként hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

Kassai Dávid
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai