Vadonatúj túraútvonalak a Dél-Alföldön

Egy európai uniós projekt keretében új túraútvonalak hálózatát alakították ki az utóbbi egy év során a Dél-Alföldön, a Makótól keletre, Orosházától délre, Gyulától délnyugatra található Marosháton.

A két megyét (Békés és Csongrád) érintő kistérség hat településének aktív részvételével zajlott a közel 200 millió forint összértékű projekt, melynek ünnepélyes zárására június végén került sor Tótkomlóson. A rendezvénynek otthont adó épület, az egykori Kisbirtokos ház felújítása volt a program egyik fontos eleme. Az immár Természet Házának nevezett épület lett a Marosháti kistérség bemutatóközpontja, ahol információhoz, kiadványokhoz juthatnak az érdeklődők. A ház nagyterme különféle programoknak adhat otthont, állandó kiállítása a környék természeti és kulturális látnivalóit mutatja be. Az akadálymentesített épületben csoportok étkeztetését is vállalják. A projekt keretében a szlovák nemzetiségi hagyományaira méltán büszke Tótkomlóson felújították az Epres teret és a környezetbe illő fakerítéssel vették körbe a Tanyamúzeumot. Az ünnepségen Illés Zoltán, a zöldtárca államtitkára a térségre utalva kiemelte, hogy „ez már nem az ország vége, hanem valaminek a közepe, hiszen az egységes Európában eltűntek a határok”.

Reményét fejezte továbbá, hogy a fejlesztés további beruházásokat vonz a térségbe. A projekt keretében naprakész adatokkal frissített, részletes túratérkép készült, amely kisforgalmú betonutakon és járható földutakon keresztül kalauzolja végig a térségen a kerékpáros vagy gyalogos turistát. A térség legfontosabb településeit – Mezőhegyes, Kardoskút, Békéssámson, Mezőkovácsháza - és látnivalóit (kardoskúti Fehér-tó, Gyopárosfürdő, mezőhegyesi műemléképületek, kunhalmok, tölgyerdők, szikes puszták és löszgyepek, a Száraz-ér mente) összekötő, összesen 192 kilométer hosszú útvonalhálózat Orosházánál kapcsolódik az Országos Kék Túra útvonalhoz, Magyarcsanádnál pedig a Maros folyó töltésén kijelölt európai E7-es vándorúthoz. Mezőhegyesen a Hotel Noniusban érintőképernyős információs pultot üzemeltek be, amelyen az arra járó turisták a térség látnivalóit ismerhetik meg.

A program keretében túravezetői képzés is megvalósult, így immár 15 felkészült szakember kalauzolhatja a turistákat a térségben. A nyolchónapos, 300 órás intenzív képzés során a hallgatók alapos elméleti és gyakorlati ismereteket szerezték a környék kulturális és természeti értékeiről, a tanfolyam végén pedig vizsgán adtak számon tudásukról. Az uniós pályázatot az Aditus Kft-vel közösen benyújtó Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesület elnöke, Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere kiemelte, hogy a pályázat során olyan komplex turisztikai fejlesztés valósult meg, amelyre alig akadt példa korábban, a pályázat kiírói is először találkoztak ilyen koncepcióval.

Tarolt a vihar

A lótenyésztésről híres Mezőhegyesen minden évben több országos lovasversenyt rendeznek. Az egyik idei futam alkalmával – amikor éppen a szép számú turistára számítva Lángosolimpiát is megrendezték – június 18-án soha nem látott erősségű vihar pusztított a településen és környékén. A 120 kilométeres erejű széllel érkező orkánt hatalmas jégeső kísérte, amely szétverte a lovasversenyt, házak tucatjairól fújta le a cserepeket, milliárdos károkat okozva. Mezőhegyes mellett Makótól Dombegyházáig több más településen is elverte a vetést és a házakat a tornádó. A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montágh-pusztán jóformán az összes állat elpusztult az ítéletidőben, bakcsók, gémek százainak tetemeit találták meg. A szürkemarhagulyát is el kellett hajtani a területről, mert nem maradt fű, amit lelegelhetnének.

Tíz dolog, amit látni kell a Marosháton

• Mezőhegyes Hild János és Jung János tervezte műemléképületei

• Zabostornyok Mezőhegyes külterületén, a majorokban

• Gyógyfürdők Tótkomlóson, Mezőkovácsházán, Battonyán

• Szlovák emlékek – templom, tájház, néprajzi gyűjtemény, Tanyamúzeum - Tótkomlóson, Pitvaroson és Csanádalbertin • a békéssámsoni „Török-híd”

• kunhalmok

• legnagyobb szikes tavunk, a kardoskúti Fehér-tó

• különleges, mozaikos szerkezetű szikes puszták és löszgyepek

• védett növények: vetővirág, tavaszi hérics, kék atracél, macskahere, stb.

• ritka állatok: földikutya, atracélcincér, kiskócsag, szürke gém, kékvércse, stb.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.