hirdetés
hirdetés

Vadonatúj túraútvonalak a Dél-Alföldön

Barangolás a pusztán

Egy európai uniós projekt keretében új túraútvonalak hálózatát alakították ki az utóbbi egy év során a Dél-Alföldön, a Makótól keletre, Orosházától délre, Gyulától délnyugatra található Marosháton.

hirdetés

A két megyét (Békés és Csongrád) érintő kistérség hat településének aktív részvételével zajlott a közel 200 millió forint összértékű projekt, melynek ünnepélyes zárására június végén került sor Tótkomlóson. A rendezvénynek otthont adó épület, az egykori Kisbirtokos ház felújítása volt a program egyik fontos eleme. Az immár Természet Házának nevezett épület lett a Marosháti kistérség bemutatóközpontja, ahol információhoz, kiadványokhoz juthatnak az érdeklődők. A ház nagyterme különféle programoknak adhat otthont, állandó kiállítása a környék természeti és kulturális látnivalóit mutatja be. Az akadálymentesített épületben csoportok étkeztetését is vállalják. A projekt keretében a szlovák nemzetiségi hagyományaira méltán büszke Tótkomlóson felújították az Epres teret és a környezetbe illő fakerítéssel vették körbe a Tanyamúzeumot. Az ünnepségen Illés Zoltán, a zöldtárca államtitkára a térségre utalva kiemelte, hogy „ez már nem az ország vége, hanem valaminek a közepe, hiszen az egységes Európában eltűntek a határok”.

Reményét fejezte továbbá, hogy a fejlesztés további beruházásokat vonz a térségbe. A projekt keretében naprakész adatokkal frissített, részletes túratérkép készült, amely kisforgalmú betonutakon és járható földutakon keresztül kalauzolja végig a térségen a kerékpáros vagy gyalogos turistát. A térség legfontosabb településeit – Mezőhegyes, Kardoskút, Békéssámson, Mezőkovácsháza - és látnivalóit (kardoskúti Fehér-tó, Gyopárosfürdő, mezőhegyesi műemléképületek, kunhalmok, tölgyerdők, szikes puszták és löszgyepek, a Száraz-ér mente) összekötő, összesen 192 kilométer hosszú útvonalhálózat Orosházánál kapcsolódik az Országos Kék Túra útvonalhoz, Magyarcsanádnál pedig a Maros folyó töltésén kijelölt európai E7-es vándorúthoz. Mezőhegyesen a Hotel Noniusban érintőképernyős információs pultot üzemeltek be, amelyen az arra járó turisták a térség látnivalóit ismerhetik meg.

A program keretében túravezetői képzés is megvalósult, így immár 15 felkészült szakember kalauzolhatja a turistákat a térségben. A nyolchónapos, 300 órás intenzív képzés során a hallgatók alapos elméleti és gyakorlati ismereteket szerezték a környék kulturális és természeti értékeiről, a tanfolyam végén pedig vizsgán adtak számon tudásukról. Az uniós pályázatot az Aditus Kft-vel közösen benyújtó Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesület elnöke, Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere kiemelte, hogy a pályázat során olyan komplex turisztikai fejlesztés valósult meg, amelyre alig akadt példa korábban, a pályázat kiírói is először találkoztak ilyen koncepcióval.

Tarolt a vihar

A lótenyésztésről híres Mezőhegyesen minden évben több országos lovasversenyt rendeznek. Az egyik idei futam alkalmával – amikor éppen a szép számú turistára számítva Lángosolimpiát is megrendezték – június 18-án soha nem látott erősségű vihar pusztított a településen és környékén. A 120 kilométeres erejű széllel érkező orkánt hatalmas jégeső kísérte, amely szétverte a lovasversenyt, házak tucatjairól fújta le a cserepeket, milliárdos károkat okozva. Mezőhegyes mellett Makótól Dombegyházáig több más településen is elverte a vetést és a házakat a tornádó. A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montágh-pusztán jóformán az összes állat elpusztult az ítéletidőben, bakcsók, gémek százainak tetemeit találták meg. A szürkemarhagulyát is el kellett hajtani a területről, mert nem maradt fű, amit lelegelhetnének.

Tíz dolog, amit látni kell a Marosháton

• Mezőhegyes Hild János és Jung János tervezte műemléképületei

• Zabostornyok Mezőhegyes külterületén, a majorokban

• Gyógyfürdők Tótkomlóson, Mezőkovácsházán, Battonyán

• Szlovák emlékek – templom, tájház, néprajzi gyűjtemény, Tanyamúzeum - Tótkomlóson, Pitvaroson és Csanádalbertin • a békéssámsoni „Török-híd”

• kunhalmok

• legnagyobb szikes tavunk, a kardoskúti Fehér-tó

• különleges, mozaikos szerkezetű szikes puszták és löszgyepek

• védett növények: vetővirág, tavaszi hérics, kék atracél, macskahere, stb.

• ritka állatok: földikutya, atracélcincér, kiskócsag, szürke gém, kékvércse, stb.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai