hirdetés
hirdetés

Velencei embargó a tengerjárókra

Páratlan panorámában gyönyörködhetnek a tengerjáró hajók utasai, amikor kihajóznak Velencéből. A lagunák városából távozva ugyanis madártávlatból szemlélhetik a Szent Márk teret és megannyi velencei látványosságot. Meglehet, hogy nem sokáig.

hirdetés

A hatalmas úszó szállodák ugyanis olyan hullámverést keltenek, amely veszélyezteti az óváros műemlékeit. Az olasz kormány a környezet- és városvédők aggodalmainak helyt adva július végén dönt arról, hogy a hatalmas személyszállító hajók a jövőben az óvárost elkerülve alternatív útvonalon hagyják el a velencei kikötőt. Ennek persze nem mindenki örül. A velencei kereskedők és étterem tulajdonosok attól tartanak, hogy a panoráma-útvonal módosítása miatt csökken az onnan induló hajók népszerűsége, s így nekik bevétel kieséssel kell számolniuk.

A számok elgondolkodtatóak: 2000-ben regisztrált 337 ezerrel szemben tavaly már 1,8 millió turista indult hajóútra Velencéből. Ez azt jelenti, hogy 2012-ben 650 hatalmas tengerjáró indult Velencéből - a hagyományos, „panorámás” útvonalon. Ennek gazdasági hatásai cseppet sem elhanyagolhatók hiszen a turisták egy része részben emiatt választja a Velencéből induló hajóutakat. Egy alternatív kihajózási lehetőség kialakítása 100-120 millió euróba, és egy éves előkészítő munkába kerülne a velencei polgármesteri hivatal számításai szerint.

A kerülő út esetleges bevezetése máris aggodalmakat kelt a helyi turisztikai iparban. Első számítások szerint ugyanis 6000 munkahely forog veszélyben, ha a hajókat elterelik az óváros mentén fekvő Giudecca kanálisról. A velencei városatyák attól is tartanak, hogy a hajók egy része a jövőben Istanbulból, Athénból vagy Alexandriából indul majd.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai