VII. Mézeskalács Fesztivál

Augusztus 16-án és 17-én rendezik meg Debrecenben a VII. Mézeskalács Fesztivált, amelynek részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a Déri Múzeumban.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény egyik legsikeresebb rendezvénye idén új helyszínre költözött, a múzeum előtti Déri térre. A Mézeskalács Fesztivál látogatása ingyenes lesz, jóllehet bővítették a programkínálatot. A gyermekműsorok mellett bizonyára sok érdeklődőt vonz szombat este Hobo és Bandájának koncertje - emelte ki Angi János.

A múzeum előterében kamarakiállítás nyílik az egykori híres debreceni mézeskalács-készítő, Kerékgyártó Sándor műhelyéből és boltjából származó gyűjteményből.

A kétnapos fesztivál ideje alatt a múzeum meghosszabbított nyitva tartással 20 óráig várja a látogatókat.

Magyari Márta muzeológus a debreceni mézeskalács-készítés nagy múltját emelte ki, hiszen ez a kézműves mesterség a 17. századra nyúlik vissza. A szakember bejelentette még, hogy a Múzeumok éjszakáján több mint 6000 érdeklődőt vonzó normann sisakot ismét bemutatják, sőt a róla készült másolatot felpróbálhatják a látogatók.

Radics László, debreceni mézeskalács-készítő azon örömének adott hangot, hogy a jól bejáratott rendezvény méltó helyre költözött, és mint ilyen a gyerekeknek nyújt minden bizonnyal hasznos ismereteket.

A fesztiválon a kísérőprogramok mellett bemutatkozik a Bihari Méz Lovagrend is.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.