Emelkedik a tojás termelői ára

Magas az euró és a svájci frank árfolyama, iiletve több millió baromfit vágtak ki a lengyel termelők, ezek miatt pedig a következő hónapokban megszűnik az importtojás dömpingje, emelkednek a termelői árak – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A bizakodó tojástermelők szerint a fogyasztók várhatóan nem éreznek majd túl sokat az árváltozásból.

Az egyik Pécs környéki baromfitelepen napi hatezer tojást termelnek; néhány évvel ezelőtt még négyszer ennyit állítottak elő. A termelési ár megegyezik az eladási árral, nagyon jó, ha nullára ki tudják hozni a tojás előállítását – hangzott el a műsorban. A következő hónapok azonban új lendületet adhatnak halódó ágazatnak.

Hamarosan jelentősen emelkedhetnek az árak, és ezúttal elsősorban nem a fogyasztók pénztárcáját érinti mindez: a termelő kap majd többet a tojásért – mondta a műsorban a tojáskereskedelemmel foglalkozó pécsi Szabó Norbert. Az euró és a svájci frank magas árfolyama mellett – ami szűkíti a magyarországi import lehetőségét – a lengyelországi termelők több millió darab baromfit vágtak ki, ami az árak emelkedését eredményezi. Az állományok csökkentésében szerepet játszik az az európai uniós rendelet, amely 2012-től nagyobb ketrecek alkalmazását írja elő.

A tojás előállítási ára jelenleg 20 forint 50 fillér, de sokan még ennél is kevesebbért voltak kénytelenek eladni az árujukat, így csak a legerősebb vállalkozások tudtak kitartani. Az információt Végh László, a Tojásszövetség elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, csak lassú áremelés lehet hatásos, a drasztikus növekedés a termelőknek sem érdeke, a változás azonban elkerülhetetlen. Tavaly húsvét óta túltermelés volt az ágazatban, és gyakorlatilag mostanra koptak ki azok az állományok, amelyek miatt termelői ár alatt kellett értékesíteni a tojást. Az biztos, hogy az import pozíciói romlottak, és kevesebb tojás lesz a piacon – mondta Végh László.

Az ideális átvételi ár 25-26 forint körül lenne, az áruházaknak, illetve a kereskedőknek szűkebbre kellene szabni az árrést – vélik a termelők. Szakértők szerint a hazai gazdálkodók a heteken belül kezdődő árváltozások nélkül nem is élnék túl a 2012-es ketrec-előírások szigorodását. (Agromonitor)


Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai

Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai 

Budapest szívében, a patinás Centrál Kávéházban, április 10-én különleges esemény részesei lehettünk.
Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában

Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában 

A Burger King újabb egységgel bővítette hazai hálózatát.
Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál

Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál 

Több, mint 80 kiállító, mentes húsvéti készülődés, vegán sonka és húsvéti kalács- április 12-én és 13-án.
A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos 

Igaz, némi Dani Garcia-féle csavarral – de valóban egy ideje ott szerepel az előételek között.
Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.